ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, September 4, 2010

PESURUHJAYA PAS PERAK: DAKWAH PERLU DITERUSKAN KEPADA BUKAN ISLAMIpoh, 4 September – Pesuruhjaya PAS Perak di sini hari ini, menegaskan supaya dakwah diteruskan kepada masyarakat yang bukan Islam supaya mereka lebih mengenali Islam. Mengulas lanjut, beliau mengatakan masyarakat bukan Islam perlu terlebih dahulu diperkenalkan kepada Islam sebelum mereka diperkenalkan kepada orang Islam. Hal ini, menurut beliau adalah kerana kebenaran perlu diperkenalkan kepada mereka terlebih dahulu untuk mereka menilai siapa sebenarnya yang membawa kebenaran. “PAS perlu menyampaikan dakwah kepada masyarakat bukan Islam supaya sampai kepadanya ilmu Islam sebelum ia menumbuhkan keyakinan kepada mereka. Manusia memusuhi apa yang tidak ia ketahui,” ujarnya lagi mengenai keperluan PAS untuk mendekati dan berdakwah kepada masyarakat bukan Islam.

Menambah mengenainya, Ustaz Abu Bakar mengatakan pada saat kini, masyarakat bukan Islam sedang menunggu-nunggu dakwah daripada PAS supaya mereka lebih memahami polemik isu yang dimainkan oleh UMNO dan Barisan Nasional (BN) ketika ini. Hal ini juga kerana, kini, masyarakat bukan Islam diwarwarkan dengan keharmonian yang dicanang oleh UMNO dan BN sedangkan hakikatnya, PAS dan Pakatan Rakyat telah terlebih dahulu menunjukkan contoh keharmonian di antara kaum yang lebih baik daripada UMNO dan BN. “Kita perlu pasarkan produk berkualiti kita kepada masyarakat supaya masyarakat nampak keperluan untuk menumbangkan kerajaan korup yang ada kini,” katanya lagi.

Selain itu, katanya lagi, PAS dan PR sebenarnya mempunyai perwatakan yang lebih meyakinkan berbanding daripada perwatakan pemimpin UMNO dan BN yang kini penuh terpalit dengan najis rasuah. Untuk itu, beliau menambah, para ‘amilin di dalam PAS perlu bekerja lebih keras untuk berdakwah samada melalui contoh tauladan, penyampaian risalah penerangan dan sebagainya. Di akhirnya, beliau berkata, masyarakat Malaysia kini tidak boleh mengharapkan UMNO untuk menyampaikan Islam. “PAS kini perlu bersedia untuk menggantikan tempat UMNO untuk menyampaikan Islam dan menerajui Malaysia,” ujarnya menyeru kepada semua ahli PAS.


perak.pas.org.my
4.9.2010
Hudud Bukan Hak Pas Seorang


Mohd Sayuti Omar(MSO),

PARA algojo politik cuba mempertikai dan mengaitkan langsung isu hukum hudud dengan Pas. Mereka mempersoalkan kenapa kini Pas tidak lagi memperjuangkan untuk menegakkan hudud. Kalau algojo itu memahami Pas sebagai badan siasah, mereka tidak akan mempersoalkannya. Mempersoalkan perkara itu samalah mendedahkan kebodohan diri sendiri.

Pas bukan gerakan Islam seperti Tabligh atau jamaah bersistem khalifah dan ahlinya kaum sufi. Pas adalah badan politik yang ahlinya mengamal dan menerima berbagai aliran mazhab. Bila disebut politik perjungan Pas untuk menegakkan syariah Islam termasuk hukum hudud secara politik. Politik ertinya bijaksana dalam melakukan sesuatu tanpa mengira halal dan haram kaedahnya. Pas menerima dan mengamalkan konsep matlamat menghalalkan cara untuk mencapai cita-cita itu.

Mungkin Pas menidakkan tanggapan ini tetapi dari tindak tanduk dan perbuatan Pas ia membuktikan kenyataan itu.

Jadi untuk apa dipertikaikan mengenai hal itu. Kerana konsep itulah maka orang tidak perlu merasa pelik dengan sikap (perubahan approach) Pas hari ini yang tidak lagi menjadikan hudud sebagai asas perjuangannya seperti berberapa dekad lalu. Hudud kini bukan lagi modal untuk meraih undi, bahkan ia menjadi liabiliti kepada Pas. Bagaimana pun sebagai parti berlandaskan Islam, berjanji dan berikrar untuk melaksanakan Islam, hudud masih menjadi agenda. Hudud ada tersimpan dalam sanubari Pas.

Pas tidak dapat membuang hukum hudud seperti mana Pakatan Rakyat hendak buang Akta Keselmatan Dalam Negeri (ISA), Akta Kolej dan Universiti (AUKU) atau seperti mana nak hapuskan saman ekor atau memindah peraturan dalam SPR dan SPRM. Hudud adalah perintah Allah yang tetap. Hudud akan dilaksanakan apabila Pas sudah mendapat kuasa. Sama ada betul atau tidak ia kena tunggu setelah Pas mendapat kuasa kelak.

Hari ini Pas sedang berkerja dan berusaha untuk mendapatkan kuasa. Kuasa dulu baru agenda, bukan agenda dulu baru kuasa. Inilah kebijaksanaan baru Pas. Jadi mana-mana perkara yang boleh menghalang daripada mendapat kuasa, Pas terpaksa kendurkan dulu. Bukan saja hudud, hendak bercakap atau menyebut Islam itu syumul pun sudah tidak lantang lagi.

Pas terpaksa memandag belakang, depan, kiri dan kanan dulu untuk menyebut Islam, bimbang menimbulkan salah faham rakan-rakannya. Hadith dan ayat-ayat Quran yang menjadi hafalan Pas dulu kini sudah termansuh. Inilah perubahan dan dinamika Pas sebagai sebuah parti politik.

