ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Tuesday, March 1, 2011
Najib: Jangan pertikai sikap ‘anti Islam’ saya terhadap al-Qardhawi...
“Jangan pertikai sikap ‘anti Islam’ saya terhadap
al-Qardhawi & Ikhwanul Muslimin,” isyarat Najib?
Ingat para pengundi di Kerdau & Merlimau:

“Satu undi kepada calon BN adalah suatu sokongan kepada Najib
yang sah menyokong agenda fraksi Israel di tanah air.”

Sampai bila Najib nak tuduk pada 'fraksi' Zionis-Israel? Sampai bila akar umbi Umno sanggup bersabar duduk di bawah 'kangkang' Bik Mama?

Sampai bila Najib nak tipu rakyat Malaysia konon-kononnya 1Malaysia ini bukan arahan APCO & proksi Yahudi? Ingat di akhirat nanti 1Malaysia akan soalnya kelak!

Takkan kerana kebenciannya terhadap Anwar dan Pakatan Rakyat telah mendorong Najib bersikap 'anti Islam' ke atas Dr Yusof al-Qardhawi (berjubah puteh) & Ikhwanul Muslimin?

Berita | Datuk Seri Najib Tun Razak meminta semua pihak, khususnya media baru dan blog supaya berhenti mengkritiknya ekoran perdana menteri itu beberapa hari lalu menuduh Ikhwan Muslimin dan ulama terkenal dunia Dr Yusof al-Qardhawi sebagai ”pengganas”.

Arahan itu selepas tersiarnya entri Najib membayangkan Ikhwan Muslimin sebagai Pengganas serta mencurigai sosok Sheikh Dr Yusuf Al Qaradhawi di dunia siber, termasuk di blog Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam.

The Malaysian Insider melaporkan, alasan Najib antaranya ialah gerakan itu perlu menghilangkan persepsi dunia terhadap mereka yang dianggap sebagai kumpulan ekstrem atau “pengganas”.

“Saya tak kata Muslim Brotherhood (Ikhwanul Muslimin) ini kumpulan pengganas.

Saya kata Muslim Brotherhood (Ikhwanul Muslimin) boleh ambil bahagian dalam pilihan raya dengan syarat menolak keganasan dan fahaman ekstremis, sebab ini (kumpulan pengganas adalah) pandangan umum terhadap Muslim Brotherhood, bukan pandangan saya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis ramah mesra bersama penduduk Felda Jengka 25, di sini hari ini.

Najib yang ditemani peribadi paling kontroversi Datin Seri Rosmah Mansor membuat penegasan demikian ketika diminta mengulas inisiatif Anwar dan Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa mendesaknya menarik balik tuduhan liar ke atas pergerakan Islam sedunia itu serta al-Qardhawi sendiri.

Najib dilihat sebagai susuk anti Islam apabila beliau pada suatu kenyataan media di Istanbul, Turki baru-baru ini menuduh Ikhwanul Muslimin dan al-Qardhawi yang giat membangunkan Mesir pasca pemerintahan Hosni Mubarak adalah bersifat ekstrem.

National Review Online melaporkan, Najib berkata Ikhwanul Muslimin tidak seharusnya “mengambil bahagian dalam proses (pemulihan Mesir) selagi mereka tidak menolak keganasan dan ektremisme.”

“Sesiapa yang mahu menjadi sebahagian daripada proses politik harus menerima bilia yang selari dengan demokrasi,” kata Najib dipetik laman web itu.

Natijahnya, sikap anti Islam yang ditampilkan Najib sekaligus dipercayai khalayak seakan “nasihat fraksi Yahudi” di tanah air melalui Firma Perunding Antarabangsa APCO Worldwide yang pernah menjadi kontroversi sebelum ini.

Dalam reaksi spontan Pakatan Rakyat di kedua-dua pilihan raya kecil – Kerdau dan Merlimau – sejak semalam dilaporkan mula meniupkan kempen

“Satu undi kepada calon BN adalah suatu sokongan kepada Najib yang sah menyokong agenda fraksi Israel di tanah air.”
“Setiap kita adalah Sa’ad. Selagi pembunuh Sa’ad tidak dihukum, kita akan bangkit bak Mesir”

http://blog.marhaen.info/
Dilema Pas: Islam Vs Bangsa

A Kadir Jasin


SETELAH gagal memanfaatkan pertemuan yang “dituan-rumahkan” oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong di Istana Terengganu di ibu negara Disember lalu untuk mencari jalan sepakat ke arah perpaduan Melayu, Umno dan Pas terus ditekan oleh keperluan meyakinkan orang Melayu bahawa mereka adalah pilihan terbaik bagi orang Melayu.

