ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, June 16, 2010

CALON BUKAN ISLAM DALAM PILIHANRAYA?

Perkembangan terbaru politik tanahair ialah PAS bersedia memberi laluan kepada orang bukan Islam untuk menjadi calon dalam pilihanraya. Setakat mana cadangan ini dipraktikkan belumlah diketahui. Soalnya apabila sesebuah parti Islam mengambil orang bukan Islam menjadi calon, ia akan menimbulkan polemik berpanjangan di kalangan masyarakat massa termasuk media elektronik dan media cetak.

2. Lebih kurang 10 tahun dahulu PAS tidak menggalakkan percampuran di antara Islam dan bukan Islam. Ketika itu pandangan-pandangan PAS agak agresif dan kurang sesuai dengan suasana masyarakat majmuk di Malaysia. Namun akhir-akhir ini, setelah PAS sekian lama berada dalam Pakatan Rakyat, akhirnya ia memutuskan untuk membenarkan calon bukan Islam bertanding atas nama Parti Islam. Ini adalah satu toleransi agama yang saya kira agak longgar yang diberikan oleh PAS kepada masyarakat Malaysia.

3.Saya tidak menentang atau ingin memprovokasi isu ini sebagai satu modal politik sebagaimana yang dilakukan oleh penyokong-penyokong BN. Namun perubahan dasar ini amat jauh berbeza dari sikap PAS 10 tahun dahulu.Begitu pun, apa yang kita harapkan PAS tidak mengorbankan prinsip Islamnya sehingga menyerapkan non Muslim ke dalam sistem perlaksanaan dasar-dasar pemerintahan. Tidak ada salahnya mengambil bukan Islam berkhidmat dalam kerajaan sepertimana yang diulas oleh Sheikh Muhammad Abduh dalam beberapa tulisannya, atau ulasan-ulasan oleh Dr. Yusoff AlQardhawy, bahkan pernah ada Khalifah mengambil doktor peribadinya dari kalangan bukan Islam.

4. Namun mengambil calon sehingga ke peringkat ADUN atau MP akab melibatkan pembuatan dasar itu sendiri, seperti mana yang kita ketahui Parlimen berperanan sebagai pembuat keputusan dalam satu-satu masalah yang melibatkan rakyat dan undang-undang. Dengan demikian PAS haruslah berhati-hati dalam soal ini agar prinsip parti atau prinsip Islam itu tidak terkorban semata-mata untuk mendapatkan kuasa memerintah negara. Namun kita percaya, PAS mempunyai ramai alim ulama yang memahami hukam hakam, bahkan TG Abd Hadi dan Uztaz harun Taib adalah pakar dalam siyasah syar'iyyah atau sains politik Islam.

AlKundangi,
16.6.2010.

Tuesday, June 15, 2010

Kos bina Istana Negara baru RM800 juta - Khoon Seng

KUALA LUMPUR - Kos pembinaan Istana Negara yang baru kini bernilai lebih RM800 juta, termasuk kos menaik taraf jalan dan pembinaan persimpangan bertingkat.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Yong Khoon Seng berkata, perubahan kos itu, berbanding kos asal RM400 juta diumumkan sebelum ini, disebabkan kos asal tidak meliputi harga rundingan dan tidak menyeluruh.

Katanya, pembinaan bangunan baru di Jalan Duta itu terbahagi kepada tiga komponen utama iaitu Kompleks Istana Negara bernilai kira-kira RM650 juta, persimpangan bertingkat (RM130 juta) dan menaik taraf jalan (RM32.5 juta).

“Istana Negara adalah mercu tanda dan simbol kebanggaan sistem pemerintahan Raja Berperlembagaan di Malaysia, kerajaan menimbangkan beberapa faktor dan menawarkan projek ini secara rundingan terus kepada tiga syarikat bagi ketiga-tiga komponen utama Istana Negara,” katanya menjawab soalan Nga Kor Ming (DAP-Taiping) yang ingin tahu kemudahan yang bakal dibina dan jumlah kos perbelanjaan pembinaan Istana Negara yang baru.