Semua ulama dalam Pas sudah jadi liberal. Mereka banyak membaca kitab-kitab ekonomi, siasah, falsafah pemodenan dari Barat. Fahaman yang diterapkan dalam kitab-kitab kuning sudah dibuang. Sebab itu hari ini segala macam kejadian pelik dan ganjil berlaku. Orang Cina boleh masuk ke surau tanpa tutup aurat, ustaz dan ulama boleh masuk kilang arak atau gereja tanpa ada bantahan oleh Pas. Atas nama dakwah kononnya semuanya boleh dilakukan.

Hakikat ini terserlah daripada penjelasan Timbalan Pesuruhjaya Pas Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah. Cuba hayati penjelasan Mohd Amar ini betul-betul. Katanya; Pas tidak lupa kepada hudud tetapi ia akan melihat kepada kesediaan rakyat untuk menerimanya. Ertinya hudud itu akan dilaksanakan selepas rakyat memahaminya.

“Kita ada persetujuan untuk peringkat ini kita tidak bincangkan soal hudud. Misi kita yang utama ialah untuk menjatuhkan Barisan Nasional pada pilihan raya.

“Bagi kita secara personalnya, perjuangan kita adalah untuk menegakkan syiar (Islam), tetapi kita tidak akan memaksakan hasrat ini kepada masyarakat.

“Bila masyarakat sudah bersedia dengan penjelasan, kefahaman, pada masa itu kita akan laksanakan,” kata Mohd Amar. Pendirian dan sikap Mohd Amal ini, itulah juga sikap dan pendirian Pas pada masa kini.

Apabila mendengar ini saya teringat kepada apa yang Ashaari Muhammad bekas pemimpin Arqam (Allahyarham) perkatakan dulu dalam bukunya tentang hudud. Katanya hukum hudud tidak wajib dilaksanakan selagi rakyat tidak memahaminya. Maka tegasnya rakyat perlu diberi penjelasan, didakwah agar memahami hukum itu betul-batul baru boleh dilaksanakan. Melaksanakan hukum hudud dalam keadaan rakyat tidak bersedia satu kezaliman.

Ertinya kalau rakyat tidak hendak kepada hudud (walaupun wajib) ia tidak akan dilaksanakan, walaupun sesudah ada kuasa. Saya tidak nampak Pas akan menentang arus rakyat dengan terus melaksanakan hukum berkenaan walaupun sesudah mendapat kuasa. Kerana apa, kerana yang berkuasa ialah rakyat bukannya Pas. Pas hanya mendapat kuasa dari rakyat. Apa lagi rakyat yang memberi kuasa (kemenangan undi) bukan 100 % Islam. Menentang kehendak rakyat bermakna Pas akan kehilangan kuasa.

Jadi kesimpulannya hudud tidak akan dilaksanakan kalaupun Pas mendapat kuasa selagi rakyat tidak merasakan ia perlu. Makanya untuk melaksanakan hudud ia bukan dari politik, bukan selepas parti politik Islam seperti Pas dapat kuasa, tetapi ia boleh dilaksanakan apabila rakyat sudah faham mengenai hikmah dan falsafah hukum berkenaan. Umno juga boleh melaksanakan hudud jika rakyat yang dipimpinnya mahukan hudud.

Justeru Pas sebagai parti Islam kena memberi kefahaman kepada umum mengenai hudud dari masa ke semasa. Laksana seperti mana memberi kefahaman mengenai bahaya ades, bahaya dadah, bahaya pelacuran dan sebagainya. Bahkan penerangan hudud ini lebih penting dan utama dari itu.

Kepada algojo yang cuba menyalahkan Pas mengenai hudud ini juga tidak betul. Tugas melaksanakan hudud bukan terwajib kepada Pas saja. Ia adalah hak semua. Janganlah melihat hudud itu seperti kopiah yang dikaitkan dengan Pas. Sesiapa pun boleh pakai kopiah dan begitu juga songkok.

Kopiah bukan saja hak Pas dan songkok bukan saja hak Umno. Cuma kita pandai-pandai membahagikan penutup kepala itu sebagai hak golongan itu dan hak golongan ini. Walhal kopiah dan songkok hak semua orang yang selesa memakainya. Setiap yang mengaku Islam mereka berhak memperjuangkan hudud tanpa melaung-laungkannya. Jangan pula pakai songkok atau kopiah kerana nak lindungkan kepala botak! [wm.kl.6:30 am


tintamerah.blogspot.com
03/09/10]
Memo Pas ke MT UMNO: Saifuddin


SHAH ALAM - Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah akan membawa tuntutan Dewan Pemuda Pas berhubung isu penglibatan mahasiswa dalam politik ke peringkat Majlis Tertinggi (MT) UMNO.

“Saya bukan menteri, jadi saya tidak ada kuasa untuk membawa tuntutan mereka ke Kabinet.

“Namun, saya akan cuba membawanya ke peringkat MT UMNO sebagai laporan perkembangan,” katanya ketika diminta mengulas mengenai penyerahan memorandum ‘Kewajaran Mahasiswa Berpolitik’ oleh saya parti Pas kepada beliau, kelmarin.

Memorandum tersebut antara lain menuntut supaya mahasiswa dibenarkan berpolitik, termasuk menyertai parti politik dan memegang jawatan dalam parti selain mahu Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dimansuhkan.

Dalam pada itu, Saifuddin berkata, Pemuda Gerakan diketuai Ketua Pemudanya, Lim Si Pin turut mengadakan pertemuan dengan beliau semalam bagi berbincang isu berkaitan mahasiswa.

“Kami berbincang beberapa perkara seperti PTPTN, keusahawan pelajar dan tidak ketinggalan isu penglibatan mahasiswa IPT dalam politik, namun tidak secara spesifik bersetuju untuk membenarkan atau tidak.

