ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, December 2, 2009

PERLU COP KETUA BAHAGIAN UMNO UNTUK DAPATKAN PROJEK?

PERLU COP KETUA BAHAGIAN UMNO UNTUK DAPAT PROJEK
Wed Dec 2, 2009(Harakah Daily) - Parlimen hari ini 'kecoh' apabila diberitahu bahawa terdapat surat pekeliling arahan untuk mendapatkan cop Ketua Umno Bahagian untuk kontraktor mendapatkan projek.

Perkara ini didedahkan di Dewan Rakyat oleh Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dalam soalan tambahannya kepada Kementerian Kewangan berhubung projek-projek untuk kontraktor kelas A sehingga F.

"Saya dapat tahu ada perjumpaan seorang menteri kabinet yang mengarahkan supaya projek-projek tidak disalurkan kepada penyokong Pakatan Rakyat.

"Malah ada surat pekeliling mengarahkan kontraktor mendapatkan cop Ketua Umno Bahagian untukmendapatkan projek," katanya yang mengundang rasa tidak senang beberapa ahli parlimen BN.

Beberapa ahli parlimen cuba mengganggu Mahfuz seraya menjawab dan melaungkan :"Biasalah kroni."

Menjawab soalan itu, Timbalan Menteri Kewangan Senator Datuk Awang Adek cuba memperlekehkan soalan Mahfuz dengan mengatakan ianya tidak berlandaskan fakta dan bukti.

"Ini masalahnya, tidak mahu sebut siapa dan surat yang dikatakan pun tidak ada," katanya.

Lantas, Mahfuz bingkas bangun dan berjanji akan menunjukkan surat tersebut pada sidang Parlimen esok.

"Esok saya bawa surat dan bukti ada arahan itu!" katanya menyebabkan dewan sekali lagi kecoh.

Forum Gerak Reformasi,
2.12.2009.

DOA TG NIK ABD AZIZ VS NAJIB

DOA TG NIK ABDUL AZIZ VS NAJIB


Isu royalti minyak Kelantan bukanlah perkara baru. Ia sudah termaktub di antara perjanjian Petronas dan Kerajaan Kelantan. Pastinya Tengku Razaleigh lebih memahami masalah ini. Mantan PM Tun Mahathir juga mengetahui hal ini. Cuma Kerajaan Persekutuan tidak mempedulikan perjanjian itu, atau memicingkan mata terhadap perjanjian yang termaktub itu. Namun apabila Kerajaan Persekutuan bercadang untuk memberikan Wang Ehsan kepada Kelantan, maka timbullah pelbagai isu dan pandangan dari pelbagai pihak. Ada yang bersetuju dan ada yang tidak. Kerajaan Kelantan yang ditadbir oleh PAS tentu tidak bersetuju dengan Wang Ehsan ini. Pengalaman Kerajaan PAS Terengganu memberikan pengajaran yang amat berguna kepada PAS Kelantan.

2. Wang Ehsan, seperti yang diketahui umum tidak akan sampai kepada kerajaan negeri. Sebaliknya ia akan disalurkan melalui Jabatan Persekutuan yang diwujudkan khas untuk mengendalikan masalah itu. Sebab itu PAS menolak Wang Ehsan. Wang Ehsan bukan sahaja disalurkan kepada kroni dan suku sakat serta orang-orang BN, bahkan ia juga digunakan untuk melemahkan kerajaan PAS Kelantan. Inilah yang tidak persetujui dan tidak disukai oleh MB Kelantan itu.

3.Dan akhirnya TG Nik Abd Aziz memberikan kata dua terhadap isu wang royalti ini. Dia pun berdoa ke hadirat Illahi agar membukakan hati Najib untuk memberikan wang royalti itu kepada Kelantan. Jika Najib gagal memenuhi permintaan MB itu, ia juga turut didoakan supaya turut menanggung akibatnya dari penyelewengan yang terang-terangan ini. Apakah doa seperti ini salah dan bertentangan dengan ajaran Islam? Nabi pernah menyebut dalam sebuah hadithnya bahawa “ doa itu adalah senjata bagi orang mukmin.” Jadi pada pandangan penulis, doa itu adalah selaras dengan hadith Nabi berkenaan, tiada yang menyalahi hukum Islam dalam masalah ini.

