ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, October 24, 2009

MUKTAMAR PAS BUANG PEMIMPIN BERMASALAH

Muktamar Khas buang pemimpin bermasalah

SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) mencadangkan sebuah Muktamar Khas diadakan membincangkan kedudukan ‘dua tiga kerat pemimpin bermasalah’ termasuk Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan dalam laman webnya www.blogtokguru.com. berkata, perlu ada perubahan dalam 'pemain-pemain penting' yang menduduki kerusi kepimpinan Pas di peringkat pusat.

Menurutnya, dengan adanya Muktamar Khas itu nanti, Pas boleh menentukan keputusan majoriti parti sama ada mahukan Kerajaan Perpaduan dengan UMNO ataupun terus bersama dengan Pakatan Rakyat (PR).

“Isu kita ialah isu dua tiga kerat pemimpin bermasalah, bila Muktamar Khas nanti tak mahu tukar Presiden (Abdul Hadi) misalnya, maka tidak mengapalah. Kita pakat-pakat 'belaloh' (bercakaran pendapat).

“Orang boleh terima atau tak boleh terima, bawa ke Muktamar Khas, senang cerita. Biar tentu sah, nak ikut yang mana.

"Kita nak kekal yang mana dan buang yang mana. Dengan Muktamar Khas yang boleh menjelaskan dan memutuskan banyak perkara ini,” katanya.

Nik Aziz turut menegur beberapa pemimpin Pas terutamanya Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali yang kelihatan pro-UMNO untuk membentuk sebuah kerajaan perpaduan.

“Tenggelam-tenggelam, timbul (isu kerajaan perpaduan), kemudian dihidupkan.

"Kemudian dimatikan pula bila nampak orang marah. Apa ni? Tidak boleh jadi ni, kita duk 'ghok-ghak' (kacau) begini. Orang boleh terima atau tak boleh terima, bawa ke Muktamar Khaslah, senang cerita,” katanya,

Beliau turut bersetuju dengan tulisan kolumnis Prof Dr Aziz Bari dalam akhbar ini keluaran 19 Oktober lalu yang membangkitkan mengenai isu berhubung beberapa pemimpin parti itu yang bermasalah.

Nik Aziz berkata, Muktamar Khas itu juga boleh digunakan untuk membincang mengenai golongan atas pagar yang membuat 'swing votes' dan mempengaruhi keputusan pilihan raya.

Sementara itu ketika ditemui di KOTA BHARU, Nik Aziz berkata, cadangan mengadakan Muktamar Khas kerana kecewa dengan sikap beberapa pemimpin parti itu yang pro-UMNO.

Menurutnya, beliau bertanggungjawab mengemukakan cadangan tersebut setelah melihat isu yang dianggap selesai pada Muktamar Pas sebelum ini dibangkitkan pihak-pihak tertentu.

“Itu pandangan saya, jika pimpinan pusat atau Dewan Harian boleh terima. Jika tidak terimalah tidak mengapa, saya tidak terkilan, tetapi hati saya lepas lah, saya tidak mahu Pas ini ditegur tetapi buat senyap. Presiden juga boleh ditegur,” katanya.

Abdul Hadi yang dihubungi di KUALA TERENGGANU pula enggan memberi sebarang ulasan dengan alasan tidak mengetahui perkara itu kerana masih belum membaca kenyataan tersebut.

"Saya akan menghubungi Nik Abdul Aziz untuk mendapatkan pengesahan tentang Muktamar Khas tersebut sebelum memberi sebarang kenyataan," katanya.

www.sinarharian.com.my
24.10.2009

Wednesday, October 21, 2009

ISA SAMAD YANG SAYA KENALI

Isa Samad adalah sebuah nama yang cukup popular di NS suatu ketika dulu. Namanya sinonim dengan nama NS itu sendiri. Namun setelah dia kalah dalam pertadingan Naib Presiden UMNO dan terbabit dala politik wang, namanya tenggelam seperti Muhammad Muhammad Taib dan lain-lain Menteri Besar.