“Antara perkara yang dibangkitkan ialah peluang kepada mahasiswa bersuara dan mengiktiraf suara mereka, garis panduan untuk mahasiswa berpolitik selain perbincangan tentang isu ini perlu diteruskan dengan ilmiah dan bijaksana, sesuai dengan kenyataan Perdana Menteri bahawa beliau terbuka untuk berbincang hal ini,” katanya.

sinarharian.com.my
4.9.2010
Pilihan raya umum akan datang penentu kelangsungan Melayu: Mustapa Mohamed


PASIR PUTEH - Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, pilihan raya umum akan datang amat penting bagi orang Melayu kerana ia akan menentukan kelangsungan mereka.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata, ini kerana perkembangan semasa menunjukkan hak orang Melayu sentiasa dicabar sekalipun telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Pilihan raya itu akan menentukan sama ada orang Melayu akan terus meneraju negara ini atau sebaliknya, kata beliau semasa berucap pada majlis ramah mesra bersama warga pendidik peringkat Pejabat Pelajaran Pasir Puteh, di sini malam tadi.

"Berasaskan kedudukan itu Umno mesti memenangi lebih banyak kerusi Parlimen dan negeri bagi menguatkan kedudukan selain terus berkuasa mempertahankan Perlembagaan yang sedia ada bagi faedah orang Melayu dan seluruh rakyat Malaysia," katanya.

Mustapa yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata, Umno negeri itu kini berusaha mendampingi golongan pendidik di Kelantan bagi memastikan Barisan Nasional (BN) dapat menawan kembali negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.

Ini kerana katanya, golongan itu paling rapat dengan rakyat selain mempunyai pengaruh besar ke atas masyarakat.

Diharapkan golongan guru dapat membantu menarik rakyat untuk menyokong BN, katanya.

sinarharian.com.my
4.9.2010

Thursday, September 2, 2010

Ismail Omar ganti Musa Hassan


Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tidak akan diberi lanjutan kontrak untuk kali ketiga dan jawatannya akan diambil oleh timbalannya, Tan Sri Ismail Omar, berkuatkuasa 13 September ini.

Menurut Utusan Malaysia Online, perkara itu disahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Pengumuman itu menamatkan spekulasi berbulan-bulan lamanya tentang jawatan Musa yang berakhir bulan ini.

Musa, 59, mencapai umur persaraannya pada 2007 tetapi kontraknya diperbaharui sebanyak dua kali. Lanjutan itu mendapat bantahan pelbagai pihak termasuk pembangkang dan aktivis hak asasai manusia.Jawatan Timbalan Ketua Polis Negara pula akan disandang Datuk Hussin Ismail, 57, yang merupakan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam.

Sehubungan itu, Hishamuddin bagi pihak kerajaan mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Musa yang telah berkhidmat selama 41 tahun dalam pasukan polis.

sumber:cenangau.blogspot.com
2.9.2010
Individu kaut keuntungan besar kuasai tapak bazar Ramadhan


Lebih 1,000 tapak bazar Ramadan di sekitar Kuala Lumpur didakwa menjadi sumber pendapatan sampingan individu tertentu yang mengambil kesempatan menguasai pemberian tapak bazar berkenaan kepada peniaga, sehingga meraih keuntungan atas angin berbelas ribu ringgit.

Malah, perkara itu didakwa turut didalangi ahli majlis tertinggi sebuah pertubuhan yang kononnya menjaga kebajikan peniaga dan penjaja, selain turut menggunakan pengaruhnya bagi meraih kepercayaan beberapa tokoh politik terkemuka.

Demikian didedahkan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) Malaysia dalam sidang media di sini, semalam.

Ketua Ahli Majlis Negeri Pekida Wilayah Persekutuan, Norashikin Abd Ghani, berkata pihaknya sebelum ini sudah mengadakan pertemuan bersama beberapa orang kanan pertubuhan atau badan bukan kerajaan (NGO) lain berhubung isu itu.

"Kegiatan seumpama ini dipercayai berlarutan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, namun seakan dipandang sepi pihak tertentu. Malah, kami (Pekida) difahamkan lelaki yang didakwa memiliki pengaruh yang cukup besar itu juga menggunakan pelbagai cara bagi menguasai tapak bazar Ramadan dalam kuantiti besar," katanya.

Beliau berkata, beberapa penjaja kecil mengadu gagal mendapatkan ruang bagi menjalankan perniagaan di bazar Ramadan berikutan harga sewa tapak yang melambung mendadak.

sumber:cenangau.bkogspot.com
31.8.2010

Wednesday, September 1, 2010

REMAJA 19 TAHUN HILANG DARA DI MALAM MERDEKA


DAN BENAR seperti dijangka. Walaupun bunyinya kurang enak, tapi kadang-kadang yang pahit itu mesti kita telan. Ceritanya tentang malam menyambut merdeka. Satu Malaya menyambut malam itu dengan 1,001 cara. Dan salah satu cara yang telah menjadi budaya di kalangan generasi muda kita ialah dengan membawa pasangan masing-masing ke rumah tumpangan. Untuk merapatkan silatulrahim? Atau untuk merasmikan majlis pecah tanah bersama rakan kongsi? Atau dalam bahasa kelatnya bersama untuk berbincang dari hati ke hati, bersama untuk melayan nafsu nafsi!

Di Georgetown pada malam keramat semalam, terjadilah cerita itu. Seorang gadis 19 tahun ketika diserbu bukan sahaja cuba memperdayakan penguatkuasa agama dengan helah bodohnya menggunakan kad pengenalan ibu. Tapi rahsia daranya hilang untuk kali pertama juga terbongkar. Penemuan coli dan seluar dalam selain tompokan darah di atas cadar menjadi saksi yang tak boleh ditangkis dengan alasan lain. Rasmilah dia menjadi perawan yang bukan dara. Rasmilah dia sebagai mangsa korban malam menyambut anjung merdeka.

Malam mengawan juga tidak kurang meriahnya di tempat lain. Di Johor Bahru, di Kuala Lumpur dan di Kuantan hal serupa terjadi. Begitu juga di Petaling Jaya. Helah menempah bilik berasingan menggunakan nama sendiri-sendiri, bagi satu pasangan masih juga tidak menjadi. Penguatkuasa agama rupanya bijak benar menghidu mangsa. Akhirnya apabila lidah tak mampu meluncurkan kata-kata, tangis dan rayuan menjadi umpan meraih kesian. Namun segalanya telah terlewat!

