ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, May 1, 2013


Anwar: Saya maafkan Mahathir, tidak Tun Daim
SALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN 
1 Mei 2013
Datuk Seri Anwar Ibrahim
Datuk Seri Anwar Ibrahim
PUTRAJAYA - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, beliau sedia memaafkan Tun Dr Mahathir Mohamad, bukannya bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin.

"Tuan Daim kata lapan tahun Anwar jadi Timbalan Menteri Kewangan, hari-hari dia beri nasihat," kata Anwar ketika menyampaikan perutusan Hari Pekerja di sini, hari ini. Kedua-dua Anwar dan Daim merupakan anggota Kabinet era Dr Mahathir."

Daim pernah menjadi Menteri Kewangan dua kali. Dalam satu wawancara bersama Berita Harian, Tun Daim memberitahu, sewaktu Anwar menjawat jawatan Timbalan Menteri Kewangan, beliau sering meminta khidmat daripada beliau.

Menurut Daim, Anwar hanyalah graduan berkelulusan pengajian Melayu.
"Anwar sering ke rumah saya untuk meminta nasihat mengenai perkara berkaitan Kementerian Kewangan.

"Beliau juga sering membawa saya ke rumahnya untuk makan tengah hari. Ibu saudaranya memasakkan saya lauk kegemaran saya," katanya ketika diwawancara akhbar itu.

Namun menurut Anwar hari ini "kalau aku dengar nasihat hang Tun Daim, aku pun sudah jadi bilionair macam hang," katanya.

Menurut Anwar lagi, jika kerajaan Pakatan Rakyat (PR) berjaya menumbangkan parti pemerintah, Daim akan menerima natijah setimpal daripada perbuatannya itu.

"Saya hendak beritahu tuan-tuan, kita ambil alih kerajaan, semua harta yang diambil secara haram, harta rakyat, wang rakyat, kita pulangkan semula kepada rakyat.

"Tapi Mahathir saya maafkan, ganggu dia buat apa... jangan... jangan.

"Saya biasa duduk dalam penjara, siapa hendak jaga dia," ujar Anwar lagi.

Namun menurut Anwar, kedua-dua pemimpin itu mula turun berkempen di Putrajaya kerana ketakutan mereka terhadap Pakatan Rakyat.

"Bila Datuk Husam turun, Tun Daim terpaksa datang ke Putrajaya. Maknanya begitu pentingnya Husam.

"Kalau dia tak bertanding, Mahathir dan Daim tak akan turun," tambah beliau.

Walau bagaimanapun katanya, beliau tidak mahu mengambil pendekatan menyerang Dr Mahathir secara peribadi bersangkutan kekayaan yang dimilikinya.

"Saya tak nak serang dia (Mahathir) macam mana yang dia buat. Apa lagi yang saya tak buat.
"... Yahudi sudah, Amerika sudah, Al-Qaeda sudah, Arab sudah, Turki sudah, Sulu pula sekarang ini.

"Jadi kalau kita hendak layan... isunya apa? Isunya saya ulang apa Husam kata, dia takut!," ujar Anwar.

Mengambil pendekatan mahu terus melangkah ke hadapan, Anwar berkata kepada Dr Mahathir "tetapi monopoli kontrak Petronas anak kamu mesti ditamatkan serta-merta".
sinarharian
1.5.2013.

Nik Aziz; Saya Hanya Pegang Amanah


Nik Aziz: 'Saya hanya pemegang amanah'
HABSAH ISMAIL
1 Mei 2013
Nik Abdul Aziz Nik Mat
Nik Abdul Aziz Nik Mat
KOTA BHARU-Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat menyatakan secara sinis mahu memberikan satu lot tanah kepada calon Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali jika tanah yang didakwa adalah haknya.
Nik Aziz mengakui tanah tersebut menggunakan namanya, tetapi ia adalah syarat sebagai pemegang amanah Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).
“Saya kata, tanah itu seratus peratus itu hak saya. Saya nak beri saja (percuma) kepada dia (Ibrahim), tetapi tanah itu atas nama saya sebagai pemegang amanah.
“Saja (sengaja) dia (Ibrahim) buat begitu, walhal dia pun tahu, tetapi dia guna macam-macam (cara) untuk menabur (fitnah) ke atas pemikiran rakyat,” katanya kepada pemberita, di sini, semalam.
Terdahulu, beliau merasmikan pelaksanaan pemasangan kabel optik di Kota Bharu dan kawasan-kawasan lain di Kelantan di pekarangan Loji Air, Kampung Puteh, di sini bagi tujuan mempercepatkan kelajuan internet di negeri ini.
Dalam ucapan perasmian majlis itu, Nik Aziz berkata, selain menjadi pemegang amanah PMBK, beliau turut memegang jawatan itu dalam beberapa pertubuhan lain.
“Saya pegang amanah. Pejabat Pas itu pun nama saya, tetapi sebagai pemegang amanah. Tiap-tiap tanah parti, ada tiga orang pemegang amanah; Ketua, Bendahari dan Setiausaha.
“Pihak Pas kalau jual dapat berapa juta, tetapi perkara itu tidak boleh dilakukan sebab pegang amanah. Tanah Tunjung itu, nama saya, tapi pegang amanah, ada cop, ada kertas,” katanya.
sinarharian,
1.5.2013.