2. Saya tidaklah mengenalinya sangat dari dekat. Namun kerana keakrabannya dengan kakak sulong saya, saya kenallah dia sikit-sikit macam orang lain juga. Isa Samad adalah ADUN Linggi suatu ketika dulu. Kerusi itu diwarisi dari bapanya Abdul Samad yang menguasai ADUN Linggi untuk beberapa penggal. Saya dan kawan-kawan pernah berdailog dengannya sewaktu kami mengadakan lawatan kebajikan semasa menjadi mahasiswa dahulu. Pada sebelah malam diadakan ceramah dan debat. Abdul Samad sebagai YB adalah orang yang paling banyak melemparkan soalan kepada kami. Itu cerita akhir tahun tujuh puluhan.

3. Kakak saya memang orang kuat UMNO di kampung. Bila kami bertemu adik-beradik akan terjadilah perbalahan akibat perbezaan pandangan politik. Namun pertalian adik beradik tetap tidak putus sehinggalah kedua-dua orang tua kami meninggal. Kakak bergiat dengan suaminya dalam UMNO sehingga memperoleh pingat PJK. Namun sebagai ketua UMNO kampung itu sudah cukup membanggakannya.

4. Saya pernah bertemu dengan Isa Samad di rumah kakak saya, khasnya sewaktu perkahwinan anak kakak yang juga terkenal kini sebagai peguam yang banyak mengendalikan kes-kes artis, iaitu Fakhrul Azman Abu Hassan.

5. Sewaktu menjadi Menteri Besar, seingat saya, tidak banyak perubahan yang dibawanya. Dikampung, diperkenalkannya tanaman jagung di sawah terbiar melalui pemuda UMNO. Juga beliau menggalakan perternakan rusa dan lain-lain.

6. Suatu hal yang hampir pasti saya rasakan tentang punca kekalahan PAS adalah orang-orang NS kurang mengaji agama. Di NS tiada pondok-pondok seperti di Kedah dan Kelantan. Ayah saya sendiri belajar di pondok Langgar 2 setelah tammat darjah lima yang kedua. Kerana kurang mendalami hal ehwal agama PAS tidak mendapat tempat di NS.

7.Seperkara lagi yang saya rasa adalah pengaruh adat pepatih yang sebahagiannya bertentangan dengan ajaran Islam. Kewujudan Undang Luak memperkukuhkan kedudukan adat pepatih sehingga sukar untuk menghapuskannya walau pun ia kini kurang difahami oleh anak-anak muda. Saya teringat suatu waktu dulu percubaan Mansor Keliwon untuk menentang pengaruh adat pepatih. Namun saya tidak dapat berita lagi di mana dia sekarang berada. Namanya pun sudah tidak didengari lagi. Beliau gagal dalam misinya. Namun saya kurang pasti apa sebenarnya yang terjadi waktu itu.

8. Untuk PAS menguasai NS, pemahaman agama perlulah dipertingkat terutama di kalangan anak-anak muda. Yang keduanya adat pepatih mestilah dikikis dari NS. Jika kedua perkara ini dapat dilakukan, suatu hari perubahan pasti akan menjelma. Namun ini adalah pandangan peribadi saya.

AlKundangi,
21.10.2009.

Monday, October 19, 2009

KEPUTUSAN RASMI BAGAN PINANG

KEPUTUSAN RASMI

ZULKEFLY MOHAMAD OMAR : 2578
MOHD ISA ABD SAMAD : 8013
MAJORITI : 5435
JUMLAH UNDI ROSAK
: 222

TALIBAN MAHU TAWAN AFGHANISTAN DAN PAKISTAN

Taliban mahu ‘tawan’ Pakistan, Afghanistan
Oleh Azman Abdul Hamid
bhnews@bharian.com.my

LIMA serangan dalam tempoh hampir dua minggu yang mengorbankan lebih 170 orang awam selain askar dan polis menjadi petanda terbaru pergerakan Taliban ada cita-cita lebih besar di Pakistan.

Petanda itu awalnya dikesan di negara jiran, Afghanistan, apabila militan Taliban mengotakan janji mengganggu dan memeras ugut penduduk supaya tidak mengundi dalam pilihan raya terbaru, dua bulan lalu.

Tidak syak lagi, pergerakan itu menunjukkan niat untuk berkuasa semula, sekurang-kurangnya di Afghanistan dan tidak mustahil juga di Pakistan selepas serangan demi serangan terhadap kubu kuatnya di sempadan gagal menyekat militan terus melancarkan keganasan.

Di Afghanistan, kemenangan Hamid Karzai dalam pilihan raya meskipun mendapat pengiktirafan antarabangsa, kemenangannya terjejas selepas pelbagai dakwaan lawannya termasuk Abdullah Abdullah bahawa berlaku penipuan besar.

