ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Monday, September 29, 2008

KERAJAAN BARU PAKATAN RAKYAT DAN PENDIRIAN PAS

KERAJAAN BARU PAKATAN RAKYAT DAN PENDIRIAN PAS


Antara yang menarik dalam lidah rasmi PAS, Harkah bil.1379 adalah ucapan TGH Hadi Awang bahawa PAS tidak akan menyertai kerajaan pakatan yang baru, sekiranya majoritinya adalah terdiri dari bukan Islam.Ini bermakna jika ahli-ahli parlimen yang beragama Islam mestilah lebih dari separuh bilangan ahli Parlimen, barulah PAS menyertai kerajaan baru yang bakal dibentuk itu,sesuai dengan hasrat dan impian DS Anwar Ibrahim dalam waktu terdekat ini. Sasaran DS Anwar supaya kerajaan baru itu dapat dibentuk pada 16 September berkecai apabila ahli-ahli Parlimen BN dibawa melawat ke Taiwan, di samping keengganan PM DS Abdullah Ahmad Badawi menemui Ketua Pembangkang itu serta mengadakan satu sidang khas Parlimen bagi mengusulkan undi tidak percaya kepadanya.


Tentu tiada siapa yang bersetuju terutama pemegang jawatan, mengadakan satu sidang khas untuk memecat dirinya sendiri. Ini adalah kebiasaan para pemimpin Asia. Pergolakan politik di Tahiland dan India misalnya memperlihatkan keadaan yang hampir serupa. Tidak ada orang yang suka dirinya dipecat. Begitulah juga PM. Lalu agenda selanjutnya, Anwar merancang untuk bertemu YDP Agong. Namun setakat ini belum ada berita tentang perkembangan ini sampai ke pengetahuan kita (penulis). Dan DS Anwar mensasarkan tarikh baru, pada bulan Oktober depan untuk membentuk kerajaan baru itu. Agak sukar untuk memperkatakan adakah DS Anwar berjaya atau sebaliknya. Walaupun Prof. Dr. Aziz ada memberikan pandangan bahawa jika DS Anwar telah mempunyai ahli parlimen yang cukup untuk membentuk kerajaan, DS Anwar boleh meminta YDP Agong menitahkan PM memanggil satu mensyuarat khas bagi proses peralihan kuasa itu. Bahkan selanjutnya Dr. Aziz Bari dalam satu temuramah menyatakan YDP Agong boleh memecat PM jika dakwaan DS Anwar itu betul dan melantik DS Anwar sebagai PM. Jika sekiranya ini tidak dapat dilaksanakan, tegas pakar perlembagaan itu lagi, kerajaan yang ada adalah tidak sah, kerana tidak mempunyai majoriti yang cukup untuk bertahan sebagai sebuah kerajaan.

Syarat kedua yang disebut oleh TGH Hadi Awang dalam satu ceramahnya di Surau Haji Zainal Abidin, Dungun baru-baru ini ialah kerajaan yang baru itu mestilah kukuh dan bukan kerajaan yang lemah.Kerajaan kukuh mestilah terdiri dari wakil-wakil rakyat yang konsisten dan bukan yang penakut.Jika wakil rakyat penakut, sebarang perubahan tidak akan dapat dilaksanakan.

Pendirian PAS ini bisa difahami kerana dasar PAS adalah Islam sepertimana yang disebut dalam perlembagaannya. Manakala seruan PAS adalah Allahu Akbar!. Ini bermaksud jika Islam tidak dijadikan asas pemerintahan negara, PAS tidak akan menyertai kerajaan baru itu. Kerajaan Malaysia pula adalah berasaskan sistem demokrasi, di mana suara majoriti menentukan sebarang keputusan. Jika ada keputusan atau cadangan pindaan undang-undang, PAS tidak akan dapat berbuat apa-apa jika majoriti ahli-ahli parlimen tidak menyokong pandangan dan pendapat PAS. Tentulah sukar bagi PAS untuk mendaulatkan Islam dan mencapai hasratnya untuk memenuhi seruan Allah sahaja yang lebih besar, samada secara rububiyah mahupun uluhiah. Dalam erti kata yang lain, tidak ada yang lebih besar dalam jiwa manusia,umpamanya pangkat dan harta, dan manusia tidak bertuhankan materialisme demi memenuhi idealisme PAS itu.

