ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Sunday, June 11, 2017

Kapitalisme Terbuka
Kapitalisme terbuka,kata PM kita amalkan yang itu.Saya tidak dapat fahami apa maksudnya kapitalisme terbuka. Kapitalisme adalah satu asas ekonomi yang dabangunkan oleh Karl Mark secara terorinya. Tidak ada terbuka atau tertutup. Kapitalisme sentiasa wujud di banyak negara.Kaum yang banyak wang, atau pemodal (capitalist) akan menggunakan modal/wang mereka untuk mencipta kekayaan yang lebih besar dengan mendirikan perusahaan dan kilang-kilang, atau pelbagai jenis perniagaan.

Dalam praktikalnya mereka akan menggaji buruh atau pekerja dengan bayaran yang biasa-biasa, yang tidak membolehkan meraka beralih ke zon yang lebih selesa.Dengan demikian mereka kana terus bekerja dengan para "capitalis" itu yang mengekalkan untung dan mengekalkan kekayaan mereka dan menambahjarakkan jurang kemiskinan. Para rakyat marhaen memerlukan mereka untuk kesinambungan hidup. Mereka terpaksa bekerja dan berpuas hati dengan bayaran yang sederhana. Mereka boleh teruskan hidup.Tetapi mereka tidak boleh jadi kaya kerana gaji dibayar cukup sekadar menampung  keperluan hidup. Dengan semikian ekonomi bercorak kapitalisme akan terus hidup. Di sesetengah keadaan, para kapitalis mencari negara yang lebih murah menawarkan harga buruh, untuk melipatgandakan kekayaan. Jadai kekayaan hanya dikawal oleh para kapitalis, selain orang politik yang mendapatkannya secara tidak sah.

Oleh yang demikian kemiskinan sentiasa diwujudkan untuk menegkalkan kesinambungan kekayaan para kapitalis.Inilah ekonomi kapitalisme.


alkundangi.blogspot.com

11.6.2017.