4. Soalnya mengapakah UMNO/BN terlalu menggelabah dengan doa MB Kelantan itu. Apakah mereka takut menerima kenyataan yang mereka sebenarnya telah melakukan kesalahan dalam pembahagian wang royalti minyak ini. Doa itu belum tentu dimakbulkan Tuhan. Lalu apa yang ditakutkan? Apakah yang berdoa itu seorang Tok Guru, seseorang yang arif dan beramal dengan Islam? Apakah Najib takut dengan doa yang mungkin akan dimakbulkan Tuhan itu?

5.Masa masih panjang untuk memperbaikki keadaan.Sekiranya UMNO/BN takut dengan doa Tok Guru, maka ikutlah jalan yang betul dan salurkan wang royalti minyak kepada yang berhak menerimanya, bukan mempolitikkan isu itu sehingga menjadi Wang Ehsan dan disalurkan pula melalui Jabatan Persekutuan. Akhbar-akhbar rasmi pula tidak harus mempermainkan isu ini sehingga akhbar sudah hilang kredibilitinya di kalangan masyarakat, dan masyarakat terpaksa mencari media baru untuk mendapat berita yang lebih sahih lagi dipercayai. Tepuk dada tanyalah selera. Hendak menanggung akibat doa Tok Guru (jika dimakbulkan) atau hendak menyalurkan wang royalti itu kepada yang berhak menerimanya.


AlKundangi,
2.12.2009
http://alkundangi.blogspot.com

Tuesday, December 1, 2009

IRAN PERSALAH RESOLUSI IAEA

Iran persalah resolusi IAEA

TEHERAN - Iran menyalahkan resolusi Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) yang mengecam program nuklearnya sebagai punca ia merancang untuk membina 10 loji baru pengayaan uranium.

Naib Presiden Iran, Ali Akbar Salehi berkata, Iran perlu memberikan mesej keras kepada resolusi IAEA pada Jumaat lalu yang menuntut Iran menghentikan loji baru pengayaan uranium.

"Kami tidak merancang untuk membina banyak kemudahan seperti loji di Natanz tetapi Barat tidak memahami mesej Iran secara aman," kata Ali.

Beliau yang juga mengetuai program nuklear Iran berkata, resolusi IAEA yang disokong enam kuasa besar menyebabkan Teheran tidak mempunyai pilihan selain memberikan tindak balas tegas.

"Tindakan Amerika Syarikat, Britain, Perancis, China, Rusia dan Jerman di IAEA menyebabkan kerajaan Iran terpaksa meluluskan pembinaan 10 kemudahan nuklear seperti di Natanz," katanya.

Pembinaan loji baru pengayaan uranium mengambil masa yang lama tetapi rancangan terbaru Teheran itu menunjukkan ia tidak akan mengalah berhubung program nuklearnya.

AS dan sekutunya bimbang kemudahan nuklear itu akan membolehkan Iran menghasilkan senjata nuklear.

Washington mendesak supaya kegiatan pengayaan uranium segera dihentikan oleh Iran.sinarharian.com.my
1.12.2009

PULAU PINANG AKAN TIMBANG IKUT LANGKAH SELANGOR HARAMKAN KURSUS BTN

P.Pinang Akan Timbang Ikut Langkah Selangor Haramkan Kursus BTNBUKIT MERTAJAM: Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan menimbangkan secara serius untuk mengikuti jejak langkah kerajaan negeri Selangor mengharamkan kursus Biro Tata Negara (BTN) kepada kakitangannya.

Timbalan Ketua Menteri I, Mansor Othman berkata kerajaan negeri memandang serius cadangan anggota Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yussof bagi kerajaan negeri mengikuti langkah Selangor.

Usul cadangan itu dijangka dikemukakan pada persidangan Dewan Undangan Negeri esok untuk kelulusan, kata Mansor yang juga Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan perdana Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang di Yayasan Aman, di sini hari ini.

Beberapa hari lalu, Yusmadi mencadangkan supaya kerajaan negeri mencontohi Selangor berhubung isu BTN dan mengulangi cadangan itu pada perhimpunan hari ini.