Bagi sikap ahli-ahli parlimen yang berani, tentu saja ini akan menjadi aset bagi PAS dan kerajaan baru itu untuk melaksanakan sebarang perubahan, khasnya yang menyalahi kebiasaan ,adat dan budaya yang diamalkan oleh rakyat Malaysia waktu ini. Dalam soal menutup aurat misalnya, rakyat bukan beragama Islam mestilah berpakaian sopan apabila keluar dari rumah, istimewa bagi kaum perempuan, dan tidaklah terjadi hal-hal yang dianggap kurang sopan, seperti apa yang terjadi terhadap ahli Parlimen Seputih yang memakai pakaian menjolok mata, walaupun majlis yang dihadirinya adalah majlis berbuka puasa dan tempatnya pula di sebuah masjid sebagaimana yang dilaporkan media. Hal-hal sebegini tidak harus berlaku,jika kita inginkan satu suasana dan iklim Islam mendasari gaya hidup dan kebudayaan yang sedang berlangsung. Walaupun ahli Parlimen Seputih itu mewakili kerajaan Pakatan Rakyat yang disertai PAS, dan dia dijangka memahami batas-batas yang digariskan Islam sepertimana yang diperjuangkan oleh PAS. Namun kegagalan mematuhi etika Islam tidak seharusnya berlaku, jika Islam ingin didaulatkan.


TGH Hadi Awang selanjutnya menegaskan bahawa beliau akan meneliti nama-nama ahli yang ingin melompat parti itu, samada majoritinya akan lebih ramai yang Islam dari bukan Islam. Ini penting sebagaimana yang disinggung di atas, bahawa keperluan majoriti akan menentukan sebarang keputusan negara dalam sistem demokrasi yang sedang diamalkan. Memang pernah dalam sejarah, orang-orang Islam yang minoriti memerintah bangsa yang majoritinya bukan Islam, bahkan mereka lebih suka Islam memerintah, melihat kepada keadilan sosial yang dilaksanakan oleh pemerintah Islam.Tidak ada dalam sejarah, bangsa yang majoriti diperintah oleh mereka yang minoriti, kecuali ianya tercatat dalam sejarah Islam. Namun di sini sistem yang digunapakai adalah sitem Islam,bukan sistem demokrasi.

Untuk itu,TGH Hadi Awang menyatakan pendiriannya bahawa kerjasama dari UMNO adalah penting,seperti mana yang dilaporkan oleh lidah rasmi PAS itu, untuk mencapai jumlah majoriti yang lebih,suara yang lebih berkesan untuk menjadikan Islam sebagai dasar kepada satu sistem pemerintahan. Hal ini dapat difahami kerana ahli-ahli UMNO kesemuanya beragama Islam, kecuali sejak kebelakangan ini, dengan adanya penyertaan kaum bumiputra bukan Islam ke dalam UMNO, khasnya dari Sabah dan Sarawak.

Walau apa pun pendapat dan pandangan yang diberikan oleh ahli-ahli politik Malaysia, kita terpaksa menunggu usaha-usaha selanjutnya dari DS Anwar untuk menubuhkan kerajaan itu, dan yang terpenting, kerjasama YDP Agong dalam usaha untuk mencapai hasrat DS Anwar, hasrat PAS, bahkan hasrat rakyat seluruhnya yang mahukan perubahan politik berlaku di negara ini, setelah lebih 50 tahun di bawah UMNO-BN. Kita juga percaya UMNO-BN suatu hari akan lupus, dan hal ini tidak dapat dihindarkan oleh mana-mana organisasi, kerana itulah keputusan para pengkaji organisasi, bahawa setiap oraganisasi mempunyai jangka-hayat tertentu. Apabila jangka-hayat itu berakhir, organisasi itu akan mati dan berkubur tanpa nisan. Tanda-tanda itu jelas terlihat dalam pergolakan politik UMNO-BN sejak akhir-akhir ini. Jika usaha DS Anwar tidak berjaya, kita akan terus berusaha menjelang PRU yang ke 13 pada tahun 2012 atau 2013 di mana pertukaran kerajaan lebih mudah untuk dilaksanakan jika sekiranya mendapat sokongan padu dari rakyat marhaen terutama golongan muda, kerana jumlah pengundi muda yang berdaftar pada waktu itu akan melebihi satu juta orang, sebagaimana yang disebut oleh Dato’ Mukhriz Mahathir dalam wawancaranya dengan Mingguan Malaysia semalam. Pakatan Rakyat juga harus mengambil tindakan yang serius untuk mendekati golongan ini, yang akan menentukan hala-tuju negara di masa hadapan.


Alkundangi,
29.09.2008.