ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, October 23, 2010

"PR akan pegang ‘kunci kemas’ dalam Perlembagaan"

SHAH ALAM- Undang-undang anti- demokratik seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Penerbitan dan Percetakan (PPPA) dan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) perlu dihapuskan segera bagi mewujudkan ruang demokrasi sebenar.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, Pakatan Rakyat (PR) bertanggungjawab membuka ruang-ruang baru bagi menyejahterakan dan mewujudkan demokrasi dalam kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini.

“Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO telah membuat beberapa kenyataan sempena Perhimpunan Agung UMNO 2010, kelmarin. Kenyataan beliau yang paling penting pada hemat saya adalah pengakuan bahawa hak Melayu sudah ‘terkunci kemas’ di dalam Perlembagaan.

“Beliau berkata, seandainya mana-mana pihak mempunyai majoriti dua pertiga dalam Parlimen pun tidak mampu mengubah hak Melayu tanpa kebenaran Majlis Raja-Raja. Oleh itu, menjadi tanggungjawab PR memegang kunci itu bagi membuka ruang baru untuk rakyat,” katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata, kunci itu juga menentukan bahawa undang-undang anti-demokratik tidak lagi diperlukan kerana hak Melayu telah dikunci kemas, melainkan undang-undang anti-demokratik itu digunakan bagi mengunci dan merantai rakyat untuk kepentingan UMNO.

“Kunci itu juga mendedahkan fitnah politik UMNO yang mengatakan bahawa UMNO itu Melayu dan Melayu itu UMNO tidak benar sama sekali. Ini kerana kunci itu terletak di tangan Raja-Raja Melayu yang sebenarnya raja bagi semua rakyat.

“Fitnah politik UMNO ini hanya digunakan untuk menguntungkan golongan UMNO yang kecil dan memiskinkan rakyat jelata yang ramai seperti yang didedahkan oleh Ketua Pemuda UMNO sendiri di mana setelah 53 tahun Merdeka, 60 peratus orang Melayu luar bandar masih dilanda kemiskinan,” katanya.

Nurul Izzah berkata, saranan Presiden UMNO untuk terus mempertahankan Putrajaya sebaliknya menjadi panggilan keramat untuk rakyat membebaskan Putrajaya daripada UMNO. “Sudahlah dan cukuplah kerana telah tiba masanya semua raja dan rakyat memegang kunci ini, bukan UMNO yang menjadi pemfitnah dan berpura-pura memperjuangkan bangsa,” katanya.

sinarharian,
23.10.2010
Keperibadian Dr Zul diyakini mampu tarik pengundi Galas


KOTA BHARU – Banyak faktor yang menjadi bonus pemilihan Dr Zulkefli Mohamed sebagai calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Galas 4 November ini termasuk keperibadian bersih, disenangi rakyat, rekod pencapaian cemerlang dalam Pas dan berjiwa besar.

Ketua Pemuda Pas Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman berkata, pihaknya yakin calon itu yang lebih dikenali masyarakat sebagai Dr Zulkefli mampu mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas berikutan peribadinya yang tiada masalah.

“Masyarakat pelbagai kaum termasuk Cina dan India di Galas menyenangi Dr Zul kerana hubungan rapatnya dengan penduduk tempatan tambahan pula beliau memiliki klinik sendiri dan tidak asing kepada penduduk Galas.

“Berdasarkan rekod pencapaian dalam Pilihan Raya Umum 2008, walaupun keseluruhan kalah di Parlimen Gua Musang tetapi di DUN Galas beliau dapat undi terbanyak. Dr Zul juga aktif dalam Pas sejak pemuda lagi,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, beliau kalah kepada Tengku Razaleigh Hamzah merebut kerusi Parlimen Gua Musang ketika itu dengan majoriti 4,394 undi namun di Galas jumlah undinya melebihi Ketua UMNO Gua Musang itu.

Katanya, beliau juga aktif sepanjang menyertai Pas sejak Pemuda lagi dengan memegang jawatan Yang Dipertua Pas Gua Musang dan ketika itu Timbalannya arwah Chek Hashim Sulaima.:

Namun, Abdul Latif berkata, beliau memberi laluan kepada Chek Hashim.

“Jiwa besarnya itu memang tidak dapat dinafikan dan terlatih dalam politik tambahan pula latar beliau anak bekas Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Guchil, Mohamed Awang pada 1974,” katanya.

sinarharian,
23.10.2010

Thursday, October 21, 2010

UMNO ATAU SISTEM DUA PARTI

(Tulisan ini merupakan respon kepada tulisan Datuk Abd Kadir Jasin bertajuk Sebuah Hiburan Murah Untuk PAU 2010 dalam blognya yang gagal dipost dalam ruangan komennya kerana agak panjang)

Kelima-lima cadangan Datuk itu amat relevan dalam keadaan UMNO sekarang. seperti mana yang kita tahu, Umno sedang di peringkat yang sangat lemah.