Serentak itu, kedua-dua buah parti beteraskan Melayu itu terpaksa bertungkus-lumus meyakinkan rakan kongsi masing-masing bahawa kepentingan bangsa, kaum dan agama lain tidak diabaikan.

Pendirian Umno mengenai orang Melayu walaupun sudah terang dan terbukti, tetapi terus dihantui oleh kekangan antara dasar dan pelaksanaan. Pada akhir-akhir ini, kebimbangan dan keraguan orang Melayu memuncak semula akibat pengenalan gagasan serta dasar baru oleh Perdana Menteri Mohd Najib Abdul Razak seperti 1Malaysia dan Model Baru Ekonomi.

Bagi menjawab keraguan terhadap pendiriannya mengenai orang Melayu, Pas pada 19 Feb mengadakan “Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa” di Shah Alam, Selangor.

Menurut laporan media Internet dan media bebas, konvensyen itu bertujuan melenyapkan kritikan bahawa Pas anti-Melayu kerana kerjasamanya dengan DAP dalam Pakatan Rakyat.

Antara kenyataan penting yang boleh dikesan daripada laporan-laporan itu adalah:

1. Hak orang Melayu akan hanya terjamin melalui pematuhan rapi terhadap prinsip-prinsip Islam dan penolakan supremasi Melayu (Malay supremacy).

“Jika orang Malayu mahu selamat, mereka perlu menjunjung Islam. Jika mereka mahu menjunjung konsep keagungan kuasa Melayu, mereka tidak akan selamat,” kata Presiden Pas, Abdul Hadi Awang.

2. Mursyidul Am Pas merangkap Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat pula mengesahkan komitmen parti itu untuk “mengutamakan” orang Melayu.

Katanya, PR tidak pernah mengabaikan hak orang Melayu.

Tegasnya, walaupun Islam tidak berasaskan bangsa, tetapi “orang Melayu perlu diutamakan dalam agenda kita kerana mereka adalah bangsa dominan di kalangan pemeluk Islam di Malaysia.” dan

3. Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution (yang hadir konvensyen itu) menyeru rakan-rakan kongsi PR membuat keputusan sama ada menjawab atau mengelak isu supremasi Melayu.

Ahli Parlimen Machang itu mengaku bahawa sejak pilihan raya umum 2008, terdapat peningkatan politik berasaskan kaum.

Percubaan Pikat Semula Pengundi Melayu


Malaysian Insider mengulas bahawa konvensyen itu adalah percubaan Pas menarik balik sokongan pengundi Melayu yang lari daripadanya sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Ia memetik contoh pilihan raya kecil Manik Urai, Kelantan pada tahun 2009 di mana majoriti Pas merosot daripada 1,352 pada pilihan raya umum 2008 kepada hanya 65.

Katanya lagi, undi Melayu terus berpatah balik kepada Barisan Nasional (BN) dalam beberapa PRK selepas itu sehingga berjaya merampas Hulu Selangor (daripada PKR) dan Galas, Kelantan (daripada Pas).

Seperti telah saya sebutkan dalam posting mengenai PRK Tenang, PR yang diwakili Pas mengalami kekalahan teruk. BN menang dengan kelebihan undi 3,707 atau 38.37 peratus undi popular.

Calon BN (Umno) Mohd Azahar Ibrahim memperoleh 6,669 undi (69.03 peratus) manakala calon Pakatan Rakyat (Pas) Normala Sudirman mendapat 2,992 undi (30.96 peratus). Undi popular BN naik 6.87% berbanding PRU 2008.

Dalam perkembangan berasingan tetapi pada hari yang sama, pengkaji politik, Dr Wong Chin Huat, dilaporkan oleh Malaysian Insider sebagai berkata, BN akan mendapat semula majoriti dua-pertiga di Dewan Rakyat jika trend pengundian oleh pemilih Melayu, seperti yang berlaku dalam PRK, berterusan.

Dr Wong, pensyarah Universiti Monash, berkata PR boleh hilang sehingga 34 kerusi jika Pas gagal menambah sokongan orang Melayu.

