ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, February 2, 2011

Apabila Rakyat Lapar...!!

Oleh ZULKIFLI YAHAYA

Kebangkitan rakyat Tunisia mengejutkan dunia. Kezaliman Presiden Zainal Abidin dikatakan punca kepada sebuah kebangkitan besar rakyat menggulingkan pemimpin negara.

Jika kezaliman dikatakan menjadi punca rakyat bangkit secara bersepadu, mengapa ia tidak berlaku di beberapa negara Arab yang lain yang juga diperintah secara diktator? Bahkan Sadam Husein yang zalim itu, tidak berjaya dijatuhkan oleh rakyat sendiri. Ia dijatuhkan oleh kuasa luar. Presiden Syria Hafiz Al-Assad melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan rakyat di Hamma, namun kerajaannya tidak tumbang melalui kesepaduan kuasa rakyat.

Presiden Zainal Abidin tidak memulakan kezaliman terhadap rakyat Tunisia pada tahun 2010, sebaliknya sejak 23 tahun yang lalu. Hanya baru sekarang dia dijatuhkan. Ertinya zalim saja tidak cukup untuk sesebuah kuasa dijatuhkan.

Kejatuhannya mula bersemarak dari peristiwa seorang peniaga buah Mohamad Bouazizi membakar diri kerana kesempitan hidup. Dia dilarang berniaga di tepi jalan oleh pihak penguasa, sedangkan sumber pendapatannya yang sedikit itulah diguna untuk menyara keluarga. Api yang membakar Bouazizi rupanya turut membakar hati seluruh rakyat Tunisia yang sedang dihimpit tekanan ekonomi. Isunya ialah tekanan ekonomi rakyat, soal makanan dan perut yang lapar.

Terdapat ramai pemimpin gerakan Islam di Tunisia tapi mereka tidak mampu mengembeling kuasa rakyat menumbangkan kerajaan yang zalim, melalui cara yang sah atau sebaliknya. Kerajaan zalim itu tidak tumbang melalui semangat Islam ataupun semangat isme ciptaan manusia. Namun ia boleh tumbang gara-gara isu ‘bread and butter’.

Terbaru, Mesir turut menerima tempias kebangkitan rakyat menentang kerajaan. Semuanya berpunca dari tekanan ekonomi yang teruk melanda rakyat. Ikhwanul Muslimun boleh dianggap sebagai ‘guru’ kepada semua gerakan Islam di dunia tapi isu ‘bread and butter’ rupanya lebih berkesan menggerakkan rakyat bangkit di jalanraya, berbanding semangat Islam yang dipasak oleh Ikhwanul Muslimun di kalangan rakyat. Perut yang lapar mampu membuat manusia bertindak di luar kenormalan.

Sejak Revolusi Bolshevik di Russia, banyak sudah kerajaan-kerajaan di atas dunia ini yang jatuh kerana isu tekanan ekonomi yang dirasai rakyat bawahan. Kezaliman pemerintah mungkin jadi punca, tetapi isu ‘bread and butter’ yang menyempurnakan kejatuhan.

Hari ini dunia sekali lagi sedang dilanda krisis ekonomi atau lebih tepat lagi isu kenaikan harga barangan makanan. Pertubuhan Makanan dan Pertanian (Food and Agricultural Organisation, FAO) memberi amaran bahawa dunia sedang menghadapi krisis kenaikan harga barang. Kenaikannya melonjak ke aras tertinggi bulan lalu, memecahkan rekod krisis kenaikan tahun 2007-2008.

Pertubuhan itu membayangkan bahawa krisis harga makanan tersebut akan meningkatkan krisis ekonomi dan politik di negara-negara membangun. Krisis seterusnya dijangka merebak ke negara-negara Eropah.

Malaysia sebagai sebuah negara yang banyak mengimport makanan dari luar lebih cepat terasa. Kini kenaikan harga barangan terutamanya makanan sudah tidak terbendung lagi. Ia dijangka berlarutan untuk beberapa tahun. Orang biasa pun menggunakan lebih 50 peratus dari pendapatannya untuk makanan. Orang miskin lebih lagi, mereka mengguna lebih 80 peratus untuk makanan. Habis di mana sumber yang mereka akan gunakan untuk keperluan lain seperti pengangkutan, pendidikan, pakaian, utiliti dan sebagainya?

Setiap orang yang berbelanja di pasar akan keluar dengan dahi berkerut. Tiada apa sangat yang boleh dibeli dengan sehelai wang kertas RM50. Ia cuma lebih baik sikit dari wang Jepun cap pokok pisang. Semua ini adalah satu penyeksaan terhadap rakyat jelata.