Dakwaan penipuan undi itu turut dilaporkan media Barat yang mendedahkan bagaimana ada pusat mengundi 'segera' diwujudkan untuk membantu Karzai menang.

Imej Karzai sebagai 'orang kepercayaan Washington' dan kelemahan yang dikesan dalam proses pilihan raya sedikit sebanyak menjejaskan proses demokrasi selain memperkuat kempen pergerakan Taliban dan al-Qaeda supaya penduduk menolak sistem pemerintahan ala Barat.

Serangan terhadap kepentingan tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) juga berterusan khususnya selepas tentera asing dituduh tidak peduli sama ada serangan mereka mengorbankan orang awam Afghanistan.

Di Pakistan, sejak pemerintahan diambil alih Asif Ali Zardari dan Perdana Menteri, Yusuf Reza Gilani, keadaan keselamatan agak goyah.

Puak Taliban mengambil kesempatan daripada pergolakan politik antara Asif Ali, Musharraf dan Nawaz Sharif untuk mengumpul kekuatan di kawasan sempadan.

Ia dibantu krisis perundangan yang menyaksikan protes peguam dan media Pakistan yang disokong Asif Ali dan Nawaz Sharif sedikit sebanyak membantu menjatuhkan Musharraf.

Begitu juga dengan persepsi sesetengah penduduk bahawa Musharraf adalah boneka Washington.

Bagaimanapun, semua itu mungkin sukar diberi perhatian ketika Pakistan bersedia meningkatkan lagi serangan terhadap Taliban di wilayah sempadan,

Ia berikutan ikrar pemimpin baru Taliban Pakistan, Hakimullah Mehsud untuk membalas dendam kematian bekas pemimpin, Beitullah Mehsud akibat serangan udara tentera Amerika, 5 Ogos lalu.

Hakimullah mengotakan janji dengan melancarkan serangan terhadap kawasan awam dan tentera Pakistan sejak dua minggu lalu.

Sudah ada laporan mengatakan lebih 200,000 penduduk akan lari dari Waziristan Selatan menjelang serangan tentera Pakistan selepas berbulan-bulan menggunakan serangan udara.

Pihak berkuasa wilayah Dera Ismail Khan sudah mendaftar 90,000 penduduk yang hilang tempat tinggal sejak konflik di sempadan meningkat pada Ogos lalu.

Laporan mengatakan lebih ramai penduduk keluar dari kawasan itu sejak militan menyerang ibu pejabat tentera Pakistan diikuti serangan di Lahore dan Kohat serta seterusnya di Peshawar menjadikan angka korban lebih 170.

Pertelingkahan Islamabad dan Washington mengenai rang bantuan Amerika kepada Pakistan turut memburukkan keadaan, lebih-lebih lagi ia dianggap terlalu banyak syarat hingga mencabul kedaulatan Pakistan.

Rang itu menawarkan AS$1.5 bilion (RM5.25 bilion) setahun dalam bentuk bantuan bukan ketenteraan.

Apapun, kehadiran tentera Amerika di Afghanistan dan operasi ketenteraan bersama askar Afghanistan dan Pakistan menjadi satu sebab yang kuat kepada militan Taliban meneruskan perjuangan sejak hilang kuasa di Afghanistan pada 2002.

Amerika dan sekutu Barat perlu memberi bantuan kepada Pakistan atau menghadapi risiko sekutunya itu dikuasai bekas pemerintah Afghanistan dan memiliki pula senjata nuklear.

Washington memilih untuk menyerang dan menjatuhkan rejim Taliban yang memerintah Afghanistan kerana dituduh melindungi Osama sebelum melebarkan kempen ketenteraannya untuk menggulingkan Presiden Iraq, Saddam Hussein.

Pentadbiran George W Bush menggunakan kematian hampir 3,000 penduduk Amerika di New York sebagai alasan melancarkan kempen memerangi keganasan.

Kini, Amerika di bawah pimpinan Barack Obama yang baru menang hadiah ‘keamanan’ Nobel, sekali lagi menghadapi pilihan iaitu terus membantu pentadbiran Asif Ali dan Hamid Karzai atau membenarkan militan mencapai cita-citanya di dua negara itu.

dari FGR,
18 Okt,09