Dr Wong meramalkan DAP akan mengekalkan kedudukannya kerana kesemua kerusinya adalah kerusi majoriti bukan Melayu dan Bukan Melayu akan terus menyokong PR.

Tetapi, kata Dr Wong, antara tujuh hingga 10 peratus undi Melayu telah kembali memihak kepada BN dalam beberapa PRK lalu. Katanya peralihan lima peratus undi Melayu sudah cukup untuk menggugat kedudukan PR di Parlimen.

Pas Perlu Nyatakan Agenda Melayu

Kesimpulannya, walaupun Pas mengisytiharkan dirinya parti Islam dan menolak bangsa, namun ia terpaksa mengaku bahawa tanpa majoriti undi Melayu ia tidak akan berkuasa.

Pas berkuasa di Kelantan dan Kedah kerana ini adalah negeri majoriti Melayu. Ini adalah realiti politik Malaysia.

Tetapi pengiktirafan bahawa undi Melayu penting kepada kesinambungannya belum memadai.

Pas perlu mengemukakan barisan kepemimpinan serta agenda sosial dan ekonomi yang meyakinkan dan mengurangkan pergantungan kepada pemikiran sosioekonomi DAP dan PKR semata-mata.

Inilah yang ditekankan oleh Pengerusi Teras Pengupayaan Melayu (Teras) Mohd Azmi Abdul Hamid di konvensyen Pas itu apabila dia berkata Pas tidak akan mendapat kepercayaan dan sokongan orang Melayu sekiranya gagal memahami ekonomi masyarakat Melayu dan mencari jalan penyelesaian.

Katanya Pas masih belum mencapai tahap maksimum untuk mendapatkan sokongan orang Melayu keseluruhannya sambil memberi amaran agar parti itu tidak mengabaikan masalah ekonomi orang Melayu di peringkat akar umbi.

kadirjasin.blogspot.comi
Benarkah Blogger Pakatan Rakyat sudah banyak mengundur diri...kenapa..???
Memang Terasa Berlaku Kelesuan Di Pihak Pakatan Rakyat


SAHABAT saya Norizan Sharif telah post satu catatan kecil yang penting untuk direnungi oleh semua pihak khasnya parti Pakatan Rakyat. Catatan beliau di sini, menunjukkan sokongan atau pun kemarihan di laman soaisal Fb dan blog sokongan terhadap Pakatan Rakyat berkurangan. Norizan memberi runjukkan khas kepada kedua pilihan raya kecil yang berlangsung kini.

Beliau membuat perbandingan dengan pilihan raya kecil Bukit Gantang, Perak dan Kuala Terengganu, Terengganu. Katanya ternyata kemeriah dan sokongan menerusi laman sosial kini berpihak kepada UBN. Laman-laman sosial yang menyokong UBN lebih bersemangat dan sepakat dalam membuat kecaman dan serangan terhadap Pakatan Rakyat. Serangan mereka juga berangkaian seolah diolahkan begitu profesional sekali.

Tentu orang Pakatan Rakyat terutamanya para penagih blog Pas akan marah bila kenyataan ini didedahkan. Mereka tidak senang dengan fakta yang berlaku. Dalam pada itu mereka akan tuduh bahawa bloger UBN diupah dan sebagainya. Tidak dinafikan kalau itu berlaku? Tetapi pokoknya di sini itulah realiti bahawa bloger Pakatan Rakyat sudah malas untuk menulis dan dan kreatif membuat laporan. Ada juga yang sudah hilang kerajinan dan keletihan manakala bloger Pakatan jadi lebih bersemangat. Tentunya kalau upah dan imbuhan yang dihulurkan, besar lagi bersemangatlah jadinya.

Saya setuju dengan apa yang berlaku kini seperti mana diselidiki Norizan itu. Saya rasa ada beberapa sebab kenapa kesungguhan dan kerajinan bloger pakatan itu sudah hilang. Kalau perasaan saya sudah menulis dalam cacatan baru-baru ini dibawah tajuk, ah lupa... selaklah sendiri (saya juga ditimpa sindrom malas, tetapi aia tidak ada kena mengena dengan persoalan dikatakan itu). Dalam catatan itu saya sudah mendedahkan kenapa itu berlaku dan di mana kesilapannya.