Demikian sebahagian catatan mengawan di malam merdeka. Ia akan berulang dan berulang. Soalnya sehingga bila?

singalautmetro.blogspot.com
1.9.2010
Kelebihan Berpuasa Dari Sudut Sains


Semalam, isu hangat di Facebook ialah mengenai seorang anak Melayu yang menghina puasa di status Facebook beliau serta mendapat sokongan kawan-kawannya yang kononnya moden sangat. Kesian pada budak ni, mungkin dia kurang diberi didikan awal agama oleh ibu bapanya yang kaya harta dunia tetapi terlupa nak hantar anaknya belajar agama.

Puasa memiliki banyak hikmah dan manfaat untuk tubuh, ketenangan jiwa, dan kecantikan. Semasa berpuasa, organ-organ tubuh dapat beristirehat dan sel dalam tubuh boleh berkumpul untuk bertahan. Puasa juga boleh mengeluarkan kotoran, toksin/racun dari dalam tubuh, meremajakan sel-sel tubuh dan menggantikan sel-sel tubuh yang sudah rosak dengan yang baru serta untuk memperbaiki fungsi hormon, menjadikan kulit sihat dan meningkatkan daya tahan tubuh kerana manusia mempunyai kemampuan terapi secara semulajadi.

Puasa dapat membuat kulit menjadi segar, sihat, lembut, dan berseri. Kerana setiap saat tubuh mengalami metabolisme tenaga, iaitu peristiwa perubahan dari energi yang terkandung dalam zat gizi menjadi tenaga potensi dalam tubuh. Sisanya akan disimpan di dalam tubuh, sel ginjal, sel kulit dan kelopak mata serta dalam bentuk lemak dan glikogen.

Beberapa cendekiawan telah melakukan beberapa ujian tentang puasa diantaranya secara ringkas dibawah ini:

1. Allan Cott, M.D - Seorang pakar dari Amerika Syarikat, telah menghimpun hasil pengamatan dan penelitian para ilmuwan berbagai negara, lalu menghimpunnya dalam sebuah buku Why Fast iaitu berbagai hikmah puasa, antara lain:
a. To feel better physically and mentally (merasa lebih baik secara fizikal dan mental).
b. To look and feel younger (merasa lebih muda).
c. To clean out the body (membersihkan badan)
d. To lower blood pressure and cholesterol levels (menurunkan tekanan darah dan kadar lemak.
e. To get more out of sex (lebih mampu mengendalikan seks).
f. To let the body health itself (membuat badan sihat dengan sendirinya).
g. To relieve tension (mengendurkan ketegangan jiwa).
h. To sharp the senses (menajamkan fungsi sense).
i. To gain control of oneself (memperolehi kemampuan mengendalikan diri sendiri).
j. To slow the aging process (memperlambat proses penuaan).

ebook fast Antara buku tulisan Allan Cott, M.D berkaitan puasa.

2. Dr. Yuri Nikolayev - Pengarah bahagian diet di Moscow menilai kemampuan untuk berpuasa yang mengakibatkan orang yang menjalaninya boleh menjadi awet muda, sebagai suatu penemuan (ilmu) terbesar abad ini. Beliau mengatakan: what do you think is the most important discovery in our time? The radioactive watches? Exocet bombs? In my opinion the bigest discovery of our time is the ability to make onself younger phisically, mentally and spiritually through rational fasting. (Menurut pendapat anda, apakah penemuan terpenting pada abad ini? Jam radioaktif? Bom exoset? Menurut pendapat saya, penemuan terbesar dalam abad ini ialah kemampuan seseorang membuat dirinya tetap awet muda secara fizikal, mental, dan spiritual, melalui puasa yang rasional).

3. Alvenia M. Fulton - Direktor Lembaga Makanan Sihat “Fultonia” di Amerika Syarikat menyatakan bahawa puasa adalah cara terbaik untuk memperindah dan mempercantik wanita secara semulajadi. Puasa menghasilkan kelembutan pesona dan daya pikat. Puasa menormalkan fungsi-fungsi kewanitaan dan membentuk kembali keindahan tubuh (fasting is the ladies best beautifier, it brings grace charm and poice, it normalizes female functions and reshapes the body contour).

4. Muzam MG, Ali M.N dan Husain berpendapat bahawa puasa juga selamat untuk pesakit yang mempunyai gangguan ulser. Penelitian dilakukan oleh Muzam MG, Ali M.N dan Husain dalam tindakan terhadap kesan puasa ramadhan terhadap sakit perut.

5. Elson M. Haas M.D. - Direktor Medical Centre of Marin (sejak 1984) mengatakan dalam puasa merupakan bahagian dari trilogy nutrision, balancing, building( toning). Elson percaya bahwa puasa adalah bahagian yang hilang “missing link” dalam diet di dunia barat. Kebanyakan orang di barat over eating atau terlalu banyak makan, makan dengan protein yang berlebihan dan lemak yang berlebihan. Sehingga ia menyarankan agar orang lain mulai mengatur makanannya agar lebih seimbang dan mulai berpuasa, kerana puasa bermanfaat sebagai: purifikasi, peremajaan, istirahat pada organ pencernaan, anti aging, mengurangi alergi, mengurangi berat badan, mengawal mental dan emosi, perubahan kebiasaan dari kebiasaan makan yang buruk menjadi lebih seimbang dan lebih terkawall, meningkatkan daya tahan tubuh.

Puasa dapat mengubati penyakit seperti Influeza, bronkitis, diare, konstipasi, alergi makanan, asma, aterosklerosis, penyakit jantung koroner, hipertensi, diabetes, obesitas, kanker, epilepsi, sakit pada punggung, sakit mental, angina pectoris (sakit dada kerana jantung), panas dan insomnia.

6. Dr Sabah al-Baqir dan kawan-kawan mengatakan bahawa puasa dapat mengurangi jumlah hormon melawan stress. Dia bersama kumpulan dari Falkuti kedoktoran Universiti King Saud yang melakukan studi terhadap hormon prolaktin, insulin dan kortisol, pada tujuh orang laki-laki yang berpuasa sebagai sampel. Hasilnya bahawa tidak ada perubahan signifikan pada level kortisol. Prolaktin, dan insulin. Ini menunjukkan bahawa puasa bulan ramadhan bukanlah pekerjaan yang memberatkan, dan tidak mengakibatkan tekanan mental maupun saraf.

