ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, July 16, 2011

DI PAGI-PAGI BEGINI

Di pagi-pagi begini
Kadangkala kita terfikir
Hidup yang singkat;inflasi yang menggila
Menjadikan kemampuan kita terbatas
Kepada yang perlu sahaja
Hidup tidak perlu meminta-minta
Tangan di atas adalah lebih baik
Dari tangan yang menerima
Adakalanya memberi mendatangkan kepuasan
Terhadap hidup dan kemanusiaan
Yang semakin hari kian menipis
Dihakis oleh keperluan hidup
Dari jiwa yang kasar
Dan terlebih kasar dalam suasasana perang
Perebutan ke atas sumber alam
Dan mempamirkan kuasa
“akulah yang paling hebat
Dan berkuasa di atas dunia.”

Di pagi-pagi begini
Sebelum menjamah nasi lemak
Atau roti canai; yang menjadi kegemaran
Rakyat marhaen yang kekurangan wang
Kita terpaksa meneruskan
Perjuangan untuk mencari makan
Lebih dari lain-lain perjuangan
Kerana hidup ini; meminta pengorbanan
Yang tidak sedikit; walaupun sebahagian umat
Dilanda kekejaman.

Di pagi-pagi begini
Kadangkala kita terfikir
Kenapa kita tidak meletakkan
Akidah dan keimanan
Di atas segala keperluan
Agar semuanya teratur
Dan tiada lagi yang kebuluran
Lantaran semua keperluan
Sudah dibahagi-bahagikan
Menurut susunan.

Di pagi-pagi begini
Adakalanya lebih baik
Kita bertanya kepada diri kita
Mengapakah begitu sukar
Kita menurut perintah dan peraturan Tuhan
Supaya semua orang; cukup makanan dan pakaian
Dan segala keperluan; keadilan sosial ditegakkan
Menurut AlQuran.

17.5.2011
Bersih: Amerika pandang berat, HRW gesa siasat keganasan polis


Amerika Syarikat memandang berat pendekatan ganas yang dilakukan pihak berkuasa ketika perhimpunan aman anjuran Bersih Sabtu lalu dan berkata, ia akan memantau perkembangannya.

Jurucakap Jabatan Negara Amerika, Mark Toner berkata, rakyat Malaysia sepatutnya dibenarkan berhimpun dan menyatakan pendapat dalam negara yang mengamalkan demokrasi.

“Kami berpendirian adalah hak rakyat untuk secara bebas menyatakan aspirasi demokratik mereka dan menyatakan pendapat mereka secara bebas,”

“Saya menegaskan bahawa ia adalah perhimpunan aman. Jadi kami prihatin; kami akan terus meninjau keadaan secara dekat,” katanya seperti dilapor BBC.

Sementara itu, badan Pemantau Antarabangsa Human Rights Watch (HRW) pula menggesa siasatan terbuka dengan segera diambil, berhubung pendekatan keras pihak polis.

Ia termasuk siasatan terhadap kematian seorang peserta akibat serangan gas pemedih mata dan kelewatan bantuan oleh pasukan perubatan.

Timbalan pengarah rantau Asia Human Rights Watch, Phil Robertson, berkata, pentadbiran Najib juga perlu menghentikan segala bentuk ugutan dan tindakan
menakutkan penganjur, dan pada masa yang sama membebaskan kesemua mereka yang ditahan.

Sebelum ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa bersatu (PBB) menyelar Malaysia kerana menggunakan pendekatan keras dalam himpunan Bersih, termasuk menangkap lebih 1,600 rakyat yang berhimpun.

Pelapor khas PBB mengenai hak kebebasan bersuara berkata, tindakan pihak berkuasa Malaysia mengisytihar perhimpunan itu sebagai haram, menutup bandaraya dan bertindak ganas, menunjukkan Malaysia memperlekehkan demokrasi.

Sementara itu, terdapat desas desus mengatakan Perdana Menteri Britain, David Cameron membatalkan majlis makan tengah hari bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini- berikutan tekanan antarabangsa.