Sementara itu, Ketua AMK Pusat Shamsul Iskandar Mat Akin berkata, sebuah sekretariat yang diketuai oleh Yusmadi akan ditubuhkan untuk mengumpulkan pandangan rakyat mengenai BTN, yang didakwa mengindoktrinasikan ideologi Barisan Nasional (BN).

Katanya, orang ramai yang mempunyai pengalaman dan pandangan mengenai BTN boleh mengemukakannya kepada sekretariat itu.

"Kita akan buat referendum mengenai perkara ini," katanya.

Terdahulu, Shamsul mengumumkan pelantikan barisan baru kepimpinan AMK Pulau Pinang.

Ketua AMK Permatang Pauh Amir Ghazali dilantik sebagai ketua AMK negeri yang baru menggantikan Yusmadi manakala Anggota Dewan Undangan Negeri Pulau Jerejak, Sim Tze Tzin sebagai timbalannya.

Ahmad Azrizal Tahir, Ong Chin Wen dan M.Muneswaran pula masingmasing dilantik sebagai Naib Ketua 1, 2 dan 3 manakala Syed Mikael Rizal Aidid sebagai setiausaha dan Philip Thor sebagai bendahari. BERNAMA

1.12.2009

ADAKAH KERAJAAN 1MALAYSIA BERMAIN SKANDAL SUMBANG DENGAN NAZA?

Adakah Kerajaan 1Malaysia bermain skandal sumbang dengan NAZA..??


Untuk Siapa Pembangunan Sebegini ?
Penulis Tamu - Nasrudin Hassan at Tantawi
(Ketua Pemuda Pas)

1. Saya tidak tahu apakah Utusan Malaysia atau mana - mana akhbar berbahsa melayu berminat dengan apa yang mahu saya paparkan di sini setelah isu ini sebenarnya telah berlegar dalam akhbar berbahasa Inggeris dan Cina .


2. Harap saya akan ada lah mana - mana akhbar berbahasa melayu sudi menyiarkannya . Paling tidak Utusan Malaysia , memandangkan Utusan Malaysia mempunyai minat tinggi untuk menyiarkan artikel saya mutaakhir ini .


3. Isu yang saya mahu bawa ke tengah ini ialah berkait dengan pembinaan sebuah lagi Pusat Konvensyen [ MATRADE ] dengan keluasan lebih kurang 90.000 meter persegi di atas sebidang tanah seluas 13.1 ekar yang terletak di Jalan Duta Kuala Lumpur . Projek ini melibatkan kos keseluruhan sebanyak RM 20 bilion tanpa tender terbuka .


4. Entah apa keperluannya Pusat Konvensyen mewah ini yang sememangnya telah mencetus kesangsian umum , sedang negara telah memiliki beberapa buah pusat yang serupa bertaraf antarabangsa sebelum ini iaitu KL Convention Centre , MINES , Putrajaya [ PICC ] dan juga di Langkawi . Lebih malang saya difahamkan semua pusat konvensyen ini gagal mencapai objektif dan menepati sasaran malah kerajaan pula terpaksa menanggung kerugian .


5. Contoh mudah untuk dilihat ialah bagaimana PICC yang tamat dibina tahun2003 dengan kos RM 600 juta telah menjadi beban kepada kerajaan apabila terpaksa menanggung kos penyelenggaraannya yang mencecah jutaan ringgit lantaran ia amat jarang digunakan . Hanya RM 2.5 juta setahun berjaya dipungut sedang sasarannya RM 3 juta setahun . Saya rasa 200 tahun lagi pun belum tentu kerajaan dapat pulangan modal membina PICC tersebut .


6. Ini sebenarnya satu lagi episod pembaziran dan salah urus kerajaan UMNO dan BN . Ini satu lagi projek kerajaan UMNO dan BN yang memperbodohkan rakyat dengan slogan Rakyat didahulukan Pencapaian diutamakan .