Khoon Seng berkata, Istana Negara sedia ada di Jalan Istana pada asalnya adalah banglo milik perseorangan yang dibina pada 1928 sebelum diambil alih dan diwartakan sebagai Istana Negara pada 1957.

“Kerajaan pada 2005 memutuskan bahawa sudah tiba masanya dibina istana baru iaitu di Jalan Duta. Projek dijangka siap Februari tahun depan,” katanya. - Bernama

Sinar Harian,15.6.2010
10 perkara jamin kepentingan orang Melayu Kampung Baru

KUALA LUMPUR: Kepentingan orang Melayu di Kampung Baru terjamin menerusi 10 perkara mengenai kaedah pelaksanaan pembangunan di kawasan itu yang dikemukakan oleh Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB).

Kaedah pelaksanaan itu turut dipersetujui oleh 18 tokoh anak tempatan Kampung Baru yang mewakili pemilik dan pewaris tanah pada sesi penerangan Cadangan Kaedah Pelaksanaan Pembangunan Kampung Baru bersama Menteri KWPKB, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin, semalam.
Raja Nong Chik berkata, perkara yang mendapat kata putus adalah pembangunan secara komprehensif dipersetujui di 55.5 hektar (222 ekar) kawasan emas yang dikekalkan sebagai hak milik orang Melayu manakala 20 hektar (80 ekar) lagi kawasan dimiliki oleh kerajaan, yang boleh disewakan kepada orang bukan Melayu dengan kadar 60:40.“Dalam hal ini, nisbah 60:40 akan diguna pakai di atas kawasan milik kerajaan iaitu orang bukan Melayu boleh menyewa dengan nisbah 40 di kawasan 20 hektar yang dimajukan ini. Hak milik tanah emas yang dianugerahkan oleh Sultan Selangor kepada orang Melayu akan dikekalkan,” katanya.

Permintaan pemilik atau pewaris untuk menukar status tanah pertanian kepada tanah komersial juga dipersetujui dengan mengekalkan pemilikan tetap kepada Bumiputera dan ciri kebudayaan Melayu turut dipastikan terus dipelihara.

Bagaimanapun, katanya, pembangunan yang dimajukan termasuk di kawasan emas boleh disewakan kepada sesiapa saja tanpa mengira kaum untuk jangkamasa ditentukan pemaju.

“Pemaju terpilih untuk memajukan kawasan ini diberikan tanggungjawab mendapatkan harga yang adil kepada pemilik dan membangunkan kawasan berke-naan secara sama rata tanpa mengira statusnya sama ada bangunan bertaraf hijau atau untuk tujuan komersial,” katanya.
Turut dipersetujui, permintaan pemilik dan pewaris tidak dipertanggungjawabkan dengan bayaran premium apabila tanah mereka dimajukan.

Laman web khas kwp.gov.my//kampungbaru boleh dilayari orang ramai untuk memberi maklum balas berhubung pelan khas berkenaan.

Sumber: Berita Harian, 15 Jun,2010.

TIADA ISTILAH BERDAMAI DENGAN ISRAEL-WAKIL HAMAS

Sempena Muktamar Tahunan Dewan Pemuda PAS Pusat kali ke-56, Ahli Jawatankuasa Kerja Hamas dari Palestin, Dr Munif Said turut dijemput hadir menyertai perjalanan muktamar tersebut

Dalam ucapannya dalam Muktamar Pemuda PAS Pusat ke-56 yang diterjemahkan oleh Ust Khalil Abd Hadi, "HAMAS memberikan penekanan terhadap 3 perkara iaitu:

1. Hamas tidak sekali-kali mengiktiraf Israel, tidak sekali-kali berdamai dgn Israel

2. Hamas percaya bahawa sekiranya umat Islam seluruh dunia bersatu, umat Islam akan berjaya membebaskan Palestine daripada Zionis

3. Hamas sentiasa wujud selagi ada umat Islam untuk memastikan Yahudi Zionis hancur sama sekali."

Pernyataan ini disambut dengan laungan takbir oleh para perwakilan.

