ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, August 8, 2012

KABINET MURSIKabinet Mursi sudah Dilantik


Oleh: Halimislam


Presiden Mesir Muhammad Mursi melantik kabinet baru pada hari Khamis lalu dengan mempertahankan ketua dewan tentera Marsekal Hussein Tantawi sebagai menteri pertahanan dan juga memberikan sejumlah kerusi kepada aktivis Islam yang lain.

Kabinet baru yang dipimpin Perdana Menteri Hisyam Qandil, dilantik pada Khamis. Upacara berlangsung lebih dari sebulan setelah Mursi terpilih sebagai presiden Mesir dalam pilihan raya pertama sejak jatuhnya bekas diktator, Husni Mubarak dalam sebuah revolusi tahun lalu.
 

Qandil, yang merupakan menteri pengairan di kabinet sebelumnya, berjanji bahawa kerajaan baru akan mempunyai langkah yang berbeza. Mengatakan bahawa ia telah memilih menteri mengikut jasa-jasa mereka bukan kerana pandangan politik dan agama mereka.

"Prinsip utama, kriteria utama, adalah penting," katanya, "Kita harus berhenti menggunakan istilah-istilah seperti mereka dan kami, seorang Koptik, Kristian, atau seorang Muslim. Yang saya lihat adalah orang Mesir dan warga negara."

"Kami adalah kerajaan rakyat, kami tidak menyebelahi mana-mana pihak pun," kata perdana menteri dalam kenyataan akhbar menjelang upacara angkat sumpah.

Kabinet baru tetap mempunyai tujuh menteri dari kabinet lama yang dilantik oleh Dewan Tentera, yang mengambil alih selepas penggulingan Mubarak. Mereka termasuk Menteri Kewangan Mumtaz al-Said dan Menteri Luar Negeri Mohammed Kamel Amr. bekas Perdana Menteri Kamal al-Ganzouri akan menjadi penasihat presiden.

Mursi dalam kempennya berjanji untuk menghidupkan kembali ekonomi Mesir dan memulihkan kembali keselamatan yang semakin memburuk, serta membentuk pemerintahan berkebajikan. Tapi dia masih perlu bersaing dengan tentera, yang secara sejarah merupakan lawan dari kumpulan Islam di Mesir. Tentera Mesir juga merupakan pihak yang mengawal dan mempunyai kuasa undang-undang selepas mahkamah memerintahkan parlimen yang dikuasai Islam dibubarkan pada bulan Jun.


Tuesday, August 7, 2012

KETERBUKAAN INTELEKTUAL DAN UNISEL


Akhir-akhir ini Kerajaan Pakatan Selangor diserang dari pelbagai sudut oleh UMNO/BN. Tujuannya cuma satu, iaitu untuk merampas kembali negeri terkaya itu pada PRU13. Kes Lembu Korban, kes Elizibeth Wong, Beng Hock, Syabas dan pelbagai isu digunakan untuk mengoncang kestabilan politik Kerajaan Selangor. Universiti Industri Selangor tidak terkecuali dalam hal ini, ia turut diserang dari pelbagai arah, dan terbaru kerajaan BN berjanji akan menjadikan Unisel sebagai Universiti Awam (IPTA) jika ia berjaya merampas kembali Selangor pada PRU13 ini.

Permainan kotor BN memang sudah diketahui umum, tak perlu disembunyikan lagi. Soalnya kenapa Unisel dijadikan sasaran politiking dalam usaha merampas kembali Selangor. Universiti adalah sebuah medan di mana anak-anak muda berkembang pemikirannya dan melahirkan seramai mungkin intelektual bangsa demi masa hadapan bangsa dan negara ini. Universiti tidak sepatutnya diheret ke kancah politik, kerana di situlah anak-anak  muda bangsa dididik untuk menjadi pemimpin masa hadapan. Jika sebuah Universiti sering diserang atas tujuan politik, kemungkinan perkembangan intelektual akan terbantut di Universiti berkenaan.

Biarkanlah universiti berkembang mengikut arahnya sendiri. Tidak perlu campurtangan politik demi untuk mengekalkan kuasa. Jika hal itu terjadi, ia telah dan akan memperjudikan nasib dan masa depan bangsa sendiri dalam menuju sebuah negara maju dan berwawasan. Pihak BN tidak sepatutnya mempolitikkan Unisel untuk kepentingan kuasanya. Keterbukaan adalah penting dalam menjamin perkembangan intelektual sesuatu bangsa. Sayangilah bangsa sendiri untuk masa depan negara, tanpa mengira parti mana yang memerintah. Janganlah kita merancang untuk melahirkan profesor-profesor kangkung yang tidak sedikit pun berguna untuk perkembangan intelektual sesuatu bangsa. Satu bangsa akan menjadi kuat jika perkembangan minda tidak disekat, dan tidak disalurkan menurut satu pendapat sahaja. Kepelbagaian melahirkan kematangan, kematangan berfikir, kematangan ilmu termasuk kematangan berpolitik.

alkundangi,
7.8.2012.