ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Sunday, May 1, 2011

PESTA BUKU, SASTERA DAN POLITIK

Di PWTC,Ibu negara berlangsung pesta buku yang bermula pada 22 April dan berakhir 1 Mei,2011. Penulis sempat menjengah pesta buku tersebut pada hari Sabtu 30 April,2011. Melihat kehadiran orang ramai, kita percaya rakyat Malaysia tua dan muda kuat membaca. Untuk mendapatkan tempat parking di aras 4 sahaja sudah memakan masa satu jam. Bayaran yang dikenakan adalah RM8.00, agak mahal. Namun kena bayar juga sebab mahu tengok pesta buku. Dan buda-budak pula mahu melawat kedai pink Ain Maisarah, penulis novel popular nombor wahid di Malaysia ketika ini. Sempat juga penulis menjenguk kedai Ain Maisarah, tetapi kerana terlalu ramai manusia, hajat anak-anak terpaksa dilupakan begitu sahaja. Hajat berjumpa Ain Maisarah tertangguh ke satu tarikh yang tidak pasti. Begitu ramai remaja, kebanyakannya masih bersekolah yang memenuhi ruang kedai pink itu untuk mendapatkan tanda-tangan Ain Maisarah sehingga tiada ruang untuk anak-anak mencelah.

2. Selanjutnya penulis mengunjungi PTS Publication, milik Puan Ainon, namun dia tiada di situ, dan seorang penulis pun tidak kelihatan. Akhirnya penulis bertemu dengan gerai Ahmad Muhajir, kolumnis Harakah ruangan emel dari seberang . Itu sahaja yang dapat ditemui. Kami sekeluarga berjalan-jalan lagi dan akhirnya bertemu Dawama, pengedar buku-buku DBP. Penulis sempat membeli beberapa buah buku dengan diskaun yang agak tinggi juga.Alhamdulillah.

3. Sebenarnya penulis lama juga tidak mengikuti perkembangan sastera tanahair. Sebab utama ialah bila kita menumpukan diri kepada bidang sastera, kita tertinggal bidang politik, dan blog ini pun tidak dapat dikemaskini. Hanya ada beberapa penulis yang mampu melakukan atau menguasai kedua-dua bidang berkaitan sekaligus seperti Allahyarham Zakri Abadi, dan yang masih aktif,Rahman Shaari. Yahya Ismail, bila beliau menumpukan kepada penulisan bidang politik, bidang satera tertinggal terus. Yahya Ismail adalah penulis beberapa buah buku sastera yang penting seperti Sastera Melayu Moden Dalam Esei dan Kritik dan Mengkaji Fiksyen. Buku-buku ini penting untuk rujukan pengajian tinggi, khasnya di peringkat ijazah.Beliau juga banyak menulis cerpen, antara yang kontraversi ialah Maharaja Beruk, yang menyindir mantan PM Mahathir Mohamed.

4.Kini sastera Malaysia ketandusan dalam dunia kritikan. Dewan Sastera April,2011 menyuarakan hal ini. Beberapa tulisan di akhbar juga mempersoalkan hal yang sama. Tidak diketahui ke mana pergi para kritikawan kita, atau apakah bidang itu tidak menghasilkan pulangan lumayan? Sebab dewasa ini manusia mementingkan pulangan yang lumayan, seperti apa yaang dilakukan oleh Ain Maisarah dan lain-lain penulis novel polular. Namun jika kita terlalu menumpukan kepada novel popular, bilakah kesusasteraan kita akan menjadi matang? Kita belum ada tokoh semisal Pramoedya Ananta Toer, atau BH Jassin dan Iwan Simatupang. Iwan Simatupang dikagumi kerana membawa aliran absurdisme dalam karya-karyanya, samada novel mahupun drama.

5.Penulis sendiri pun dalam dilema, samada mahu menumpukan perhatian dalam bidang politik, atau pun sastera. Kedua-dua bidang memerlukan pembacaan dan pemerhatian yang banyak.Namun sastera dan politik mempunyai kaitan yang rapat. Ada tokoh sastera ada yang terlibat dalam politik eperti SN Shahnon Ahmad. Ada juga sastera dipolitikkan seperti novel Interlok baru-baru ini yang menimbulkan polemik yang agak panjang. Walau bagaimanapun, kesemuanya itu menuntut kematangan, dan bukan boleh dilakukan secara rambang atau rawak sahaja.

alkundangi,
1 Mei,2011.
Sunday, May 1, 2011
Berkat Solat Hajat Bos BN makin MEROYAN (kronologi)

BERKAT kita di dalam PR sering melakukan sembahyang hajat dan tidak putus-putus berdoa, maka hari ini kita dapat melihat kesannya ke atas musuh kita. Najib, Muhyiddin dan Umno kini kepanasan tidak tahu lagi arah haluan mereka.

Umno kini boleh diibaratkan sebagai kera sumbang. Di dalam Bn, Umno kini terpulau oleh MCA dan Gerakan akibat kelakuan Umno yang hanya pentingkan diri sendiri.