Tidak semua rakyat terasa bila orang politik bercerita mengenai PAS berkawan DAP, non Muslim masuk masjid, wakil rakyat lompat parti, baling kerusi dalam mesyuarat agung parti dan sebagainya. Tapi soal kesempitan akibat kenaikan kos hidup akan dirasai semua orang sekalipun orang politik tidak bercerita.

Rakyat Malaysia boleh diberitahu bahawa kenaikan harga barangan makanan adalah disebabkan faktor luaran. Isu global konon-kononnya. Tapi rakyat yang saban hari dimomokkan dengan kehebatan kerajaan BN menjana ekonomi tidak sudi untuk mendengar alasan yang dibuat dalam dua piawaian; bila ekonomi hebat itu kerja BN, jika teruk itu angkara pihak luar. “Kenaikan harga barang pun tak reti nak kawal, jadi kerajaan apa? lebih baik turun bagi orang lain naik.” Begitulah antara kata-kata yang tersusun di forum alam maya.

Mahu tidak mahu, kenaikan harga barangan terutamanya makanan akan memberi impak yang sangat mendalam terhadap penolakan rakyat terhadap BN selaku pemerintah. Sementelahan pula BN sudah terlalu lama memerintah melebihi rekod Zainal Abidin di Tunisia dan Hosni Mobarak di Mesir.

11 kali pilihanraya umum, rakyat kuat menyokong BN lantaran mereka berada di zon selesa. “Buat apa nak tukar kerajaan, ekonomi tiada masalah.” Pilihanraya ke 12, BN hampir tertolak. Antara puncanya ialah kenaikan harga minyak dan barangan.

Ekonomi kini lebih teruk berbanding tiga tahun lalu. BN sedar bahawa retorik ‘ketuanan Melayu’ saja tidak cukup jika rakyat kelaparan. Sebab itu Najib sanggup berhabis-habisan untuk membeli sokongan rakyat.

Bagi Pakatan Rakyat, jika isu ‘bread and butter’ jadi pemangkin terbaik rakyat menolak BN, tunggu apa lagi, gunakan sebaik-baiknya itu tersebut, pemangkin terbaik untuk menamatkan hayat BN.

sumber:kedahlanie
WARKAH UNTUK MELAYU JOHOR

Terima kasih kepada kalian kerana telah memenangkan UMNO/BN di DUN Tenang. Tentunya kalian telah berfikir sematang-matangnya sebelum membuat keputusan itu. Diharap Tenang akan bertambah tenang selepas ini dengan janji projek 1.6 billion untuk peneroka FELDA. Dan berbagai lagi janji yang ditaburkan sewaktu kempen PRK kecil itu. Mudah-mudahan semua janji akan terlaksana. Berbahagialah kalian.

2. Saya tidak bermaksud apa-apa dengan warkah ini, kecuali mengajak anda semua berfikir sebentar tentang keadaan negara kita kebelakangan ini. Beberapa bulan sebelum ini kita telah dilanda dengan masalah pembuangan bayi yang tidak berdosa, kadangkala ada yang sudah tidak bernyawa. Ini adalah satu gejala atau masalah sosial yang sedang kita hadapi hingga sekarang.ernahkah tuan puan fikir kebapa ini berlaku? Tentunya ia berpunca dari pergaulan bebas remaja kita di antara laki-laki dan perempuan, di mana akhirnya terjadi hubungan kelamin secara haram. Maka lhirlah zuriat yang tidak dikehendakki, lalu dibuang, ditinggalkan, dibunuh dan sebagainya.

3.Kenapa ini berlaku? Kenapa terjadi pergaulan bebas dalam masyarakat Melayu kita yang beragama Islam. Sudah pasti mereka tidak lagi berpegang kepada Islam, atau pegangan agama mereka tidak kuat. Kalau kita mahu salahkan mereka 100% tentu tidak adil. Suasana persekitaran mendorong mereka melakukan perbuatan sedemikian. Selain itu pendidikan agama yang semakin terpinggir adalah salah satu puncanya. Pendidikan adalah tanggungjawab kerajaan, di samping dibantu oleh ibu bapa. Jika kerajaan tidak lagi memberatkan didikan agama, maka longgarlah pegangan agama anak-anak muda kita. Kemudian anak-anak muda kita didedahkan pula dengan pelbagai program realiti TV yang menggalakkan pergaulan bebas antara laki-laki dan wanita. Hal ini menyebabkan gejala sosial itu bertambah parah. Siapakah yang bertanggungjawab ke atas semyanya ini. Bukankah ia adalah angkara kerajaan yang memerintah iaitu UMNO/Barisan Nasional?.

