ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, May 25, 2011

Dato' Tuan Ibrahim Calon Timbalan Presiden PAS?


Kesediaan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man untuk bertanding dalam jawatan Timbalan Presiden Pas tepat pada masanya. Saya masih ingat semasa beliau menjadi panel Forum Perdana Ehwal Islam di TV bersama Dato'Dr Harun Din,Ismail Kamus, Hassan Ali dan lain-lain lagi menyerlahkan sikap beliau terhadap isu-isu Islam semasa yang dibincangkan.

Beliau juga memberikan jawapan yang jitu kepada berbagai soalan yang ditujukan kepadanya dan memperlihatkan kedalaman ilmunya, serta kefahaman yang meluas terhadap Islam. Seorang calon Timbalan Presiden bagi sesebuah Parti Islam haruslah mempunyai ilmu yang mendalam tentang syariah Islam serta dapat mengaitkannya dengan hal ehwal semasa.Ciri ini ada pada Dato' Tuan Ibrahim.

Mmemang sukar untuk mencari ulama yang boleh berijtihad seperti Dr Yusoff AlQardhawi sekarang ini di Malaysia, dengan sistem pendidikannya yang sering berubah yang menyukarkan kelahiran seorang ulama yang menjadi bintang bagi kaumnya,seperti kata AlGhazali. Namun kemantapan yang ada pada Dato' Tun Ibrahim menjadikan beliau orang yang paling layak dirasakan ke jawatan itu. Jawatan Timbalan Presiden seharusnya tidak dipegang oleh orang yang kurang arif tentang selok-belok perundangan Islam, tujuan syariat Islam dan dapat mengistinbat hukum dari dalil alQuran,Hadis,Ijma Ulama dan Qiyas. Dato' Tuan Ibrahim nampaknya memenuhi kriteria ini.

Memang parti Islam boleh dipimpin oleh orang yang bukan dari pendidikan Islam, namun tentu agak sukar apabila berhadapan dengan satu-satu masalah yang memerlukan jurus pandangan Islam atau Islamic worldwiew. Mahu atau tidak dia akan terpaksa merujuk kepada ulama yang pakar dalam syariah Islam dan keadaan semasa. Di sinilah betapa kurang relevannya lulusan bukan pendidikan Islam untuk memimpin sesebuah parti Islam.

Seperti juga perlantikan ahli syura, ia memerlukan kriteria tertentu untuk membolehkan seseorang itu duduk di dalam majlis berkenaan. Seorang Timbalan presiden Parti Islam seharusnya layak menduduki kerusi ahli majlis syura itu. Dengan begitu, tidak perlu dia merujuk kepada ulama lain untuk membuat sebarang keputusan, apalagi kalau keputusan itu memerlukan masa yang pendek atau singkat dan mendesak agar ianya segera diputuskan. Dalam keadaan ini, ulama adalah penting untuk menjawat jawatan itu.


25.5.2011

Tuesday, May 24, 2011

Mohon Maaf

Kebelakangan ini perhqtian agak kurang kepada permasalahan politik, jadi barangkali sebab itu tidak ada ulasan politik dalam blog ini sejak kebelakangan ini. Saya cuba memerhatikan masalah sosial, sastera, budaya dan bahasa.Jadi untuk beberqpa waktu saya berehat sementara dari permasalahan politik,lagipun banyak sudah bblog membincangkan masalah politik. Maaflah ,bukan selamanya, hanya sementara sahaja. Kesihatan saya agak terganggu,dan dimasukkan ke HSBG beberapa hari lalu,dan discharge kelmarin.

2.Terima kasih kepada jururawat dan doktor yang sentiasa prihatin kepada masalah pesakitnya.