7. Pusat Konvensyen dan Pameran milik MATRADE [ sebuah agensi kerajaan di bawah MITI ] telah dianugerahkan kepada kumpulan NAZA dan ianya telah diumumkan baru - baru ini . Projek ini [ Pusat Konvensyen di Jalan Duta ] jangka siap pada tahun 2013 . Ianya dianugerahkan kepada TTDI KL Metropolis yang juga merupakan anak syarikat kepada NAZA Group .


8. Persoalan yang timbul ialah :


a ] Kerajaan tidak membayar sesen pun kepada NAZA kerana satu deal telah dilakukan antara kerajaan dengan NAZA , dimana NAZA mesti membina Pusat konvensyen bernilai lebih kurang RM 628 juta untuk kerajaan dan sebagai balasannya tanpa perlu kerajaan membayar wang tetapi memberi sebidang tanah yang bernilai tinggi seluas 65.5 ekar pada kadar RM 72 per kaki persegi sama jumlah keseluruhannya ialah RM 197 juta . [ di sini kelihatan seolah - olah NAZA "memberi" kepada kerajaan sebanyak RM 341 juta . Munasabahnya , mana ada syarikat yang sanggup rugi sebanyak itu jika tiada pulangan yang lumayan kepada mereka ? Apakah di sana ada sesuatu yang cuba dirahsiakan dari pengetahuan umum ?


b ] Benarkah kerajaan perolehi untung sebannyak RM 341 juta apabila Pusat Konvensyen ini dibina ? benarkah NAZA hanya mendapat sebidang tanah dengan harga RM 197 juta [ RM 72 sekaki persegi ] ?


c ] Yb. Tony Phua mendedahkan bahawa tanah yang terletak di kawasan Mont Kiara dan Jalan Duta itu terlalu rendah jika dinilai dengan RM 72 sekaki persegi . Anggaran sebenar nilainya ialah RM 350 sekaki persegi dan harga keseluruhannya ialah RM 970 juta bagi tanah seluas 62.5 ekar tersebut . [ bahkan ada penilai yang menilai dengan kadar RM 500 sekaki persegi ]


d ] Ertinya Kerajaan membayar RM 970 juta kepada NAZA untuk projek bina Pusat Konvensyen yang bernilai RM 628 juta itu bukannya RM 197 juta . Ini bermakna NAZA untung RM 342 juta . Sekaligus menjelaskan bahawa Dato' Mustapha Mohamed berbohong apabila menyatakan bahawa kerajaan membina Pusat Konvensyen itu secara percuma . Walhal kerajaan rugi sebanyak RM 342 juta !


9. Ketelusan apakah yang dijanjikan oleh pemerintahan Dato' Najib jika projek sebesar ini dibuat tanpa tender terbuka ? atau di sana terdapat permainan atau skandal sumbang melibatkan kerajaan dengan NAZA yang sebelum ini telahpun mengaut keuntungan puluhan juta melalui penganugerahan AP yang diberi oleh MITI ???


10. Saat negara mengalami iklim ekonomi yang lembab basah , apakah rasionalnya sebuah lagi Pusat Konvensyen mewah dibina dengan kos yang sedemikian tinggi dan kelihatan jelas merugikan kerajaan dan rakyat ? persoalan besar dalam isu yang saya bangkit ini ialah dimana kedudukan rakyat yang didahulukan itu ? atau rakyat yang dikenakan dulu oleh kerajaan UMNO dan BN ??


apakah ada ruang yang memadai untuk artikel ini diakhbar berbahasa melayu ?


http://kedahlanie.blogspot.com
30.11.2009

FITNAH SEMAKIN MEMBUSUK- MAHKAMAH TINGGI TOLAK PERMOHONAN ANWAR

Fitnah Semakin Membusuk - mahkamah tinggi tolak permohonn AnwarPermohonan saya untuk membatalkan pertuduhan fitnah telah pun ditolak mahkamah tinggi. Barisan peguam bela berhujah bahawa pertuduhan tersebut merupakan satu dakwaan jahat dan didalangi konspirasi politik.

Malah dikemukakan bukti penglibatan peguam negara dalam konspirasi kes terdahulu serta penglibatannya dalam pertuduhan terkini. Dilampirkan laporan suruhanjaya “mata lebam” yang menunjuki peguam negara terlibat memalsukan keterangan demi memastikan mereka yang mencederakan saya terlepas dari hukuman.