Laman-laman blog turut mendakwa tidak ada hamparan karpet merah ketika Najib tiba ke negara itu, malah kedatangannya juga tidak disambut Cameron di lapangan terbang Farnborough, London.

Sebaliknya Najib disambut Wakil Khas Setiausaha Negara bagi Hal Ehwal Luar dan Komanwel John Mcdonald, Pesuruhjaya Tinggi Britain ke Malaysia Simon Featherstone, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Duta Besar Malaysia ke UK Datuk Zakaria Sulong.

Najib dijadual melakukan lawatan rasmi ke United Kingdom, atas jemputan Cameron, bermula 12 hingga 15 Julai.

keadilandaily.com
Rosmah, Najib ke Amerika untuk beli cincin RM24.4 juta

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor berlepas ke Amerika Syarikat bermula 10 hingga 16 April- tarikh yang sama berlian berharga RM24.4 juta dibeli.

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin berkata, mereka terbang ke negara itu untuk lawatan kerja ke Washington dan New York.

Mengikut laporan media 9 April lalu, Najib bersama Rosmah, berlepas dengan pesawat rasmi kerajaan kira-kira pukul 9.20 malam di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA).

Mereka turut diiringi Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri ketika di lapangan terbang.

Semalam, SAMM membuat laporan rasmi kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang mengenai bukti yang mengaitkan Rosmah dengan
pembelian berlian berkenaan.

Malaysiakini hari ini melaporkan berlian berkenaan berharga RM73 juta.

Namun Badrul, yang lebih dikenali sebagai Chegu Bard berkata, harga berlian itu bernilai RM24 juta berdasarkan data dan maklumat yang diperoleh beliau.

Maklumat itu diperolehi pada 16 April lalu melalui satu unit belian “Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond” yang dibawa masuk melalui KLIA.

Berlian itu dieksport dengan sebuah syarikat Jacob & co yang berpengkalan di New York

Nilai yang diistiharkan bagi berlian itu ialah RM 24,458,400.00, dengan catatan cukai RM0.

“Dalam beberapa bukti yang disertakan jelas tertera perbagai data seperti nama syarikat agen yang membawa masuk serta kakitangan yang terbabit membuat pengistiharan, No. borang kastam, no. pernerbangan dan seumpamanya yang hampir mustahil untuk dipalsukan,” kata Chegu Bard dalam kenyataan medianya semalam.

Menurut Chegu Bard, belian tanpa cukai itu mengingatkan kembali kepada usaha kerajaan memansuhkan cukai pakaian dan perhiasan yang dibentangkan di parlimen.

“Keadaan ini sudah tentu mengimbau kenangan kita dengan tetangga yang pernah punya wanita pertama yang bernama Imelda Marcos yang bermewah ketika rakyat sedang merintih kesempitan hidup,” katanya.

keadilandaily.com
Kuningkan ibu negara esok


KUALA LUMPUR, 15 Julai: Besok 16 Julai adalah Sabtu pertama selepas perhimpunan Bersih 2.0 – yang juga genap seminggu perhimpunan aman 50,000 rakyat Malaysia yang bermandi air asid dan berair mata gas pemedih tanpa sebarang maaf daripada pihak polis mahupun kerajaan Barisan Nasional.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam kenyataannya hari ini berkata besok juga adalah ujian pertama kepada ribuan rakyat Malaysia dalam desakan mereka ke arah satu pilihan raya yang bersih dan adil dilaksanakan.

“Pemakaian warna kuning esok akan menyemarakkan lagi hasrat rakyat itu. Walaupun masih ada tangkapan ke atas pemakaian baju logo Bersih atas alasan tidak berdaftar; namun mereka tidak boleh menghalang pemakaian baju, seluar, kopiah, topi atau rambut warna kuning.

"Bahkan sehingga kini, trafik light kuning masih berfungsi dengan baik,” seru Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Kepada seluruh warga yang cintakan sebuah sistem politik yang adil dan bersih, PAS katanya berharap mereka dapat mengenakan pemakaian kuning sepanjang hari besok sebagai tanda sokongan.

harakahdaily.net