4.Sekarang ini kita berhadapan dengan kenaikan harga barang yang melampau, seolah-olah di luar kawalan kerajaan. Harga Kacang panjang sahaja meningkat kepada RM 7.00 dari RM 3.50. Bawang India meningkat kepada RM18.00/kg. Sehari selepas PRK DUN Tenang, harga minyak RON97 meningkat kepada RM2.50. Kenaikan harga mingak akan memberi kesan kepada kesemua harga barang, kerana semua barang diangkut menggunakan minyak. Apakah Kerajaan tidak lagi mampu memberikan subsidi terhadap harga minyak menjadikan harga minyak sentiasa naik kebelakangan ini. Ini berlainan dengan jiran Tunisia yang menurunkan harga minyak, setelah mereka melihat rakyat memberontak akibat harga barang yang tidak terkawal, dan akhirnya Presidennya lari meninggalkan negara. Mengapakah rakyat Malaysia tidak peka seperti rakyat Tunisia, dan sekarang ini ia sudah menjangkiti Mesir? Apakah rakyat Malaysia hanya memerhatikan sahaja kenaikan harga barang tanpa memberikan apa-apa reaksi sekalipun mereka turut sama menanggung susahnya?

5. Wahai orang Melayu Johor! Memang di negeri Johor UMNO dilahirkan, memang Johor dikuasai oleh UMNO, tetapi apakah kalian tidak terfikir segala kegagalan yang dialami oleh Malaysia sekarang ini adalah angkara Penguasa-Penguasa yang mewakili UMNO dan Barisan Nasional yang memerintah negara. Berapakah banyakkah wang negara mengalir sekarang ini mengalir keluar tanap diketahui siapa punnya angkara, dilakukan oleh syarikat yang tiada dalam senarai Bank Negara. Sila tuan puan rujuk hal ini dalam warta Keadilan keluaran terbaru. Cuba tuan/puan fikirkan bagaimana Jabatan First L ady of Malaysia boleh wujud di Jabatan Perdana Menteri. Siapakah yang mebiayainya?. Sewaktu Isteri Perdana Menteri Ke Dubai, berapakah harga hotel yang disewanya untuk satu malam?

6. Wahai orang Melayu Johor! Fikir-fikirkanlah beberapa perkara yang saya tulis di atas, dan banyak lagi yang tidak tertulis oleh saya tentang pembaziran dan kebocoran wang negara sehingga hampir memufliskan negara jika tidak dibendung. Siapakah yang empunya angkara kalau bukan kerajaan UMNO/Barisan Nasional. Namun tatakala tuan/puan mengundi di Tenang tuan/puan telah memberikan kemenangan kepada UMNO/Barisan Nasional, sedangkan permasalahan yang saya sebutkan gagal ditangani oleh Kerajaan. Lalu bagaimana pertimbangan tuan/puan ketika memberikan kemenangan kepada sebuah kerajaan yang gagal, gagal membela rakyatnya, gagal membela bangsanya, gagal membela negaranya? Yang tidak gagal adalah membela kroni-kroni dan suku sakatnya.

7. Wahai orang Melayu Johor edan seluruh orang Melayu Malaysia seluruhnya! Fikir-fikirkanlah masa hadapan cucu cicit kita, bagaimanakah mereka mahu hidup dalam keadaan tekanan ekonomi yang kita kuat, himpitan hidup yang tidak tertanggung, perkhidmatan kesihatan yang terburuk, pengangkutan awam yang tidak teratur, pembaziran yang boleh memufliskan negara dan sebagainya yang menjadikan kita takut untuk berfikir mengenangkan masa hadapan yang kian kelam.