Saya kira Pakatan Rakyat gagal melayani para bloger yang menyokong mereka. Mereka tidak memberi satu layanan dan peraian yang bermakna kepada para bloger. Pakatan selamanya mengira bloger akan bekerja dengan penuh keikhlasan. Mengharap kepada keikhlasan rasanya tidak begitu tepat lagi apa lagi kalau bloger nampak yang pemimpin PR diri ada yang tidak ikhlas, dan hanya suka memerah susu dan perah kepala untuk dapat santan saja.

Apa lagi sesetengah pemimpin Pakatan Rakyat yang dibantu oleh bloger menerusi blog dan penulisannya usahkan menerima apa-apa imbalan tetapi dibalas dan dihadiah surat saman dan sebagainya. Kalau pun ada peraiaan ataupun kepedulian hanya sebahagian saja terutamanya bloger yang berhimpun dalam satu-satu kumpulan yang dibiayai wang jutaan ringgit.

Kalau tidak silap saya, saya tidak pernah mendengar berita atau laporan mengatakan Anwar Ibrahim ataupun Guan Eng bersama Abdul Hadi Awang melayani dan bertemu para bloger dan juga penulis bebas yang menyokong mereka. Kalau pun berlaku dalam majlis-majlis yang kelihatan rasmi dan eksklusif sahaja yang melibatkan orang-orang tertentu saja.

Ada juga himpunan yang diraikan oleh Nik Aziz tetapi sayangnya kesempatan itu tidak digunakan untuk memikir bagaimana menggerakkan bloger menjadi agen dan propagandis Pakatan yang baik. Pertemuan setakat makan, bersalam dan bergambar dengan pemimpin itu saja, lepas balik masing-masing hanya pos dalam wall Fb saja tetapi tidak ada yang mengulas dan memperpanjangkan ke dalam blog.

Kelemahan bloger atau laman sosial Pakatan itu rakyat itu seperti mana kata Norizan itu ialah kerana ia tidak diurus ataupun dipandu secara sistemetik dan setengah menulis ukut perasaan dan jari saja.

Inilah kelemahan Pakatan Rakyat menyebabkan apa yang disuarakan Norizan Sharif itu berlaku. Tititk di sinis sebab saya juga agak malas untuk menyatakan sesutau yang tidak mahu didengari! [wm.kl.6:20 pm 27/02/11][Mohd Sayuti Omar]

KedahLanie
Anwar: Islam sedunia bangkit tentang kezaliman


KUALA LUMPUR, 28 Feb: Para pimpinan negara Asia Tenggara diingatkan bahawa angin perubahan di dunia Islam terhadap kezaliman dan penindasan bakal melanda di kawasan ini sekiranya tiada reformasi yang sempurna terhadap sosio-ekonomi dan usaha dilakukan untuk mengukuhkan institusi demokrasi dan kebebasan.

Demikian kata Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang di dalam seminar Asian Renaissance ke 5 di Phnom Penh kelmarin.

Anwar yang juga bekas Timbalan Prdana Menteri berkata kuasa yang ada sekarang, hanya boleh berterusan sekiranya organ-organ negeri seperti polis, pasukan keselamatan dan tentera melaksanakan tugas mereka untuk menekan perbezaan pendapat rakyat.

Dengan mengambil contoh revolusi yang kini berlaku di Tunisia, Mesir, Yemen, Bahrain dan Libya, Anwar menyifatkan kejatuhan regim sehingga penukaran tampuk pemerintahan yang berlaku di negara-negara tersebut adalah akibat kegagalan organ-organ penting yang disebutkannya tadi berfungsi pada keadaan sepatutnya.

“Masalah yang kini melanda negara-negara Timur Tengah tidak banyak berbeza dengan kebanyakan tempat di dunia yang di bawah pemerintahan autokratik. Pengumpulan harta kekayaan oleh para elit dengan menindas rakyat, infrastruktur yang tidak mencukupi, sistem pendidikan usang, penjagaan kesihatan menyedihkan dan penurunan pendapatan merupakan masalah-masalah yang serupa yang sedang dialami oleh semua negara di bawah regim autokratik.

"Marginalisasi politik dengan segala implikasinya dan pemiskinan ekonomi, ini adalah bahan yang sempurna untuk gejolak politik.