7. Dr Riyadh Sulaiman dan kawan-kawan - Tahun 1990 dari RS Universiti King Khalid, Riyadh Saudi melakukan penelitian terhadap pengaruh puasa Ramadhan terhadap 47 penderita diabetes tahap kedua (pesakit yang tidak tergantung insulin). Dan sejumlah orang sihat. Hasil penelitian menunjukkan bahawa puasa bulan ramadhan tidak menimbulkan penurunan berat badan yang signifikan. Tidak ada pengaruh apapun yang bererti pada kawalan penyakit diabetes diabetes dikalangan penderita ini. Sejauh ini puasa Ramadhan selamat sahaja bagi penderita diabetes sejauh dilakukan dengan kesedaran dan kawalan makanan serta ubat-ubatan.

8. Dr. Muhammad Munib dan kawan-kawan dari Turki juga melakukan sebuah kajiselidik terhadap seratus responden muslim, Sampel darah mereka diambil sebelum dan diakhir bulan ramadhan, untuk dilakukan analisis dan pengukuran terhadap kandungan protein, total lemak (total lipid), lemak fosfat, asam lemak bebas, kolesterol, albumin, globulin, gula darah, tryglycerol, dan unsur-unsur pembentuk darah lainnya, dan didapat, antara lain bahwa terjadi penurunan umum pada kadar gula (glukosa) dan tryacyglicerol orang yang berpuasa, terjadinya penurunan parsial dan ringan pada berat badan, tidak terlihat adanya aseton dalam urin, baik dalam awal maupun akhir puasa, sebab sebelum puasa ramadhan, kenyataan ini menegaskan tidak adanya pembentukan zat-zat keton yang berbahaya bagi tubuh selama bulan puasa islam, Dengan keutamaan puasa, glikogen dalam tubuh mengalami peremajaan, memompa gerakan lemak yang tersimpan, sehingga menghasilkan energi yang lebih meningkat.

Sejak zaman dulu puasa dipakai sebagai pengubatan yang terbaik seperti kata Plato bahwa puasa adalah untuk mengubati sakit fizikal dan mental. Philippus Paracelsus mengatakan bahwa “Fasting is the greatest remedy the physician within!”

Puasa sudah diakui menjadi penyembuh terhebat dalam menangani penyakit, bahkan di Amerika ada pusat puasa yang diberi nama “Fasting Center International, Inc”, Director Dennis Paulson yang berdiri sudah sejak 35 tahun yang lalu, dengan pesakit dari 220 negara. Yang mencadangkan Puasa dalam:
(1) program penurunan berat badan,
(2) mengeluarkan toxin tubuh,
(3) puasa dapat memperbaiki energy, kesehatan mental, kesehatan fisik dan yang paling terpenting meningkatkan kualiti hidup.


sumber:http//www.perisik-rakyat.com
31.8.2010
Umno juara fitnah, cetus sentimen agama
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 31 Ogos: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) kesal kerana Umno terus memainkan intrumen fitnah bagi memburukkan Imej PAS dan Pakatan Rakyat, walaupun masih berada dalam bulan Ramadhan.

Pemangku ketuanya, Herman Samsudeen berkata, tindakan cybertrooper Umno yang menggunakan nama "PAS Beruk" mencipta dan menyebarkan gambar super impose yang kononnya Lim Guan Eng sedang menyembelih lembu korban untuk umat Islam dengan tagline "Sanggupkah kita lihat jika jadi begini? Dalil apa lagi nak halalkan perbuatan DAP??" adalah keterlaluan dan sengaja mencetus sentimen agama.

“DPPWP kesal kesal budaya fitnah terus membiak dalam Umno walaupun dalam bulan Ramadhan ini. Begitu jauh mereka tersasar dari hidayah Allah,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Baginya, demi kepentingan politik mereka, gambar sedemikian dicipta, walhal gambar sebenar adalah menunjukan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sedang menyembelih lembu korban untuk rakyat.

Katanya, gambar berkenaan sengaja direka dengan harapan rakyat melihat bahawa kerjasama PAS dan DAP kononnya merosakan Islam.

“Hal sebegini sudah berakar umbi dalam Umno sehingga diwarisi oleh anak-anak muda hingusan yang baru bersama Umno,” katanya.

Sebelum ini, media Umno-Utusan Malaysia memutar belitkan fakta dengan menyebarkan kepada rakyat yang ahli parlimen DAP Serdang, Teo Nie Ching beri 'tazkirah' dalam surau di mana ucapan aluan sengaja ditukar kepada 'tazkirah' bagi mencetuskan polemik awam.

Dua hari lepas, Tan Sri Zainuddin Maidin yang juga mantan Ketua Penerangan Umno pula menyebarkan fitnahnya dengan mengatakan PAS mahu rampas harta Cina semasa peristiwa 13 Mei dan PAS kononnya turut menyokong tindakan Indonesia menyerang Malaysia semasa konfrontasi.

“Semua ini adalah fantasi Umno. Kini mereka bermain gambar pula, sama seperti gambar Zaid minum arak yang mereka cipta di Hulu Selangor. Tindakan ini menunjukan Umno semakin kehabisan modal untuk burukkan PAS dan Pakatan rakyat,” katanya lagi.

Sehubungan itu, DPPWP berharap pemimpin dan ahli Umno bertaubat.

Katanya, semakin banyak fitnah disebar, semakin terdedah keburukan Umno, semakin banyak fitnah disebar, semakin meluat rakyat kepada Umno.

“Malulah kepada bukan Islam, malulah kepada umat Islam, malulah kepada Allah kerana perbuatan fitnah ini begitu jijik dan jauh lebih dahsyat dari membunuh. Ianya tidak akan diterima oleh mana-mana kaum dan agama sekalipun,” ujarnya lagi.