MCA dan Gerakan telah melihat sendiri betapa kaum Cina yang diwakili oleh mereka selama ini telah berpaling kepada DAP. Kebijaksanaan kaum Cina berpolitik amat merunsingkan Umno, justeru itu akhbar milik mereka Utusan Malaysia serta dibantu oleh PERKASA terpaksa memainkan isu perkauman.

Najib berada di dalam dilema untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh Bn. Maka, tanpa rasa segan silu mereka cuba mempengaruhi DAP untuk menyertai Bn akibat tidak lagi percaya kepada MCA dan Gerakan. Apabila DAP tegas menolak cubaan Bn yang penuh tipu muslihat itu, maka mereka terpaksa beralih arah kepada PAS pula.

Di Terengganu semalam, Najib dengan wajah penuh harapan menyeru agar PAS keluar dari PR. Beliau sedar, mustahil buat PAS untuk bersama dengan Umno yang sekular dan meredhai politik lucah itu maka Najib berkata tidak perlu PAS bersama Umno asalkan keluar dari PR.

Hujah Najib kununnya DAP yang mengganti PAS kini, malangnya Najib gagal menyebut satu pun bukti di atas dakwaannya itu. Seperti biasa Najib hanya berani menyalak di gelanggang sendiri, dan saya percaya 110 % jika pemimpin PAS cabar Najib berdebat atas isu ini Najib pasti akan menyorok di belakang Rosmah.

Inilah yang dikatakan keberkatan solat hajat kita selama ini. Sikit demi sedikit Allah telah tunjukkan kepada kita betapa Umno kini kepanasan dan hilang arah. Umno tidak lagi tahu siapa sebenarnya kawan yang boleh dipercayai. Umno kini kera sumbang./wfauzdin.blogspot.com

Kronologi Najib 'mintak nyawa' untuk selamatkan Barisan Nasional:
UMCO Tebal Muka Pelawa DAP Sertai BN?
KUALA LUMPUR, 26 April: Setelah berjaya memecahkan PAS dengan isu kerajaan perpaduan, Umno kini dikatakan sedang mendekati DAP pula atas agenda membawa masuk parti itu ke dalam Barisan Nasional (BN).

Menurut sumber, usaha ini diperhebatkan lagi ekoran kemarahan Umno terhadap MCA yang mengajak masyarakat memboikot lidah rasmi Umno, Utusan Malaysia.

Ia juga dibuat selepas Umno mendapati pengaruh DAP semakin kuat khasnya selepas pilihan raya Sarawak baru-baru ini.

Pelbagai pihak dalam MCA termasuk presidennya, Datuk Seri Chua Soi Lek menyerang Utusan ekoran cadangan salah seorang editornya.

Antaranya MCA cadangkan agar Utusan diboikot oleh seluruh rakyat Malaysia. Ekoran itu, ada yang beranggapan langkah menjemput DAP ini adalah mesej Umno kepada MCA.

Tengah hari ini, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng memanggil sidang media tergempar di pejabat DAP Pusat namun tidak diketahui apakah isu ini berkaitan.

Harakahdaily difahamkan, Umno telah menggunakan keluarga terdekat pemimpin DAP sebagai jambatan mereka namun tidak dapat disahkan maklumat ini.

Umno sebelum ini berjaya memecahkan PAS kepada dua kumpulan melalui agenda kerajaan perpaduan yang dicadangkan presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Yang dicadangkan Ustaz Abdul Hadi adalah kerajaan yang menggabungkan Pakatan Rakyat dan BN tetapi yang dispinkan oleh media Umno dan aparatus mereka adalah perpaduan antara PAS dan Umno yang sangat sensitif itu.

Kini selepas gagal menghancurkan DAP dengan pelbagai usaha menyerang, pendekatan baru dibuat dengan menghulurkan tangan persahabatan dengannya.

Dan ini jawapan DAP:
DAP tolak pelawaan Umno sertai BN
DAP akan menolak jemputan Umno untuk bersama dengan Barisan Nasional (BN) jika benar akan ada pelawaan seumpama itu, kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

"Sehingga kini kita tidak tahu apa-apa lagi tentang hal ini sehinggalah kita diberitahu hari ini, namun kalau adapun kita akan kekal bersama Pakatan Rakyat," kata Guan Eng ketika ditemui sejurus selepas sidang medianya di Ibu Pejabat DAP hari ini.
Bila usaha mempelawa DAP tidak berjaya, DAP menjadi anggur masam.... Najib beralih kepada PAS dan memperlekeh DAP!

Najib sekali lagi ajak PAS sertai BN
KUALA TERENGGANU, 30 April — Datuk Seri Najib Razak meneruskan usahanya dengan hari ini sekali lagi mempelawa PAS agar menyertai BN sambil berkata, sudah tiba masanya PAS meninggalkan DAP atas alasan ternyata tidak pernah sekalipun memperjuangkan Islam.