"Rejim yang telah melewati tarikh jatuh tetapi terus melukis topeng keamanan, keselamatan dan bahkan kesejahteraan melalui penggunaan mesin propaganda rumit hanya menunda hisab terakhir mereka,” kata Anwar.

Indonesia terus bersinar

Anwar turut berkata kebangkitan rakyat di Timur Tengah boleh dijadikan sebagai peringatan kepada para pemimpin Asia Tenggara, sambil mengingatkan bahawa banyak undang-undang zalim yang melanggar kebebasan fundamental bersama-sama dengan kehancuran sistemik pemisahan persamaan kuasa telah diwujudkan bagi menghancurkan perlindungan fundamental yang dikuatkuasakan ketika pencapaian kemerdekaan daripada kuasa penjajah.

Menggunakan Indonesia sebagai contoh, di mana beliau menyifatkan sebagai satu contoh negara demokrasi tulen selepas transformasi politik, Anwar menggesa negara-negara Asia Tenggara untuk meniru jejak republik tersebut dalam menjamin kebebasan akhbar dan pilihanraya umum yang bebas.

“Indonesia, setelah mengalami pergolakan transformasi politik dan muncul sebagai sebuah bangsa baru sama sekali, masih tetap bersinar sebagai contoh dari demokrasi yang sebenarnya.

"Kebebasan akhbar masih hidup dan sihat, dan amalan pilihanraya umum yang bebas dan adil menyebabkan jiran-jirannya kelihatan seperti “upstarts” menyedihkan dalam perlumbaan untuk demokrasi,” kata Anwar.

“Memang itu bukan Utopia, tetapi perubahan fenomenal di bidang pemerintahan, penghakiman dan keunggulan pra-aturan undang-undang yang meletakkannya sebagai teladan demokrasi liberal yang baru lahir,” tambah Anwar.

Dalam sebuah pernyataan yang jelas merujuk pada situasi sosial di negara itu, Anwar berkata pemberdayaan satu kumpulan etnik dengan mengorbankan yang lain hanya akan menimbulkan benturan persaingan kepentingan yang pada akhirnya akan mengancam konsensus pengimbang penting dalam masyarakat majmuk.

“Konsensus ini memerlukan penyesuaian terhadap pertindihan tuntutan untuk hak-hak atau matlamat. Oleh itu, ia menjadi kewajipan bagi para ahli politik yang berkuasa atau pembangkang dengan melakukan tanggungjawab sendiri walaupun terpaksa mempertaruhkan populariti mereka.

"Oleh kerana itu, ia adalah percelaan berganda bagi para pemimpin dalam masyarakat multi-etnik yang mengawal organ-organ negara termasuk media massa untuk menyalakan api persaingan etnik dan permusuhan supaya mereka dapat tetap berkuasa," kata Anwar, dalam sebuah penghinaan jelas terhadap Umno, yang kebelakangan ini telah terus memainkan isu perkaumana melalui lidah rasmi mereka, Utusan Malaysia.

Dalam pada itu, Anwar turut berkata selain keperluan untuk pemilihan umum yang bebas, adil dan telus, sesebuah negara turut memerlukan satu badan kehakiman yang adil yang berfungsi sebagai check and balance yang berkesan terhadap kuasa eksekutif dan perundangan.

“Kita tidak boleh menyatakan betapa pentingnya satu penghakiman yang bebas. Sebuah penghakiman yang dikompromikan boleh dan akan mengambil negara ke ambang kehancuran politik. Ini juga akan menyebabkan kegagalan sistemik dalam mengikuti proses dan undang-undang,” tegas Anwar, yang kini berhadapan dengan pelbagai cabaran kehakiman dalam pertuduhan liwatnya.

Dalam ucapan tersebut, Anwar turut menangkis kaitan agama Islam dengan pengongkongan kebebasan dan demokrasi seperti yang diwar-warkan pemimpin Barat yang Islamophobia dengan menyatakan bahawa revolusi yang berlaku di Timur Tengah sudah cukup untuk membuktikan bahawa umat Islam akhirnya akan memilih kebebasan daripada kediktatoran jika diberi peluang.

“Dalam apa keadaan pun, ketakutan bahawa Islam akan merampas hak kebebasan dan demokrasi adalah tidak berasa.