8. Oleh itu, wahai orang Melayu Malaysia, orang Melayu Johor, Orang Melayu UMNO, marilah kita fikirkan apakah alternatif yang boleh menyelamatkan negara kita yang tercinta ini pada masa hadapan. Bagaimana kalau kita gunakan sistem dua parti untuk menyelamatkan keadaan, supaya kuasa yang tertumpu kepada segolongan orang itu dipecahkan,supaya kuasa itu menjadi kecil, dan tidak lagi boleh berbuat sesuka hati terhadap negara kita. Atau mungkinkah kita beralih arah kepada parti yang satu lagi, iaitu Pakatan Rakyat dan memberi mereka peluang untuk melaksanakan apa yang tertulis dalam buku jingga pada PRU ke 13 nanti. Kita cuba beri mereka peluang seperti kita telah beri mereka peluang di Kelantan, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang. Bukankah negeri-negeri ini nampak lebih stabil, lebih ramai para pelabur dan lebih berkebajikan terhadap rakyatnya dengan kuasa yang terhad yang ada pada mereka. Bagaimana kalau mereka berkuasa di peringkat federal, akan lebih berkebajikankah kita, lebih telus, lebih ramai pelabur, lebih kurang rasuah dan ketirisan atau kebocoran wang negara.

Wahai orang Melayu Johor, Melayu UMNO dan Melayu Malaysia, marilah sama-sama kita fikirkan bagaimana mahu menyelamatkan negara pada dekad-dekad mendatang dari semua gejala negatif ini? marilah sama-sama kita fikirkan....Terima kasih.

AlKundangi,
2.2.2011
Bedah siasat kegagalan Pas di DUN Tenang


Alhamdulillah PRK DUN Tenang telah selesai. Pelbagai isu positif, negatif, tohmahan, dusta dan pembohongan berlaku sebelum dan selepas PRK Tenang. Pembangkang meletakkan calun wanitanya dari parti PAS dan BN pula meletakkan calun bekas ADO nya yang terpalit dgn isu jualan tanah. Pas sendiri tentu merintis jalan bagaimana nak menang.

Kita sendiri MP dari kalangan wanita Melayu dari parti pembangkang bersifat lembu kenyang selepas menang kerusi PRU 12 dulu. Kita nilaikan sehebat mana Sharizat Jalil dalam gelanggang. Kita lihat sendiri bagaimana anak Nuar Berahim Ezzah selaku MP Lembah Pantai beraksi. Apa kemajuan , apa kecemerlangan MP ini atau selalukah MP ini turun padang naik padang melihat sendiri kemajuan yang dia sendiri yang laksanakan. Bukan projek dari kesinambungan MP terdahulu tetapi projek atau rancangan Ezzah sendiri berhempas pulas minta budget, minta peruntukan minta itu minta minta ini semasa sidang Parlimen.

Begitu juga senario yang berlaku sekarang menjadi alat tentuukur pada pengundi di DUN Tenang. Sepatutnyha pihak pembangkang meletak calun dari kalangan lelaki supaya baru setanding dengan lawannya calun BN bekas ADO itu. Tup tup penduduk daerah Tenang diketengahkan calun wanita yang juga baru meletak jawatan guru untuk bertanding. Disekolah mak bapa mungkin kenal Cikgu Normala ini tetapi bagi apek apek, warga emas memang tidak kenal siapa calun sebenarnya wanita ini. dan apa ketokohannya. Jadi malang bagi nasib Cikgu Normala bak kata tidak hairan sebusuk mana perangai dan tingkah laku calun asalkan bernaung dibawah paksi dacing. Kita nilai bekas menteri besar NS Isa Samad memang telah dilabel dengan pelbagai bentuk kesalahan.

Tapi tetap jadi pengurusi Felda yang baru.. Begitu juga dengan bekas ADO ini walau didedahkan pelbagai isu negatif tapi BN tetap mencalunkannya. Sebab BN sudah ada pengelaman letak apa saja jenis dan perangai calunnya tetapi apabila digula-gulakan pelbagai pulangan seperti tanah maka jenerasi ini tetap patuh pada calun BN. Maka rakyat marhaen yang ditipu tetap memangkah calun BN. Rata rata kedengaran komen apek apek ini cikgu apa bolih bikin sama kita. Pompuan lemah dan tidak aktif macam itu anak Anuar... Mungkin saudara tidak terdengar bisikan dan ngomelan apek apek tua ni tentang calun wanita dari pembangkang ini.

Tup tup letak jawatan guru lalu bertanding PRK DUN Tenang. Tapi inilah hakikat kekalahan itu. Memang peratus kaum Cina cenderong pada pembangkang melonjak tetapi pembangkang telah membuat kesilapan besar dengan mencalunkan dari kalangan wanita. Tawar dan hambar balik selera apek ini nak kan perubahan. Kita pangkah sajalah ini ADO. kita kenal dia,. hapar betul

Kita tinggalkan kisah PRK DSUN Tenang dan kita tumpukan persediaan untuk PRU 13 mungkin pada tahun 2012 Mac/April.