Beliau juga menegaskan bahawa, "Hamas bukanlah semata-mata pergerakan Palestin, tetapi pergerakan seluruh umat Islam. Hamas merupakan kesinambungan kepada perjuangan Hizbullah di Lubnan dan umat Islam di Iraq juga sebagaimana kesinambungan kepada perjungan saudara-saudara sekalian juga."

Beliau juga menekankan bahawa sebagaiaman mereka menganggap HAMAS sebagai musuh, mereka Yahudi Zinois juga musuh utama HAMAS. Orang Yahudi yang datang ke Palestin, mereka bukan sahaja mahu menakluk Palestine tetapi mahu melihat umat Islam terhapus sama skali.

Oleh kerana itu, mereka berusaha untuk mencari jalan memecah belahkan umat Islam ini agar tidak dapat bangkit skali-kali.

"Anda sekalian telah melihat beberapa hari lepas, umat Islam dari seluruh pelusuk dunia menaiki kapal untuk rakyat Palestin di Gaza, mereka datang dari Turki, Palestin, saudara dari Malaysia, Indonesia, Pakistan dan bahkan dari kalangan dari orang bukan Islam."

"Ini risalah yang ditujukan kepada pemuda-pemuda untuk membebaskan bumi Palestin supaya mereka bangkit dan membebaskan al-Quds. Halatuju yang ditetapkan oleh Nabi, Allah menjanjikan berita gembira untuk golongan yang berjihad.

"Yakinlah bahawa sesunguhnya HAMAS akan terus cekal mempertahankan bumi Palestine, Gaza dan kami sgt yakin bahawa Allah akan memberikan kemenangan kepada kami."

Sumber:http://greenboc.blogspot.com/

USTAZ HASSAN SHUKRI MENINGGAL

Kuala Lumpur: Bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Hassan Shukri, 71, meninggal dunia di Hospital Selayang dekat sini kira-kira jam 1.50 petang semalam, akibat sakit jantung. Allahyarham dimasukkan ke Unit Rawatan Kardiologi pagi semalam selepas mengadu sakit dada sejurus pulang dari menghadiri Sidang Muktamar PAS ke 56, di Kota Bharu malam kelmarin.

2. Hassan yang meninggalkan seorang isteri, dan enam anak berada di Kota Bharu sejak 9 Jun lalu kerana menghadiri mesyuarat Majlis Syura Ulama PAS selain perasmian Sidang Dewan Pemuda PAS sebelum pulang ke Ibu Negara malam kelmarin.

Sumber:Berita Harian,15.6.2010.

Monday, June 14, 2010

MENGAPA YAHUDI BIJAK?

MENGAPA YAHUDI BIJAK?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, kejuruteraan, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pun tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data-data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang si ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, si ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ya, ini untuk anak saya yang masih di dalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga dia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenuh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan kurma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak di dalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang Yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yang sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah-buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah-buahan, ini akan menyebabkan kita merasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dan merokok di luar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada gen, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yang dahsyat ditemui oleh saintis yang mendalami bidang gen dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah-buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota-notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak-kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri daripada kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak-anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak-anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yang diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid-murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupun kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan kejuruteraan, idea itu akan dibawa ke institut tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktikkanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan di dunia! Siapakah yang mencipta design Levis yang terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen di kepala, banyak agama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang-orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yang pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yang berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yang bernas, jawatankuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatankuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yang perniagaan mereka menurut landasan yang betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell Computer, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika si ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan metamatik yang mudah tetapi konsisten disamping mendengar muzik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yang elok dan berhasiat yang baik untuk otak, menghayati muzik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak-kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak-anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yang memerlukan konsentrasi yang tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan generasi yang moron (goblok) dan sudah tentu gen bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapura pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, di sini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapura dan menkjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapura hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! Dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yang dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka dipertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal agama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Firaun hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yang bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yang telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 muka surat penuh. Esaynya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon,
14.6.2010
kiriman: Mansor Mohammad,
bye: Emel.