ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Thursday, July 22, 2010

DINAMISME POLITIK, KEPENGGUNAAN DAN PILIHANRAYA

OLEH:
A Kadir JasinIDRIS Jala berkata, Perdana Menteri mengota. Tidak lama selepas menteri bukan politikus di Jabatan Perdana Menteri itu mengumumkan cadangan kerajaan melakukan rasionalisasi subsidi, Mohd Najib Abdul Razak, semalam mengumumkan pemotongan subsidi ke atas gula, petrol, diesel dan gas cecair petroliam (LPG).

Mulai hari ini harga gula pasir naik 25 sen kepada RM1.90 sekilogram. Petrol (RON 95) naik 5 sen kepada RM1.85 seliter. Diesel naik 5 sen juga kepada RM1.75 seliter manakala LPG naik 10 sen sekilogram kepada RM1.85.

Petrol gred tinggi (RON 97) tidak akan diberikan subsidi lagi. Harga akan ditentukan setiap bulan berdasarkan mekanisme penghargaan automatik (APC). Harga barunya adalah RM2.10 seliter.

Kita kena faham. Yang utama dalam tindakan ini bukanlah kebajikan pengguna, tetapi melaksanakan apa yang disebut oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan sebagai “tanggungjawab fiskal” (fiscal responsibility).

Katanya, perubahan “kecil” ini akan membantu Malaysia mencapai tahap kebertanggungjawaban fiskal (percukaian) dan meletakkan negara di atas landasan ke arah mengurangkan defisit belanjawan.

Rasionalisasi subsidi kali ini, kata Mohd Najib, akan menjimatkan perbelanjaan sebanyak RM750 juta dan mengurangkan subsidi minyak dan gula kepada RM7.82 bilion tahun ini. Maksudnya, harga minyak dan gula akan naik lebih banyak lagi sebelum subsidi dihapuskan sepenuhnya.

Saya tidak menjangka rasionalisasi subsidi ini akan berakhir di sini dan dengan minyak dan gula sahaja. Kalau kita percaya cakap Idris Jala, banyak lagi subsidi sedang dikaji dan akan dilakukan rasionalisasi.

Itu di pihak kerajaan. Di pihak kita sebagai rakyat jelata, pengguna, pengundi dan pembayar cukai, harus ada tindak balas yang bijak dan rasional.

Oleh sebab kerajaan tidak boleh atau tidak berdaya lagi menolong kita melalui subsidi seperti dahulu kala, maka kita kenalah tolong diri sendiri.

Cuba-cubalah kurangkan gula. Banyak sangat makan gula pun tidak bagus. Mungkin ada yang kata, mudahlah saya berkata begitu sebab saya tidak makan gula.

Bukan macam itu. Saya dulu pun kuat makan gula. Maklumlah di kampung pada tahun 1950an dan 1960an dulu, gula adalah simbol status. Masa itu tak ramai yang mampu makan gula atau susu tin.

Maka, lagi senang sesebuah keluarga, lagi manis kopi, teh dan kuih muih yang dihidangkan kepada tetamu. Yang tak mampu, sanggup pinjam gula daripada jiran bila ada tetamu.

Apabila saya ke Kelantan pada tahun 1977 untuk membuat liputan krisis politik negeri itu, saya tak boleh makan fasal banyak masakan ada gula. Hatta gulai dan ayam percik pun ada gula.

Teh pula lebih tepat dipanggil sirap berperasa teh sebab lebih banyak rasa gula (sirap) daripada teh. Baru-baru ini saya ke Kota Baru. Nasi dagang sedap, tapi gulai ikan tongkolnya manis. Mati selera saya.

Dah berpuluh tahun saya minum teh tanpa gula. Saya minum teh si kosong nipis (teh tanpa gula dengan susu cair tak manis dan nipis). Sekali sekala minum Milo O kosong. Itu pun dah cukup manis.

Setiap kali balik kampung ada saja cerita kawan-kawan sesekolah, sekampung dan sepermainan – termasuk yang jauh lebih muda daripada saya – yang mati kencing manis atau dipotong kaki kerana penyakit gula itu.

Subsidi gula ni pun ada karutnya. Kalau tak salah saya, gula yang digunakan untuk industri dan pengilangan pun dapat subsidi juga. Kalau betul, elok dipotong terus dan dengan segera subsidi pukal ini.

Mengenai petroliam pula, saya tahu, apabila Kerajaan Abdullah Ahmad Badawi menaikkan harga minyak pada awal tahun 2006, ramai yang kurang mampu bertukar daripada memandu kereta kepada menunggang motosikal.