Manakala mahkamah berpendirian lapuran perubatan sahaja tidak memadai, peguam bela saya berhujah pertuduhan harus membuktikan adanya kemasukan atau tembusan, kerana itu mahkamah perlu mempertimbangkan laporan pusrawi dan hospital kuala lumpur yang jelas menunjukkan tidak berlakunya fitnah liwat itu.

Mahkamah tinggi hari ini juga memutuskan punyai kuasa untuk membatalkan satu pendakwaan bagi mengelak penyalahgunaan kuasa mahkamah: “Safeguard an accused from abuse.”Dihadapkan dengan bukti yang jelas sebegini pun mahkamah memilih untuk berpihak kepada pendakwa.

Mahkamah juga menetapkan tarikh perbicaraan pada 25 januari 09. Peguam Karpal Singh menegaskan bahawa Mahkamah Persekutuan masih belum memberikan keputusan bersabit permohonan kami untuk memperolehi dokumen. Hakim Abidin ringkas menjawab “tidak perlu”.

ANWAR IBRAHIM


http://kedahlanie.blogspot.com
1.12.2009,

Sunday, November 29, 2009

KELANTAN PERLU MB BERTARAF ULAMA

Kelantan perlu MB baru bertaraf ulama

KOTA BHARU - Dewan Ulama Pas Kelantan mengambil pendirian untuk menerima sesiapa saja bakal pengganti Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar Kelantan, namun ia harus datang dari individu yang berstatus ulama.

Ketuanya, Datuk Mohamed Daud Iraqi berkata, kepimpinan Nik Abdul Aziz sudah menjadi sebati kepada rakyat Kelantan dan adalah perlu pengganti beliau juga harus memiliki ciri-ciri kepimpinan ulama yang ada padanya.

“Untuk meneruskan apa yang Nik Aziz perjuangkan selama ini, kita menerima sesiapa sahaja yang dipilih, namun ia harus datang dari ulama,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Nik Aziz sebelum ini yang mendedahkan bahawa beliau sudah mempunyai barisan pelapis untuk menerajui kepimpinannya selepas ini.

Nik Aziz sebelum itu mengulas mengenai saranan Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang mahu Menteri Besar Kelantan itu menamakan penggantinya supaya tidak timbul kekalutan dalam Kerajaan Negeri.

Merujuk kepada hierarki kepimpinan Pas Kelantan sekarang, tiga Timbalan Pesuruhjayanya, Datuk Ahmad Yaakob, Datuk Husam Musa dan Nik Mohd Amar Nik Abdullah.

Mohamed Daud berkata, adalah langkah yang terbaik sekiranya kepimpinan Pas memilih Timbalan Menteri Besar, Ahmad Yaakob sebagai pengganti Nik Abdul Aziz.

Menurutnya, Ahmad memiliki ciri-ciri yang ada pada Nik Aziz selain memegang jawatan Timbalan Ketua Ulama Pas di peringkat pusat.

“Apa yang jelas, beliau adalah pemimpin yang tidak suka kepada kontroversi. Ini menunjukkan beliau memiliki rekod yang bersih, sudah tentu ia menjadi pilihan kepada Dewan Ulama,” katanya.

Ditanya adakah kenyataan itu bermakna Datuk Husam Musa tidak layak memegang jawatan itu, Mohamed Daud berkata: “Jika Pas memilihnya kita tidak ada masalah untuk menerima.”


www.sinarharian.com.my
29.11.2009.

SUDAHKAH TOK GURU ISTIKHARAH?

Sudahkah Tok Guru Istikharah?

Oleh; MSO (Ketua Pengarang Siasah).


WALAUPUN kemelut politik Kelantan sudah reda namun ia bukan mudah untuk sendik sepenuhnya. Terutamanya kepada diri Tok Guru Nik Abdul Aziz. Apa yang berlaku meninggalkan kesan jiwa mendalam buatnya dan juga seluruh keluarga dan orang-orang yang menyanyanginya di mana jua berada. Sesuatu yang tidak mahu kita saksi selama ini telah menimpa ke atas batang tubuh Nik Aziz. Beliau dipalitkan dengan keaiban dan kehinaan yang begitu busuk sehingga menjejaskan intergritinya sebagai seorang ulama. Usah kira apakah usaha itu terancang atau tidak, tetapi yang nyatanya ia sudah berlalu.