Harakahdaily,
31.8.2010
MENUNTUT HAK KAUM TIDAK SEMESTINYA RACIST?

Oleh A Kadir Jasin

1. Walaupun Pas telah wujud sebelum merdeka, tetapi Pas adalah baru/mentah dalam isu perkongsian kuasa dengan bukan Melayu dan bukan Islam. Ketika dalam Barisan Nasional antara 1974 dan 1977, Pas bukan kuasa penentu. Lagipun, waktu itu kepemimpinan Pas di bawah Allahyarham Mohd Asri Muda adalah sederhana dan terbuka;

2. Tradisi kepemimpinan sederhana dan terbuka ini berterusan di zaman Allahyarham Fadzil Noor;

3. Kepemimpinan Pas kini berpecah kepada golongan agama ortodoks yang diketuai oleh Nik Abdul Aziz Nik Mat, golongan agama berideologi diwakili oleh Abdul Hadi Awang dan golongan yang bukan dari aliran agama.

4. Pas bergabung dengan DAP dalam Pakatan Rakyat atas daya usaha Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim. Pas terhutang budi kepada Anwar kerana pemecatannya daripada kerajaan dan Umno pada tahun 1998 menguntungkan Pas. Pas mendapat undi protes dan undi simpati penyokong Anwar dalam pilihan raya umum 1999;

5. Pas dan DAP adalah dua entiti yang sangat berlainan. Pas mengaku berdiri atas landasan Islam seperti dimanifestasikan oleh aspirasi Negara Islam dan pelaksanaan Kanun Jenayah Hudud manakala DAP bersumpah darah mahu menegakkan negara sekular di Malaysia;

6. Manakala Pas terus memberi pelbagai alasan mengenai pendirian DAP berkaitan Negara Islam dan Hukum Hudud, DAP secara terang terangan menolak dengan alasan Negara Islam dan Hukum Hudud bukan agenda PR;

7. Kerana masalah dalamannya sendiri, PKR semakin tidak berdaya menjadi orang tengah bagi leraikan pertikaman lidah antara Pas dan PKR. Akibat peletakan jawatan Ahli Parlimennya, PKR sudah hilang kedudukan sebagai parti induk PR kepada DAP;

8. Sebenarnya, tanpa PKR sebagai pemangkin, hubungan PAS-DAP adalah tidak relevan dan akademik. Pas tidak memerlukan DAP untuk memerintah Kedah dan Kelantan, manakala DAP tidak memerlukan Pas untuk memerintah Pulau Pinang. Tanpa PKR yang kuat, persepakatan Pas dan DAP sukar dipertahankan kerana dasar yang terlalu berlainan;

9. MCA dan DAP tidak akan bergabung kerana komponen MCA akan pupus jika bergabung dengan DAP. Lagipun kewujudan dua parti Cina -- sebuah di pihak BN dan sebuah di pihak PR -- jelas menguntungkan masyarakat Cina. Permainan wayang antara MCA dan DAP memaksa Kerajaan BN dan kerajaan-kerajaan negeri PR melestarikan (mempertahankan) hak kaum Cina.

10. Daripada aspek demografi, pakatan DAP-MCA tidak mungkin memperoleh kerusi yang banyak dalam pilihan raya. Mereka masih memerlukan sokongan orang Melayu. Untuk itu, mereka memerlukan bekerjasama dengan parti Melayu/Islam.

11. Dalam PRU ke-12 tahun 2008, Umno bertanding 117 kerusi Parlimen dan menang 79 (67.52%), MCA bertanding 40 memang 15 (37.5%), Gerakan bertanding 12 memang 2 (16.6%) dan MIC bertanding 9 menang 3 (33.3%). Yang ditolak pengundi adalah parti-parti bukan Melayu BN. Umno berupa parti BN paling berjaya dalam pilihan raya itu.

12. Dengan ketewasan di Pulau Pinang kepada DAP, adalah sukar bagi Gerakan bangun semula. Sengaja diingatkan yang Gerakan, sebagai parti pembangkang, mengalahkan MCA di Pulau Pinang pada tahun 1969 dan memerintah negara itu hingga 2008 (39 tahun). Adalah tidak mustahil pengundi bukan Melayu akan memberi peluang kepada DAP memerintah negeri itu untuk jangka masa yang panjang;

13. Mengenai harapan pembahas Affendi “ Pas dan Umno walaupun tak bergabung, harap biar jelas dalam bab hukum hakam Islam -- biarlah perjuangan itu selari”, saya kurang yakin kerana terdapat anasir-anasir pelampau dan anasir-anasir yang memandang remeh hal agama dan bangsa dalam kedua-dua buah parti itu. Sementara yang lain pula terlalu selesa dan yakin bahawa kedudukan agama Islam dan bangsa Melayu terjamin kerana termaktub dalam Perlembagaan;

14. Baru-baru ini saya terbaca sejarah mengenai Islam di wilayah autonomi Tatarstan di Russia. Menurut cacatan penulis dan pengembara Arab, Ahmad ibni Fadlān, Islam diperkenalkan di wilayah itu pada abad ke-10 iaitu sekitar tahun masihi 922. Negara Islam Tatarstan wujud hingga tahun 1552 apabila ia ditakluki Tsar Ivan IV. Tsar Ivan yang terkenal dengan jolokan “Ivan The Terrible” kerana kekejamannya, memaksa umat Islam memeluk Kristian dan menjelang tahun 1593 habis semua masjid dimusnahkannya. Hanya mulai tahun 1766, Tsarita Catherine II membenarkan masjid didirikan semula.

15. Sementara itu, dalam satu laporan BBC, Tatarstan sedang hebat mempromosikan makanan halal di kalangan 3.8 juta umat Islamnya.