Jadi bukan semua yang tunggang motosikal kapcai adalah Mat Rempit. Ramai guru, kerani, pekerja pengeluaran, jururawat, polis, askar dan ahli bomba naik motorsikal sekarang.

Ada Baiknya Berdikari

Elok juga kita berdikari. Bila kita tak bergantung sangat kepada kerajaan dan kerajaan pun tak bagi banyak sangat bantuan, kita lebih bebas buat keputusan bila sampai masa mengundi.

Inilah antara sebab mengapa orang Cina lebih mirip sokong pembangkang daripada sokong kerajaan. Sebagai taiko, peniaga dan pekerja profesional, orang Cina lebih berdikari, jadi mereka tidak berasa terhutang budi kepada kerajaan. Justeru itu, mereka tidak berasa bersalah tidak mengundi parti kerajaan.

Saya rasa orang Melayu pun kena lebih berdikari. Susah memang susah. Tapi kalau tak mula dan tak cuba, kita tak tahu keupayaan kita.

Saya dah 10 tahun berniaga sendiri. Jadi dah tahulah pahit maungnya, terutama sekali lepas Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MeCD) ditutup oleh Mohd Najib. Inilah kementerian semangat dan talian hayat bagi ramai peniaga Melayu.

Namun saya gembira tengok semakin ramai orang Melayu mula cergas dan menyokong badan-badan bukan kerajaan yang memperjuangkan hak dan kebajikan orang Melayu.

Orang Cina mereka dari awal sokong dan disokong oleh NGO kaum mereka seperti dewan perniagaan, dewan perhimpunan dan persatuan keturunan (clan associations).

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak NGO Melayu ditubuhkan manakala NGO yang dulunya tidak cergas sudah mula aktif semula.

Dinamisme Perkongsian Kuasa

Inilah contoh perkongsian dan perimbangan kuasa dalam sistem demokrasi. Apabila suatu kelompok kuasa menjadi lemah, kekosongan yang tercetus akan diisi oleh kelompok kuasa yang lain.

Maka dalam konteks inilah saya melihat kemunculan NGO Melayu seperti Perkasa dan Majlis Perundingan Melayu, dan kecergasan semula Dewan Perniagaan Melayu Malaysia.

Hatta, kemunculan Raja-Raja Melayu membincangkan isu-isu urus tadbir (governance), hak Melayu dan pembangunan, adalah reaksi kepada perubahan struktur politik kepartian, khasnya yang menyentuh hak dan keistimewaan orang Melayu dan anak negeri Sarawak dan Sabah.

Dinamisme ini akan menjadi lebih penting dengan kemasukan generasi baru ke dalam arena politik dan gunatenaga.

Beberapa buah akhbar arus perdana beberapa hari lalu melaporkan bagaimana Parti Tindakan Demokratik (DAP) telah mengatasi parti-parti lain, termasuk Umno, dalam usaha mendaftarkan pengundi baru. Ini didedahkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya sendiri.

Serentak itu, cadangan muzakarah Umno-Pas timbul semula walaupun matlamatnya berbeza atau bercanggah antara seorang pembesar dengan pembesar lain. Ada pembesar Umno yang bercakap atas dasar perpaduan Melayu dan ada pula yang bercakap mengatakan partinya tidak lemah sehingga memerlukan Pas.

Apa pun, marilah kita terus berbahas. Sekalipun para pembesar politik dan pemerintah tidak mempedulikan atau tidak mengambil endah “chatting” kita. Sebagai rakyat jelata, pengguna, pembayar cukai dan pengundi, kita sebenarnya mempunyai kuasa dan tanggungjawab yang sangat besar, mutlak dan mutakhir.

15.7.2010

JIN MENURUT USTAZ ISMAIL KAMUS

Dari Ustaz Ismail klamus:-
 
Untuk Pengetahuan Kite Bersama....
1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya
Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal
puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk
menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt.
melaknat dan perintah turun ke bumi.

Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin
Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh).
Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang
Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling
suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu
ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau
menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu,
adik-beradik jin lah tuu.

5) Temp at tinggal Jin seperti di awan , sungai, hutan,
lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan
kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di
perjalanan (contohnya jalan raya), perlu baca " Sala
Mun, ' Ala Sulaiman, Fil 'alamin."

Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi
Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca
ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa
bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila
pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab
jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik
nasib, pembohong... . ." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman,
memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga
Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.
Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan
tongkat k ayu . Dan jin tekun membuat kerja di
hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan
tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman
pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi
Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di
lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu
tengah malam.. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di
larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah
yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di
situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca
surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3
hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang melayu
suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7
~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9
kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang
yang di rasuk.

* Kalau rajin..Tolong sebarkan maklumat ini kepada
saudara Muslim Muslimat yang lain. Ilmu yang
bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan
bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati...

alKundangi,
22.7.2010.