Kemelut yang meratah Kelantan baru-baru ini tidak akan mengembalikan diri Nik Aziz seperti sebelum ini. Di mana kalau sebelum ini beliau laksana sekeping cermin besar yang jernih dan bersinar banar yang menjadi tempat penilikan ummah, tetapi hari ini kewibawaanya sedikit retak.


Kemelut yang berpunca dari anak menantunya itu telah meretakkan cermin diri Nik Aziz. Kalau pun ia dapat ditangkupkan dan disusun kembali namun retak dan kesan pecahannya masih ada. Orang yang mengetahui apa yang menimpa cermin itu tahu akan di mana retak dan sumbingnya meskipun ia cuba dipolishkan dengan web bermutu tinggi sekalipun.


Persoalan kini, apakah beliau akan berhenti sebagai tanggungjawab kepada apa yang berlaku itu. Ada pro kontra dalam hal ini. Walaupun beliau sepatutnya sudah berhenti, baik kerana usia, kerana masalah dan imej yang tercemar, tetapi masih ada yang berharap agar beliau tidak berundur. Masih ada orang mengharap beliau terus memimpin Kelantan. Harapan ini seolah-olah tidak ada orang lain lagi yang mampu untuk melaksanakan tugas sebagai MB.


Tanggapan dan andaian ini sesuatu yang silap. Mungkin kerana disebabkan perasaan terlalu sayang sehingga sukar untuk menghadapi realiti ketiadaan Nik Aziz dalam persada politik Pas di Kelantan khasnya. Pandangan ini juga dari satu segi untuk terus menyusahkan Nik Aziz. Kenapa tidak, selagi beliau berada di situ selama itulah beliau akan diserang dan dihina. Selama itulah kita akan mendengar kenyataan-kenyataan Nik Aziz yang luar biasa dan kontroversial.


Saya sendiri secara peribadi kalau boleh tidak mahu Tok Guru berhenti. Teruskanlah memimpin Kelantan sehingga ke akhir hayat. Beliau masih beraura. Kalau hendak mencari pengganti setaraf dan setandingnya tidak akan ada. Namun hakikat yang berlaku tidak siapa dapat menafikan dan beliau tidak boleh dikekangkan untuk terus berada di situ. Lumrah, fitrah dan proses alamiah tidak sesiapa dapat menyekatnya.


Rasanya Tok Guru sendiri sedang menimbang perkara ini sebaik mungkin. Berhenti atau tidak? Sekarang atau bila? Saya telah memberi dua jalan kepada beliau, ke kiri atau ke kanan. Ke kiri berhenti dan ke kanan terus memimpin Kelantan dengan syarat perlu melakukan pembersihan dalam parti dan kerajaan. Nampaknya masih belum ada riak dari beliau untuk melakukan sesuatu atau memilih mana-mana jalan. Tetapi melihat kepada perkembangan hari ini adalah lebih baik kalau Tok Guru berundur perlahan-lahan.


Putra politiknya, Nik Muhammad Abduh (foto atas) sudah jelas dan tegas meminta ayahandanya berhenti. Abduh mahukan ayahnya berundur dan meninggalkan simpang siur yang berlaku kini. Jika suara Nik Abduh itu mewakili seluruh keluarga besar keturunan Raja Jembal bermakna keluarga sudah sepakat mahu tok guru itu berundur. Rihat secukupnya.

Ada logik kalau Nik Abduh membuat seruan begitu. Dia tidak mahu ayahnya terus diserang sehingga keletihan. Seorang anak sudah mesti ada rasa simpati kepada orang tuanya. Bahkan simpati dari darah daging sendiri lebih tinggi dan mendalam dari simpati seorang pembantu yang suka mencuri makan!