16. Mengenai fokus kepada Perkasa tetapi lupa kepada Dong Zong dan Hindraf, ia adalah petanda kepada sikap apologetik sesetengah pemimpin Melayu yang penakut dan cetek pemikiran. Mereka termakan hujah bahawa sesiapa saja yang mempertahankan hak Melayu adalah “racist” manakala kaum-kaum lain yang mempertahankan hak mereka, itu dianggap hak asasi mereka;

17. Kesimpulannya bila Melayu pertahan atau tuntut hak, dia adalah rasis, tetapi seorang Cina atau India yang pertahan atau tuntut hak bagi kaumnya, tindakannya itu bukan rasis tetapi sah (legitimate).

18. Ceteknya daya artikulasi mereka sehingga ada anak pembesar dan nasionalis Melayu yang dilaporkan memberitahu khalayak Cina yang dia juga pendatang di Tanah Melayu seperti Tan Cheng Lock.

19. Jelaslah orang “Melayu” seperti ini sama ada buta sejarah (atau buta minda) sehingga tidak tahu (atau menafikan) wujudnya Dunia Melayu, Nusantara dan Kepulauan Melayu (the Malay Archipelago).

20. Apa pun, saya mengucapkan selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke-53 pada 31 Ogos dan berharap kita menjadi rakyat Malaysia yang lebih beriman, berilmu dan berbudi.

http://kadirjasin.blogspot.com
31.8.2010

Monday, August 30, 2010

Khutbah Guan Eng: Pengakuan daripada saksi yang berada ditempat kejadianPuasa kini dah masuk ke fasa ke 2… Mari lah kita tingkatkan amalan supaya menjadi Muslim yang beriman…

Minggu lalu kita semua di gempar dengan "cerita meloya dari Utusan Meloya " yang di tulis oleh pengarang "jahil " dan di ulas oleh pemimpin UMNO yang sewaktu dengan akhbar tersebut…

Konon nya KHATIB baca khutbah bubuh nama "Ketua Menteri LIM GUAN ENG " ganti nama AGONG sebagai ketua Agama.. Sahabat sahabat semua… Salah seorang Khatib tersebut yang mempunyai "tauliah PUSAT ISLAM & merupakan Guru Takmir " dan boleh mengajar di mana-mana dan mempunyai kelulusan AL AZHAR beliau Ustaz Zakaria Hj Ahmad…beliau merupakan adik kepada MUFTI PULAU PINANG Dato Hassan Hj Ahmad dan dan Abang kepada Ustaz Idris Hj Ahmad ketua penerangan PAS…dan seorang lagi Abang beliau Ustaz Salleh Hj Ahmad merupakan Pensyarah di UIA dan merupakan Yang dipertua Persatuan Ulama Malaysia…hebat tu semua ulamak besar belaka.

Setiap kali semasa membaca khutbah kedua atau kuliah beliau ada membaca doa untuk Agong tetapi dalam bahasa Arab… ni yang buat puak UMNO tak faham..dan lepas tu beliau mendoakan agar Allah bukakan "hidayah" kepada Ketua Menteri P. Pinang LIM GUAN ENG untuk memeluk ISLAM dan bukanya mengantikan nama Agong… Saya dengar sendiri dengan mata kepala … tapi yang sedih POLIS pun di jadikan alat oleh UMNO ni… dah tu pulak MUFTI PERAK.. pun turut jadi burung kakak tua… sedih betul puak ni… ditambah pula oleh bekas menteri besar kedah Mahzir khalid suruh guna ISA… apa punya bebal puak ni… jadi rumusan yang dapat kita buat teramat betul lah TOK GURU NIK ABD AZIZ menolak kerjasama dengan UMNO… dalam bulan puasa pun hati terus "hasad"…

Semuga Allah kurniakan kesedaran kepada mereka yang memfitnah ulama sebelum bala Allah turunkan sama seperti PAKISTAN…

Selamat berpuasa.

http://zulmamakpng.blogspot.com
30.8.2010
SAMAN PETRONAS. SATU LAGI SENARAI BEBAN MASUK KE DALAM KANTUNG MASALAH UMNO


SEMPURNALAH janji kerajaan negeri Kelantan untuk menyaman Petronas berhubung pertikaian mengenai royalti minyak yang berpanjangan sejak sekian lama, apabila satu saman difailkan di Kuala Lumpur hari ini terhadap agensi kerajaan yang diberi tanggungjawab dan kuasa dalam kerja pengeluaran petroleum di negara ini.

Maka bertambahlah lagi secara rasmi satu senarai baru dalam karung beban yang mesti dipikul oleh Umno menjelang pilihanraya akan datang.

Jika sebelum ini di mahkamah terbuka, di mana rakyat mengadili pertikaian itu menganggap ia sebagai satu pertembungan menegakkan kebenaran di satu pihak dan mempertahankan ego di satu pihak yang lain, kini mahkamah sebenar akan memperincikan bicara berdasarkan fakta dan realiti. Maknanya, konsep yang betul tetap betul, akan dilaksanakan demi menegakkan sebuah kebenaran.

Pada masa yang sama, satu sejarah baru akan tercatat, di mana sebuah kerajaan negeri yang ditadbir oleh kerajaan pembangkang membawa kes pertikaian dengan kerajaan pusat mengenai royalti minyak, ke mahkamah sebagai jalan akhir untuk diadili. Dan mahu bersetuju atau tidak Umno kini terpaksa menerima kenyataan bahawa parti memerintah itu berada dalam keadaan yang amat-amat tidak selesa. Sementelah pula isu kekalahan Felda dalam kes saman yang dibawa oleh sekumpulan peneroka yang mengakibatkan agensi kerajaan itu diarah membayar jutaan ringgit sebagai harga menegakkan kebenaran mengikut undang-undang oleh mahkamah yang mulia. Tempias daripada kekalahan di mahkamah menjadikan persepsi rakyat khususnya semakin memburuk terhadap imej parti itu.

Di sisi lain di sebalik pemfailan kes ini di mahkamah ialah persoalan sejauh mana Perdana Menteri, Najib Tun Razak akan memikul karung masalah parti itu yang semakin banyak dan memberat menjelang pilihanraya akan datang. Apakah Najib boleh bertahan? Atau memaksa diri bertahan demi menjaga maruah sebuah parti yang dikatakan banyak pihak kelihatan semakin goyah. Dan tentunya ketika berdepan ujian berat sebegini, tindakan Tengku Razaleigh Hamzah yang secara jelas bersetuju dengan tindakan saman yang diambil kerajaan Kelantan ini menambahkan lagi rusuh hati Perdana Menteri.