Kelemahan ini adalah berpunca dari sikap ahli-ahli dan pemimpin UMNO yang meentingkan diri sendiri dalam soal ekonomi, membelakangkan bahasa sendiri dal soal pendidikan, membelakangkan agama sendiri akibat terlalu taksub dengan pendapat sendiri serta terikut-ikut dengan budaya Barat yang menjurus kepada falsafah nihilisme dan hedonisme.

Masyarakat Barat kembali kepada era jahiliyyah, dengan mengamalkan sikap hidup yang sama dengan sikap hidup zaman jahiliah, di mana mereka menolak agama dan moral sebagai tunjang kehidupan. Moral adalah penting dalam mengukuhkan nilai hidup dan yang penuh dengan tatasusila. Dari situlah timbul rasa hormat dengan orang lain, bangsa lain dan kepercayaan yang berbeza. Namun inilah ciri tamadun Barat yang sedang menuju keruntuhan moral yang amat dahsyat itu.

UMNO tidak akan dapat kembali memperkuatkan bangsa, agama dan negara, kerana ahli dan pemimpinnya yang korup, dan mengamalkan sikap hidup sepertimana masyarakat Barat yang disebutkan di atas.

Oleh itu, hanyalah satu mitos untuk mengharapkan UMNO membimbing Malaysia maju ke hadapan mencapai taraf negara maju menjelang tahun 2020. Maju bukan sahaja bermakna dari segi ekonomi, tetapi juga dalam akhlak, moral dan peradaban sepertimana keunggulan masyarakat Islam suatu ketika dulu.

Oleh yang demikian, saya merasakan sudah sampai masanya UMNO digantikan dengan parti lain yang lebih mampu dan lebih baik dari UMNO yang kian nyanyuk dengan korupsi dan amalan nepotisme.

Satu-satunya pilihan yang ada bagi rakyat Malaysia adalah memilih Pakatan Rakyat yang ternyata lebih berjaya dalam memperkasa bangsa, agama dan keadilan, di samping agihan ekonomi yang lebih seimbang berbanding UMNO. Kini sudah tiba masanya rakyat Malaysia berubah kepada sistem dua parti, suapaya amalan-amalan buruk itu tidak terus-menerus berlaku. Untuk memilih UMNO bukanlah jawabannya. Kita perlu bersikap lebih realistik denagn keadaan semasa yang sentiasa berubah selaras denagn era globalisasi. Mengapa kita perlu takut untuk mencuba menukar kerajaan, sedangkan Selangor, Pulau Pinang,Kedah dan Kelantan lebih berdaya saing dan lebih adil dalam soal agihan ekonomi di samping mengurangkan rasuah,amalan nepotisme dan kronisme yang sedang membarah dalam kerajaan kini.

Sistem ekonomi kapitalisme juga menambahparahkan lagi keadaan rakyat, khsanya golongan bawahan. Golongan bawahan ini tidak terbela nasibnya, bahkan ditipu oleh kerajaan sendiri sepertimana yang berlaku kepada masyarakat FELDA yang akhirnya memenangi saman terhadap kerajaan. Bagaiamankah kerajaan sanggup menipu rakyat sendiri?

Saya melihat sistem dua parti dapat mengimbangi masalah-masalah yang timbul dari sistem satu parti dan terlalu lama berkuasa. Rakyat Malaysia haruslah memberi peluang kepada Pakatan Rakyat untuk membukttikan kemampuannya. Jika setelah diberi peluang, Pakatan rakyat gagal melaksanakan gagasannya, kita boleh kembali menyokong BN/UMNO. Bagaimanapun sampai bilakah baru kita berani mencuba? Sampai bilakah kita sanggup tertipu,ditipu,tertekan dan ditekan oleh keadaan hidup yang kian sempit akibat kenaikan harga barang dan pelbagai cukai. Itu belum lagi GST dilaksanakan. Bagaimana selepas GST dilaksanakan? Hanya orang-orang yang berani sahaja yang akan mendapatkan keadilan dan kesaksamaan. Sampai bila kita harus hidup dengan konsep survival for the fittest?

alkundangi,
21.10.2010

Monday, October 18, 2010

REALITI DAN MITOS DALAM PERPADUAN MELAYU

REALITI DAN MITOS DALAM PERPADUAN MELAYU


Saya tertarik dengan apa yang dikatakan oleh Zaini Hassan, orang kuat Utusan dalam akhbarnya pada 13.10.2010 mengenai mitos dan realiti dalam Perpaduan Melayu. Namun saya agak kesuntukan untuk memberikan reaksi yang panjang seperti tulisan Zaini kerana kesuntukan masa. Walau bagaimana pun saya cuba melihat beberapa perkara yang disentuh oleh Zaini.