"Oleh itu, ungkapan terbaru ini adalah kosong, dan semata-mata sebagai satu cara baru untuk mengalahkan hantu Islam, dalam pelbagai manifestasi dari Islamofobia,” ujar Anwar sambil menambah bahawa ketakutan kepada Islam masih lagi ada semenjak kejadian September 11.

Islamophobia

Anwar turut berkata bahawa pada zaman ini masalah Islamophobia tidak tertakluk pada Barat sahaja malah telah menular ke Timur.

"Kita ada dalam rekod seseorang yang sepatutnya sudah bersara di Asia Tenggara yang menyatakan pendapatnya tentang orang Islam tanpa memikirkan soal sensiviti.

"Kita pun mempunyai pemimpin Islam di kawasan ini yang seolah-olah paranoia tentang Ikhwanul Muslim sehingga tahap mengalahkan kata Mubarak dan golongan neo-kontra Amerika,” bidas Anwar yang jelas merujuk kepada Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Kuan Yew di dalam buku terbarunya telah mencetuskan kontroversi apabila menyeru orang Islam Singapura untuk melonggarkan amalan Islam demi integrasi nasional, manakala Najib pula mengeluarkan kenyataan yang dilihat mengaitkan ulama dunia terkenal Yusuf al-Qaradawi dan Ikhwan Muslimin sebagai pengganas dalam satu laporan National Review.

“Kita telah melihat bermula daripada revolusi Tunisia, dan keseluruhan fasa kebangkitan Mesir dan sekarang Libya, Yemen dan tempat lain, seruan yang sama untuk menuntut kebebasan terhadap kezaliman dan penindasan.

"Tuntutan-tuntan rakyat tetap berkisar kepada pengurusan kerajaan yang baik, kebertanggungjawaban terhdap rasuah, pemberdayaan politik dan keadilan sosial,” tegas Anwar di penghujung ucapannya.

harakahdaily
Kenapa baru sekarang nak bantu rakyat

Aziz Muda


JASIN, 28 Feb: Penduduk di kawasan Dun Merlimau kini amat hairan dengan tindakan para pemimpin Umno dan kerajaan Melaka yang begitu bersungguh-sungguh untuk membantu penduduk di kawasan itu, sedangkan sebelum ini tidak pula sedemikian.

Jika sebelum ini mereka diabaikan dari segala aspek, kini mereka bukan sekadar disogokkan dengan wang, tetapi juga diberikan jalan tar hingga ke hadapan rumah dan diperbaiki longkang-longkang yang rosak.

Beberapa orang penduduk di kawasan Merlimau ketika ditemui berkata, dengan itu ternyata, mereka bukan ikhlas hendak menolong, tetapi hanyalah untuk memancing undi bagi mendapat kemenangan dalam pilihanraya.

Seorang penduduk yang ditemui, Ismail Abdul Rahman, 77, (gambar) berkata, menjelang PRK Dun Merlimau 6 Mac ini, beliau juga turut didatangi para pemimpin Umno dan turut diberikan jalan tar hingga ke hadapan rumahnya.

Menurut beliau, bantuan seperti itu turut diberikan kepada beberapa orang jirannya yang lain, sehingga menyebabkan mereka menjadi hairan dengan apa yang diberikan itu.

Katanya, pada hal, beliau dan jiran-jirannya tidak pernah memohon bantuan sedemikian dan mereka sendiri dapat mengagak berapa banyak wang rakyat yang disalahgunakan oleh para pemimpin Umno atau BN untuk kepentingan mereka.

"Sebenarnya, dah 45 tahun saya tak dibantu apa pun oleh kerajaan. Kalau ada pun bantuan seperti ini kepada orang ramai yang juga pernah saya kecapi hanyalah zaman Tun Razak dulu.

"Jalan tar di hadapan rumah itu pula bukanlah penting sangat. Tak diberikan jalan tar pun kami boleh gunakan jalan sedia ada dengan selesa untuk berulang alik ke rumah. Tapi diberikan jalan tar kami ambil. Diberikan apa saja pun kami ambil," katanya.

Beliau yang juga salah seorang pengundi di kawasan itu memberitahu, para pemimpin Umno kini amat terdesak sehingga sanggup memberikan apa sahaja kepada para pengundi terutama di kawasan-kawasan peti undi yang tidak memihak kepadanya.