 

Tuesday, July 20, 2010

BAGAIMANA PENGGUNA BOLEH MENGAWAL HARGA MINYAK?

Nampaknya menjelang tahun depan harga petrol
akan menghampiri RM 2.00. Mahu
supaya harga petrol turun? Kita perlukan satu
tindakan bijak dan bersepadu.


Philip Hollsworth menawarkan idea bagus ini.
Ianya LEBIH BERKESAN berbanding kempen
"jangan beli petrol pada hari tertentu" yang
dilakukan pada April atau Mei lalu. Syarikat
minyak hanya akan mentertawakan seba b mereka
tahu dengan tidak membeli petrol, kita akan
menyusahkan diri sendiri. Ia lebih menyusahkan
pengguna sendiri
berbanding penjual.


Tapi, tak kiralah dari siapa idea ini yang
mencadangkan pelan yang benar-benar berkesan..
Sila teruskan membaca dan ambillah bahagian
dalam rancangan ini.


Mengikut kenyataan dari negara-negara pengeluar
minyak anggota OPEC harga seliter petrol adalah
semurah 89 hingga 95 sen sahaja. Tetapi syarikat
syarikat pembekal minyaklah yang mengaut
keuntungan besar dari situasi sekarang ini.


Kita sebagai pengguna perlukan tindakan agresif
untuk 'mengajar' mereka bahawa PEMBELI juga
ada kuasa untuk yang mengawal harga, bukan
penjual sahaja.


Dengan harga petrol yang naik begitu tinggi
sekarang ini, kita pengguna perlu bertindak
segera. Satu cara yang disarankan untuk
menurunkan harga petrol ialah dengan
memberikan tamparan 'market leader' industri
berkenaan, iaitu dengan tidak
membeli petrol dari penjual tertentu. Ini dapat kita
lakukan tanpa menyusahkan diri kita sendiri.


Ideanya begini :-


Untuk sepanjang tahun ini, JANGAN beli petrol dari TIGA SYARIKAT
MINYAK
TERBESAR DIDUNIA iaitu
1) ESSO/MOBIL
2) SHELLTiga syarikat gergasi inilah yang sebenarnya
mengawal harga runcit petrol dan mengaut
keuntungan untuk diri mereka sendiri. Sistem ini
sejajar dengan cara business kapitalis Yahudi
yang tidak langsung mempunyai perasaan
bertimbang rasa sesama manusia.


Jika mereka tidak merasa penjualan petrol mereka
menurun secara tiba-tiba sedangkan pesaing
mereka akan terus maju, mereka akan mula
menurunkan harga. Dan jika mereka berbuat
demikian yang lain akan turut serta. Tetapi, untuk
kaedah ini memberi kesan, kita kena memberitahu
berjuta pembeli ESSO/MOBIL,SHELLIa sangat mudah dilakukan. Saya akan terangkan
disini caranya:-


Saya menghantar mesej ini kepada ramai
orang.Jika setiap kita menghantar kepada
sekurang2nya 10 orang atau lebih (30 x 10 = 300)?
Dan 300 orang ini hantar kepada sekurang2nya 10
orang atau lebih (300 x 10 = 3,000)? dan
seterusnya.


Sebaik mesej ini sampai kepada generasi
penerima yang ke 6, ia sebenarnya telah
disebarkan kepada lebih TIGA JUTA pengguna
petrol. Sekali lagi, apa yang perlu anda lakukan
ialah :


1) Menghantar mesej ini kepada 10 orang atau lebih, itu saja.
2) Berhenti dengan serta merta membeli petrol dari ESSO/MOBIL, SHELL Itu sahaja.....


Berapa lama ia akan berlaku? Jika setiap kita
menghantar email kepada 10 orang dalam satu
hari, semua 3 JUTA orang akan dapat dihubungi
dalam masa 8 hari sahaja.


Saya cabar anda, jangan sangka anda tiada
kuasa, bertindak secara bersama.
Ia pasti akan membuahkan hasil.


Jika anda terima sar ana n ini, sila sebarkan email ini.
TOLONG KEKALKAN KOMITMEN ANDA
SEHINGGA MEREKA TURUNKAN HARGA
DALAM LINGKUNGAN 80 SEN SELITER.


Mudah saja, anda cuma perlu....... .....


1. Forwardkan email ini kepada kawan-kawan dan kenalan,
2. Beli petrol dari PETRONAS , dan CALTEX sahaja ..... jauhi diri anda
dari stesyen petrol ESSO/MOBIL, SHELL.


emel dari seorang sahabat,
Mohd Fadzli Yamani.
20.7.2010