2. Pertamanya ia menyebutkan bahawa Nik Aziz adalah orang yang paling berdendam dengan UMNO. Saya percaya sebenarnya Zaini mewakili pandangan para pimpinan BN/UMNO yang kecewa dengan sikap PAS yang tidak mahu bekerjasama dengan UMNO dalam usaha menyatupadukan orang Melayu. Benarkah Nik Aziz berdendam dengan UMNO?. Bukankah Islam itu sendiri tidak menggalakkan dendam antara sesama manusia, tidak kira ia muslim atau pun tidak. Bukankah Nik Aziz adalah orang yang kuat berpegang dengan Islam dari semua segi, dalam kehidupannya, dalam pergaulannya, dalam caranya berpolitik dan sebagainya semuanya berlandaskan Islam. Lalu bagaimana Nik Aziz dikatakan berdendam dengan UMNO, sedangkan itu bukanlah sifat dan amalan hidup Nik Abd Aziz itu?

3. Yang sebenarnya UMNO/BNlah yang berdendam dengan PAS kerana keengganan PAS untuk menyahut seruan kerajaan perpaduan (Unity Government) seperti yang dicadangkan oleh UMNO/BN. Kita semua tahu UMNO kini semakin kehilangan sokongan istimewa sejak PRU ke 12 ,2008 di mana Kedah, Kelantan, Selangor,Perak dan Pulau Pinang jatuh kepada barisan pembangkang, Pakatan Rakyat yang dianggotai oleh PAS,PKR dan DAP. Sejak PRU 12 hingga kini, 9 PRK telah di adakan namun kerajaan BN/UMNO hanya memenangi dua kerusi, sementara 7 lagi dimenangi oleh Pakatan Rakyat. Kini ada dua lagi PRK sedang menanti kita, iaitu Galas dan Batu Api. Apakah UMNO/BN mampu menawan kedua-dua kerusi berkenaan atau ianya akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat. Keputusan PRK itu nanti menggambarkan sikap rakyat terhadap BN kini.

4. Selanjutnya Zaini Hassan menyinggung fasa perpecahan Melayu di zaman Semangat 46 dan Angkatan Perpaduan Ummah. Fasa krisis Anwar -Mahathir juga disentuh, namun semua fakta yang diberi Zaini adalah meragukan dan kurang tepat dengan apa yang sebenarnya berlaku. Selanjutnya beliau mempertikaikan apakah Melayu akan terus berkuasa jika Pakatan Rakyat memerintah? Mungkinkah terjadi di Selangor di mana Menteri Besarnya hanyalah boneka kepada bangsa lain. Apakah benar kenyataan Zaini itu, atau itu hanya satu tuduhan melulu akibat kegagalan UMNO/BN dalam cubaan merampas kembali Selangor dari Pakatan Rakyat, negeri yang dikatakan terkaya di negara ini. Berbagai helah dan tipudaya yang tidak perlu disebutkan di sini telah dilaksanakan oleh BN/UMNO untuk mendapatkan kembali Selangor, namun kesemuanya gagal sehingga kini.

5. Sebenarnya apa yang diluahkan oleh penulis berkenaan, adalah apa yang ingin diluahkan oleh para pemimpin UMNO/BN, dan penulis berkenaan hanyalah menjadi jurucakap kepada ketua-ketua yang di dukung dan disanjungnya, namun fakta yang diketengahkan seolah-olah dicipta untuk memaniskan persembahan tulisan beliau. Kita sendiri tahu, perpaduan Melayu adalah perkara yang sensitif untuk dibincangkan. Namun kita juga faham bahawa UMNO dan PAS tidak mungkin bersatu kerana perbedaan ideologi dan dasar perjuangan. UMNO lah yang harus berubah jika ia inginkan perpaduan dengan PAS. PAS, seperti yang disebut dalam perlembagaannya adalah sebuah parti yang berjuang atas asas Islam, di mana hal ini tidak memungkinkannya untuk bersatu dengan UMNO yang berasaskan kebangsaan dan sekularisme.

6.Sekiranya Pakatan Rakyat menang pada PRU akan datang, kita tidak perlu risau akan kehilangan kuasa Melayu sepertimana yang ditakuti oleh Sdr.Zaini. Biarlah dia takut kepada bayang-bayang sendiri. Kita masih ada institusi Raja dan Perlembgaaan yang menjamin kuasa Melayu terus berkuasa di bumi bertuah ini. Lebih dari itu, kita yakin jika Islam menjadi asas perpaduan, tidak ada yang perlu dirisaukan dengan masalah perbedaan bangsa dan bahasa serta warna kulit. Inilah sebenarnya inti dalam perpaduan manusia ini, teramasuklah orang Melayu. Inilah realitinya yang harus diterima oleh Sdr Zaini dan orang-orang yang sealiran dengannya. Kita percaya perpaduan Melayu bukanlah suatu mitos, tetapinya ianya boleh dicapai melalui akidah dan perpaduan yang berasaskan Islam sebagai agamanya.

AlKundangi,
18.10.2010.