Ketika Umno sendiri ketika ini dibelenggu pelbagai krisis dan konflik yang tidak berkesudahan, Najib tidak mempunyai pilihan kecuali menyerahkan segala nasib dan masa depan partinya kepada Tuhan. Dengankonsep 1Malaysia yang masih dipertikaikan, konflik dalaman Umno di beberapa negeri, pertikaian dan desakan MCA, Gerakan dan NGO dalam isu hak keistimewaan Melayu, konflik tentangan terhadap pimpinan Taib Mahmud di Sarawak, isu menjatuhkan Ketua Menteri Sabah oleh pemimpin parti komponen BN sendiri, ledakan isu sensitif berkait agama dan perkauman dan seribu satu masalah yang saling berkait, bolehkah Najib dan Umno bertahan? Itu belum ditambah dengan masalah hubungan dingin yang tercetus dengan negara jiran dan masalah untuk membetulkan semula kedudukan landasan ekonomi di dalam negara.

Nyata dan jelas, tindakan saman kerajaan negeri terhadap Petronas hari ini, adalah satu sejarah yang akan membuka lebih banyak sub-sejarah terutama yang ada kaitan dengan lanskap atau senario politik Umno pada masa depan. Kita tunggu biar mahkamah menentukan.

singalautmetro.blogspot.com
30.8.2010.
ISU AHLI PARLIMEN DI SURAU: APABILA AKAL TERTUTUP OLEH EMOSI HITAM

APABILA akal tertutup oleh emosi yang hitam, manusia tidak dapat berfikir lagi. Dek kerana meletakkan politik di depan segala-gala, ruang yang besar menjadi sempit, jalan yang terang menjadi gelap. Maka manusia yang terpelajar dan berpengalaman banyak dalam hidup sekali pun tidak dapat berfikir bagaimana mahu memadam api sekecil api lilin di depan mata.

Inilah persamaan yang harus diletakkan kepada akal pemimpin politik, seperti seekor badak sumbu yang ditutup matanya. Habis segala tembok besi disondol merata-rata. Isu ahli parlimen masuk surau di Kajang, terus bertukar menjadi isu ahli parlimen itu memberi tazkirah. MasyaAllah. Kenapa sedemikian daif cara tanggapan dan fikir manusia Islam yang bergelar pemimpin.

Demi mengejar keuntungan politik, seorang pemimpin kanan berkata tahi, semua pemimpin yang mengikutinya di belakang pun berkata tahi! Dan tiadalah lain kecuali tahi yang keluar dari cerca mulutnya walaupun diberitahu oleh budak-budak yang masih hijau akalnya bahawa yang dikatakan tahi itu sebenarnya bukanlah tahi.

Hari ini berlumba-lumba mereka menyondol sambil mulut berkata tahi. Isu ahli parlimen dijemput menyerahkan sumbangan yang bertujuan untuk membaiki pagar surau, terus bertukar 360 darjah. Hanya kerana ahli parlimen diundang berucap sedikit fasal sumbangan yang diberikan, terus warna putih dikatakan hitam. Apalah...kenapalah diberikan kebodohan yang amat sangat pada pemimpin politik sedemikian. Sebagai orang Islam, tidak mahunya mereka memberi ruang kepada ahli parlimen itu memberi tazkirah. Dan di peringkat anak-anak kecil yang belum panjang akalnya pun tahu. Tak masuk akalnya ahli parlimen perempuan Cina boleh memberi tazkirah kepada orang Islam. Dalam tempoh 10-15 minit berucap, semua keadaan yang sepatutnya bermula tentang kebaikan, ditukarkan kepada cerita yang berakhir dengan keburukan.

Saya melihat terlalu banyak kontraktor Cina diberi kerja membaiki ruang dalam masjid dan surau, seperti memasang penghawa dingin, memasang karpet termasuk karpet yang digunakan di atas mimbar oleh imam sebelum ini. Bukan sekali. Banyak kali! Ini bukan bidaah atau cerita bukan-bukan. Ini cerita benar. Banyak kali bangsa asing masuk, duduk, berdiri di ruang tempat sembahyang surau dan masjid. Hal yang ini macam mana pula? Salahkah? Kenapa pemimpin politik tidak menyondol macam badak ditutup mata bila mengetahui hal ini. Keadaan ini sama sahaja seperti kehadiran ahli parlimen Serdang di Surau al-Huda! Dia datang melaksanakan tugasnya sebagai pemimpin politik menyampaikan sumbangan. Apakah kerana dia bukan Islam maka kita minta dia menyampaikan sumbangan itu di tepi jamban surau? Di mana nanti adabnya orang Islam, sedang Islam sendiri menyuruh umatnya beradab!

Dia tidak menyampaikan tazkirah. Yang mengatakan dia menyampaikan tazkirah itu suratkhabar yang amat bodoh! Apakah cakap suratkhabar yang bodoh itu mahu kita ikut tanpa usul periksa. Sedih saya melihat sikap dan perangai orang politik Islam yang bercakap hanya mahu dapat merit politik. Allah Maha Mengetahui betapa demi sikap bodoh kita, menyebabkan ada orang lain terkeliru. Ada orang lain menyangka benarlah isu itu seperti dilaporkan akhbar. Sedih. Baru soal begini, akal kita tidak dapat berfikir waras. Bagaimana nanti kalau diuji Tuhan dengan cubaan-cubaan yang lebih hebat. Otak yang diberikan Allah seolah-olah seperti kepala lutut sahaja nilainya. Tidak langsung dapat berfikir.

Saya merayu sangat-sangat kepada pemimpin Melayu supaya janganlah nampak sangat kebodohan kita. Tolonglah tunjukkan kecerdikan kita pada pandangan orang lain. Tolonglah!

http://singalautmetro.blogspot.com
30.8.2010