ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Thursday, December 21, 2017

Amerika Guna Kuasa Veto


Disebabkan kegagalan mendapatkan sokongan untuk mengiktiraf  Jurusalem sebagai ibu kota Israel, Amerika menggunakankan kuasa vetonya semalam untuk mencapai apa yang dicita-citakannya. Jurusalem adalah kota Islam dan padanya terletak Masjidil Aqsa, Kiblat pertama umat Islam. Justru itu orang-orang Islam dan negara-negara umat Islam perlu menghalang cita-cita Amerika itu. Tidak ada negara yang menyokong pendirian Amerika itu.Bahkan sekutu-sekutunya juga menentang  keinginan tersebut.

Memanglah Amerika kuasa besar, tetapi tidakkah kuasa besar itu boleh dikalahkan. Ancaman Korea
Utara dalam isu penggunaan senjata nuklear telah pun memanaskan kerusi empuk Trump. Kini isu Baitulmaqdis sekali lagi membuatkan Amerika hilang akal lalu menggunakan kuasa vetonya.Namun seluruh dunia menentang keinginan Amerika itu. Sekiranya Amerika berkeras, tidak mustahil ia mendapat tentangan dari seluruh dunia Islam dan juga rakan-rakan sekutunya seperti Britain, Perancis dan sebagainya. Perang boleh jadi meletus jika Amerika meneruskan keinginannya.

Memang Amerika kuasa besar dan polis dunia, tetapi tak mungkinkah ia boleh dikalahkan?
Amerika tetaplah Amerika. Namun umat Islam harus bersatu menentang niat Amerika itu.

alkundangi.
21.12.2017

Wednesday, December 20, 2017

Jurusalem-Baitulmaqdis


Baitulmaqdis adalah tempat suci Islam, Yahudi dan Kristian. Namun bagi Islam ia adalah kiblat pertama, sebelum Allah memerintahkan nabi bertukar kiblat ke arah Kaabah. Pertukaran itu sudah dapat dibaca hikmahnya sekarang. Jadi pandangan Islam itu mendahului zamannya. Apa akan jadi kalau kiblat kita masih masjidil Aqsa? Tentu masalah bukan.? Trump pula menyokong Israel dalam hal Jurusalem ini. Itu sudah di ketahui kerana Amerika adalah di bawah telunjuk Yahudi. Negara2 Islam harus bersatu menghadapi isu ini. Ada pendapat mengatakan hantarlah tentera, bukan kutukan dan demonstrasi. Ada juga yang mengatakan Yaumul Qiamah sudah hampir berdasarkan hadith2, di atas tertakluknya Jurusalem. Salah satu tanda kiamat adalah Jurusalem ditakluki..bangun berjihadlah umat Islam. Kita diancam dari setiap sudut ,politik, ekonomi, aqidah, tatasosial, hiburan melampau, dan sebagainya..


alkundangi,
20.12.2017