ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Friday, November 28, 2008

UNTUNG RUGI PERTEMBUNGAN DUA TOKOH

UNTUNG RUGI PERTEMBUNGAN DUA TOKOH


Pertembungan dua tokoh wanita UMNO pada pemilihan Mac ini memberikan satu kesan politik yang tidak sedikit kepada pergolakan parti itu yang memang pun sedang bergolak ketika ini. Rafidah, tokoh veteran Wanita UMNO tidak berhajat untuk melepaskan jawatannya, sebaliknya bertindak mempertahankannya dari pencabar utamanya, Shahrizat Abd. Jalil, yang nampaknya agak terdesak untuk keluar dari barisan Wanita parti berkenaan. Sekiranya Shahrizat tidak bertanding ia mungkin kehilangan jawatan dalam UMNO, di mana beliau tidak pun bertanding bagi jawatan Naib Ketua, yang kini dimonopoli oleh Datuk Kamalia. Mungkin dia menyangka Datuk Kamalia tidak akan merebut jawatan Naib Ketua, tetapi ternyata dugaan itu meleset, dan Datuk Kamalia pun dapat menduduki kerusi berkenaan tanpa sebarang pertandingan.


Shahrizat adalah orang kepercayaan Perdana Menteri. Itulah yang dapat diduga ketika ini. Meskipun beliau kalah dalam PRU12 kepada Nurul Izah di Lembah Pantai, Namun PM melantik beliau bagi satu jawatan bertaraf Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Manakala Rafidah, yang menang mempertahankan kerusinya di Kuala Kangsar, tidak dilantik ke mana-mana jawatan Menteri. Pada era Mahathir, Rafidah adalah orang kuat Mahathir, dan sanggup melutut bila Mahathir merancang untuk meletakkan jawatan PM.

Namun Rafidah dibelit oleh pelbagai isu. Isu menantunya hingga kini masih dalam persoalan. Sewaktu Ezam masih dalam Keadilan, berpeti-peti bukti dilaporkan oleh Ezam ada pada beliau, namun kini peti-peti itu hilang entah ke mana. Kes Permit Import (AP) juga menghantui Rafidah yang kini dilaporkan semula dalam akhbar-akhbar alternatif. Begitupun, rasanya Rafidah disokong oleh Mahathir dan Najib. Mungkin peralihan kuasa yang dirancang pada bulan Jun itu memberikannnya ruangan untuk menjawat apa-apa jawatan Menteri di bawah bakal PM Najib Tun Razak.

Siapa pun yang bakal menang dalam pertarungan ini, ia meninggalkan kesan kepada pertubuhan UMNO itu sendiri .Satu hal yang pasti,akan wujudnya kem Rafidah dan kem Shahrizat. Keadaan ini menjadikan UMNO terus berpecah kepada beberapa pecahan lagi. Ia menambahkan lagi sakitnya parti itu sendiri. Inilah kerugian yang bakal ditanggung oleh UMNO, perpecahan demi perpecahan.

Sebaliknya di pihak Pakatan Rakyat, siapa pun yang bakal menang, ia tidak rugi apa-apa dan tidak untung apa-apa. Mungkin ada sedikit keuntungan seperti peniaga kedai runcit, akibat perpecahan dalam wanita UMNO itu. Perpecahan itu memudahkan kerja-kerja Pakatan Rakyat yang tidak perlu menggempur begitu teruk pada PRU ke 13 akan datang. Namun kedua-dua tokoh itu ada kewibawaannya masing-masing yang perlu diberi perhatian serius oleh barisan wanita Pakatan Rakyat. Perancangan dan strategi yang betul adalah perlu untuk menghadapi perubahan pimpinan dalam wanita UMNO ini.


AlKundangi,
28.11.2008