"Dengan itu, ternyata, kita tidak perlu takut untuk menyokong PAS atau pembangkang. Jika dekat pilihanraya, mereka pasti cari kita dan berikan bantuan (yang sebenarnya sogokan) kepada kita.

"Kepada para penyokong Umno sendiri pula, yang dapat tu dapatlah, yang tak dapat pun cukup banyak, tetapi kepada para penyokong PAS, kami hanyalah mengharapkan bantuan Allah," katanya.

Manakala rakannya, Rusnan Wahab, 52, pula mempersoalkan bantuan wang yang diberikan oleh para pemimpin Umno dan kerajaan Melaya kepada sesetengah nelayan di kawasan itu yang berjumlah antara RM200 hingga RM300 seorang.

"Bantuan itu memang cukup kita faham. Ia adalah sogokan untuk pilihanraya. Tetapi apa maknanya diberikan wang? Kalau betul ikhlas nak bantu nelayan bukan wang sebanyak itu yang diperlukan. Wang sebanyak itu apalah sangat dan berapa hari boleh tahan?

"Kalau benar-benar nak bantu, berilah bantuan dalam bentuk lain yang diperlukan nelayan di kawasan itu seperti enjin, jaring dan seumpamnya kerana itu semua mahal dan lebih diperlukan nelayan. Tetapi enjin dan jaring tak pula diberikan," katanya.

Sementara seorang lagi penduduk yang ditemui, Muhammad Rashid, 32, berkata, longkang di hadapan rumahnya sebenarnya masih elok lagi.

"Tetapi yang peliknya, longkang itu pun turut diperbaharui menjelang PRK Dun Merlimau 6 Mac ini kononnya untuk keselesaan orang ramai, walaupun ia sebenarnya tak perlu diperbaiki sekarang, tetapi bila benar-benar perlu diperbaiki nanti," katanya sambil ketawa sinis.

harakahdaily
Demo aman: Kerajaan Malaysia talam dua muka
Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 28 Feb: Tindakan kerajaan Barisan Nasional yang sering menggunakan alasan ‘mencemarkan imej negara’ bagi menutup tindakan keras dan tidak profesional pihak polis menghalang Parti Hak Asasi dan juga kumpulan Hindu Rights Action Force (Hindraf) semalam adalah memalukan.

Sehubungan itu, Penyelaras Suaram, Yap Heng Lung menggesa pihak kerajaan berhenti menggunakan sebarang bentuk kekerasan dan menuntut agar ruang diberikan kepada rakyat untuk menyuarakan pendapat dan kritikan terhadap kerajaan.

Beliau berkata, sekiranya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggalakkan perhimpunan rakyat di Libya, maka beliau tidak seharusnya mempraktikkan muka dua talam dengan menahan rakyat Malaysia yang berhimpun secara aman seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara dan Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat.

Tambahnya, Suaram mengecam tindakan pihak polis yang menghalang Parti Hak Asasi dan Hindraf untuk melakukan demonstrasi secara aman bagi membantah kandungan dalam novel 'Interlok' karya sasterawan negara, Datuk Abdullah Hussain semalam di sekitar Kuala Lumpur.

Suaram juga, katanya mengecam tindakan pihak polis menahan beberapa wartawan tempatan yang sedang menjalankan tugas dan ini telah menunjukkan sikap tidak professional dan tindakan melulu yang ditonjolkan oleh pihak polis.

Katanya, pihak polis juga telah secara jelas menyalahgunakan kuasanya dengan menggeledah barang peribadi serta menahan orang awam yang berada di sekitar jalan menuju ke Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

“Lebih teruk lagi, pihak polis menahan pemimpin dan pengikut kumpulan tersebut tanpa sebarang alasan dan sebab sebelum demonstrasi dilakukan,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Mengikut berita Malaysiakini (bertarikh 28 Februari 2011), sekitar 123 orang awam telah ditangkap termasuk 109 orang yang telah dilepaskan malam semalam dan 14 orang lain yang telah dibebaskan pada hari ini dari lokap Bukit Jalil.

Katanya, Suaram telah mengeluarkan kenyataan pada 25 Februari bagi menuntut pihak polis menghormati hak kebebasan suara rakyat serta tidak menghalang perhimpunan aman yang dianjurkan oleh Hindraf.

Namun, ujarnya polis enggan bertindak demikian malah telah membuat tangkapan terhadap 123 orang awam.

harakahdaily.net