Nik Abduh mungkin dapat membaca makrifah politik. Sekiranya ayahnya terus di situ selama itulah ayahnya akan menjadi alat dan diperalat oleh orang tertentu untuk kepentingan peribadi. Menjadi alat dan memperalatkan ayahnya sesuatu yang mendukacitakan Abduh dan seluruh anggota keluarganya. Apa lagi dijadikan alat untuk keuntungan politik peribadi orang tertentu. Mungkin Nik Abduh dan keluarga lain tidak kisah kalau Nik Aziz terus menjadi hamba kepada agama, bangsa dan negara. Mereka redha. Selama ini sejak lebih 50 tahun lalu mereka telah melepaskan Nik Aziz ke lapangan juang. Mungkin mereka bangga kalau ayahnya syahid atas takhta kebenaran.


Apakah yang Tok Guru sedang fikirkan pada masa ini? Apakah beliau masih mengira untuk memberi ruang kepada orang yang ada dalam hatinya? Makanya beliau harus terus memimpin sehingga apa yang dicita-cita itu terlaksana? Rasanya Tok Guru tidak perlu berfikir panjang, menghitung jatuh bangun orang lain. Beliau perlu mendahului dirinya sendiri bukan sesiapa. Cermin yang retak harus dicantumkan seboleh-boleh biarlah ia tidak terbayang kemusnahan itu.


Semalam di tv beberapa orang pemimpin UBN mencaci dan menghina Nik Aziz sehingga ada yang mengatakan Nik Aziz sudah tidak stabil. Penghinaan itu turut menyelinap ke dalam jantung hati saya. Saya percaya orang lain juga. Seorang pengkagum Nik Aziz di Kota Bharu menelefon dengan suara sebak menyatakan kekesalan atas apa yang berlaku. Katanya, biarlah Tok Guru berhenti cepat, kerana tidak sanggup mendengar penghinaan ke atasnya. Mungkin bagi Tok Guru tidak kisah, tetapi orang lain, orang yang menyanyangi dan memuliakannya histeria menghadapi penghinaan itu.


Pagi ini seorang bekas pemimpin Pas Kelantan pula menghubungi saya mengatakan hal yang sama. Dia sedih bercampur dengan hairan. “Saya sedih atas apa yang berlaku dan hairan dengan sikap Tok Guru,” ujarnya berterus terang. Apa yang dihairankan ialah kenapaTok Guru seolah tidak membuat sesuatu tindakan bagi menyelamatkan keadaan dan maruah dirinya kini yang mulai tercemar.


Menurutnya situasi yang menimpa Tok Guru hari ini sangat parah, bukan saja kepada maruahnya tetapi maruah Pas juga. Makanya beliau berharap Tok Guru akan menyedari keadaan ini dan segera memperbaikinya sebelum keadaan lebih parah lagi.


Justeru kata pemimpin itu, untuk menghuraikan kemelut ini elok kalau Tok Guru kembali kepada Tuhan. Mencari jawaban atas apa yang berlaku dengan mengadakan solat istikharah. “Enta suruhlah Tok Guru sembahyang istikharah, mendapat petunjuk dari Tuhan apa yang lebih baik untuk beliau lakukan. Kalau dia merasakan perlu berhenti, berhentilah dan kalau istikharah itu kata kena terus, teruskannya. .. Biarlah Allah memberi petunjuk dan bukannya makhluk,” begitulah ujar pemimpin itu. Bunyinya agak emosi tetapi niatnya dapat difahami dia kasih kepada Tok Guru.


Bila saya bertanya kenapa kepada pemimpin berkenaan kenapa tidak suruh sendiri, dia mengatakan tidak mahu tanpa memberi alasan.


Menarik juga saranan itu. Dan apakah Tok Guru tidak istikharah dalam membuat apa-apa keputusan berhubung kemelut yang berlaku kini? Bukankah sebelum ini Tok Guru begitu jinak dan intim dengan istikharah. Apa-apa yang sulit beliau dapat keputusannya dari istikharah. Begitulah yang didengari sebelum ini.