“Kenapa buat baik dengan DAP? Adakah DAP boleh perjuangkan Islam?“
Hadi (Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang), cukup-cukuplah dengan DAP, tinggalkan DAP, masuk BN,” kata Perdana Menteri ketika berucap pada majlis Perjumpaan Mesra Perdana Menteri Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Manir di Kampung Pulau Bahagia dekat sini.

Pada hari yang sama, PAS bulat-bulat menolak pelawaan Najib yang sudah tenggelam-timbul kelemasan..
PAS tolak pelawaan Najib, dakwa Umno-BN terdesak
KUALA LUMPUR, 30 April – Sambil mengucapkan “terima kasih” kepada Datuk Seri Najib Razak, PAS dalam reaksi segera menolak sama sekali pelawaan terbaru Perdana Menteri agar parti Islam itu menyertai Barisan Nasional (BN).

“Terima kasihlah atas jemputan, kami akan tetap setia dengan Pakatan Rakyat dan tidak akan meninggalkan semangat kesetiakawanan yang sudah dibentuk dengan PKR dan DAP,” kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub.

Dengan tebal muka, Najib meneruskan usaha untuk memecahkan perpaduan dalam PR
Jika PAS tidak mahu menyertai BN, Najib saran PAS keluar daripada Pakatan rakyat
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini meminta Pas keluar daripada pakatan pembangkang yang jelas tidak memperjuangkan agenda bangsa, agama dan negara.
Perdana Menteri berkata sudah tiba masanya Pas meninggalkan pakatan pembangkang khususnya DAP yang ternyata tidak pernah sekalipun memperjuangkan Islam. "Hadi (Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang), cukup-cukuplah dengan DAP, tinggalkan DAP (pakatan pembangkang),” katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 15,000 orang pada majlis Perjumpaan Mesra Perdana Menteri Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Manir di Kampung Pulau Bahagia, Terengganu.

TG Nik Aziz jawab, "Itu cerita lama...."
Nik Aziz: Pelawaan kepada PAS sertai BN cerita lama
KOTA BARU, 30 April – Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang konsisten menolak idea kerajaan perpaduan dan kerjasama politik Umno-PAS menegaskan, pihaknya tidak akan meninggalkan Pakatan Rakyat sebagaimana diminta oleh Datuk Seri Najib Razak.

Najib menyentuh isu berkenaan dua kali di Kuala Terengganu sempena lawatan kerja ke negeri itu hari ini.
Nik Aziz (gambar) yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, pandangan dilontarkan oleh Perdana Menteri dan Presiden Umno itu adalah satu isu lama.

“Ini (meninggalkan Pakatan) adalah isu lama,” kata Nik Aziz di sini hari ini.

Malah TG Nik Aziz pernah memperkatakan perkara yang sama pada bulan September 2009 dulu lagi:
Rundingan dengan Umno, perkara lama
KOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menolak sebarang rundingan dengan UMNO selagi parti itu masih memperjuangkan dasar kebangsaan dan tidak memperjuangkan Islam.

Nik Abdul Aziz berkata, cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk berunding dengan Pas demi kepentingan umat Islam di negara ini boleh dianggap sebagai 'cerita lama'.

“Ini cerita lama. Nak berunding apa lagi, nak runding apa. Kalau nak runding fasal petroleum Kelantan bolehlah. Kalau nak tentu tarikh bila MB Kelantan pergi Kuala Lumpur yang itu boleh runding,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabatnya di Kota Darul Naim dekat sini, semalam.

Dan TG Haji Hadi memberikan pukulan maut kepada rayuan Najib
TGHH: Kami tetap bersama PR tegakkan keadilan, menentang kezaliman
Membalas kenyataan Datuk Seri Najib Razak, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula menyeru ahli-ahli dan pemimpin Umno supaya meninggalkan parti teras BN itu untuk menyertai PAS jika benar-benar hendak melaksanakan Islam dan menegakkan keadilan bagi semua kaum.

"Jika benar Umno hendak laksanakan Islam dan bertindak dengan penuh keadilan, kuasa sudah ada di tangan mereka hari ini, mengapa mereka tidak laksanakan?" kata beliau dalam satu kenyataan.

Dalam laporan dibawa Harakah Daily hari ini, Presiden PAS itu menegaskan, seruan Najib semalam adalah janggal dan aneh, kerana PAS sekali-kali tidak akan bekerjasama dengan Umno BN dalam melakukan kezaliman dan meruntuhkan keadilan kepada rakyat.

Semalam, Najib berkata PAS patut keluar Pakatan Rakyat jikapun tidak memutuskan untuk tidak menyertai BN.


Ayoyo Najib... mengorat DAP, DAP tolak, berpatah balik kepada PAS, PAS tak hingin... dah jadi macam budak tadika. Meroyan le jawabnya. Masa terus berjalan dan semakin menekan Najib, BN dan umno-umnonya.. Jangan mempermudahkan Solat Hajat yang dilakukan oleh umat Muhammad SAW yang teraniaya dan dizalimi.

http://dusunonline.blogspot.com