Ada ‘kuliha’ juga cadangan bekas pemimpin itu. Eloklah Tok Guru beristikharah mencari jawaban
mengenai kedudukan dirinya hari ini. Sekiranya menerusi istikharah itu Tuhan memberi hidayah, beliau harus terus jadi MB dan memimpin parti maka hendaklah diteruskan. Tok Guru tidak perlu peduli dan risau dengan cacian dan kata-kata orang. Sebab petunjuk Tuhan itu benar dan tidak ada unsur-unsur kepentingan peribadi seperti mana petunjuk dan nasihat diberikan manusia.


Kata pemimpin itu lagi, rumusan, ataupun keputusan dan analisa dari manusia tidak menepati kehendak sebenarnya. “Tok Guru tidak boleh dengar cakap orang, beliau kena dengar cakap Tuhan. Biarlah dia mendapat hidayah dari Tuhan” ujarnya lagi penuh mengharap. Bekas pemimpin yang juga sahabat Nik Aziz yakin kalau keputusan menerusi istikharah akan dapat menyelesaikan masalah. Nah... Tok Guru istikharahlah ataupun memang apa yang diambil kini sudah diistikharahkan! [d'kota kl 11:00 am 29/11/09]


http://msomelayu.blogspot.com
29.11.2009

MB SELANGOR DAN BTN

Apabila MB Selangor tidak memberikan kebenaran kepada para pegawainya untu mengikuti kusrus-kursus di Biro Tatanegara tentulah beliau mempunyai sebab yang tertentu untuk berbuat demikian. BTN memang tempat terkenal untuk para pegawai kerajaan di brainstorming dan menerima dasar-dasar kerajaan serta menghayatinya dengan hujah-hujah yang nampak rasional. Namun di sebalik kerasionalan itu tentu ada kepentingan tertentu dan mesej yang ingin ditanamkan di dalam jiwa para peserta kursus.

2. Apa yang diterima di BTN tentunya akan sama dengan apa yang dikehendakki oleh pucuk pimpinan negara yang diketuai BN. Ia samalah dengan kursus PLKN, yang bermatlamat untuk menyemaikan perasaan menyokong kerajaan yang ada dan mempertahankannya. Tentunya apa yang ingin disemaikan itu tidak sama dengan apa yang dikehendaki oleh parti-parti pembangkang seperti Keadilan dan PAS. Dengan demikian hujah dan alasan MB Selangor untuk tidak membenarkan para eksekutifnya mengikuti kursus yang pro kerajaan tentulah mempunyai alasan yang kukuh dan agar kerajaan negeri tidak terpengaruh dengan dakyah yang disebarkan oleh BN melalui BTN.

3. Hal ini samalah seperti Amerika tidak membenarkan rakyatnya mengikuti kursus yang diberikan oleh intstitusi komunisme atau pun institusi Islam. Ini kerana untuk mengelakkan dari percanggahan pendapat agar tidak berlaku dalam suatu sistem pemerintahan. Namun Amerika lebih agresif, iaitu menyerang dan memusnahkan komunisme dan Islam sekadar yang dia mampu.

4. Inilah logika mengapa MB Selangor tidak membenarkan para eksekutifnya mengikuti kursus di BTN. Adapun mereka yang telah mengikutinya suatu masa dulu, itu adalah soal lain, dan waktu itu keadaan politik berbeza seperti sekarang. Pendirian politik pun tentu berbeza dengan apa yang ada kini. Misalnya Datuk Hassan Ali di BTN dahulu dengan Datuk Hassan Ali dalam PAS sekarang tentulah dua peribadi yang amat berbeza sama sekali.

5. Dengan begitu, kursus BTN ini tidak perlu dipolitikkan di samping melemparkan tuduhan yang bukan-bukan terhadap MB Selangor dan kerajaan PR khasnya. Demokrasi membenarkan kita berbeza pendapat. Terimalah perbezaan itu dengan dada lapang dan terbuka. Bahkan dalam Islam sendiri terdapat perbezaan pendapat sehingga melahirkan pelbagai mazhab, namun pegangannya tetaplah kepada sumbernya, Alquran, Hadis, Ijma' Ulama dan Qias sepertimana yang banyak dibicarakan dalam Usul Fiqh. Menerima perbezaan menampakkan kita lebih matang dan dewasa terutama dalam konteks demokrasi.


AlKundangi,
29.11.2009.