1. Kita tahu Najib walau dengan apa cara sekali pun mencari jalan supaya kerusinya di Pekan dalam genggamannya. Apa yang perlu kita pastikan daerah Kuantan akan menjadi jajahan taklok Pekan pula. Najib mungkin melebarkan sayap jajahan takluknya sebagai defendanya bila terasak dengan kekurangan undi.

2. Di kawasan Pekan sendiri tidak ramai anak mudanya menjadi askar, polis dan apa macam bentuk kerja beruniform. Pekan hanyalah daerah dan perkampungan nelayan. Mana mungkin nanti udi pos untuk kawasan Pekan mencecah 20 ribu sebagai persediaan mempertahankan bentengnya. Undi pos bagi rakyat Pahang nombor kp mereka ditengahnya 06 bukan 07 bukan 08 . Tetapi ada juga dari lain lain 0x 0x kita tidak nidakkan.

3.Kalau bolih dilaksanakan HAPUSKAN UNDI POS INI SECARA TOTAL. Skrg ini undi pos sudah tidak relevan lagi bagi penduduk ditanah air melainkan bekera atau menuntut diluar negara.. Askar bukan masuk hutang. Perjalanan guna kereta sendiri. Hari mengundi pun hari Ahad. Bolih balik Hari. Apa perlu lagikah undi pos dizaman ini? Fikir fikrkanlah .

4.Dimana kubu lawan itu dari calun lelaki yang tak makan saman pembangkang juga patut mencari calun yang benar berpotensi.

Sekian untuk kita renungkan dan membuat sinanbungan pada bedah siasat ini. Wabillahitaufikwalhidahyah assalamualikum. sama sama kita renongkan untuk menombangkan kerajaan yg terlalu menindas..

sumber:tranungkite/net/v2

Tuesday, February 1, 2011Islam Mahathir dengan Islam Nik Aziz

Analisa Harakahdaily

Ketika berperang kata-kata dengan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad secara tiba-tiba menghunuskan keris beliau kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana keengganannya untuk turut serta menghentam Kuan Yew.

Mahathir, tiba-tiba ingin muncul sebagai hero membela Islam dalam menghentam Kuan Yew, yang baru menerbitkan buku terbarunya bertajuk ‘Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going’ menyeru umat Islam di republik itu tidak terlalu berpegang kuat kepada ajaran Islam bagi membantu proses integrasi dan pembangunan negara tersebut, selain mengkritik cara Mahathir melayani pengganti-penggantinya selepas bersara menjadi Perdana Menteri.

Nik Aziz, bagaimanapun enggan terlibat dalam pertengkaran dua pemimpin tersebut, dengan mengatakan bahawa ada orang Melayu-Islam yang turut menolak Islam.

“Kuan Yew hanya cakap jangan pegang Islam kuat sangat berbanding dengan orang Melayu di negara kita yang buang semua (Islam) dan ambil kebangsaan,” Nik Aziz dipetik sebagai berkata.

Ekoran kenyataan Nik Aziz, Mahathir terus menuduh beliau sebagai tidak menyokong Islam kerana lebih utamakan peluang untuk memburuk musuh politiknya di Malaysia daripada mempertahankan serangan terhadap Islam dan penganutnya oleh Kuan Yew.

Namun begitu, serangan Mahathir terhadap Nik Aziz penuh dengan hipokrisi dan kemunafikan Umno, terutama ketika dilihat berlatarkan insiden-insiden terbaru cukup untuk menunjukkan Umno selektif dalam "membela Islam" dan untuk keuntungan politik semata-mata.

Contoh terbaru sifat hipokrisi ini terserlah ketika kempen pilihanraya kecil DUN Tenang yang baru berakhir, di mana Umno gagal untuk memberikan sebarang teguran terhadap pemimpin-pemimpin MCA yang menyerang amalan Islam semata-mata untuk menakutkan pengundi Cina terhadap PAS – satu misi, yang akhirnya gagal dengan teruknya berdasarkan keputusan pilihanraya di mana undi Cina kekal di tangan PAS.

Tiada seorang pun pemimpin Umno, termasuklah Mahathir yang tampil ke depan untuk mengkritik Presiden MCA, Chua Soi Lek atas penghinaan terang-terangan beliau terhadap Muslimat yang enggan bersalam dengan kaum lelaki bukan muhrim.

Disokong dengan kesenyapan Umno dan bermati-mati untuk tidak memohon maaf, Chua yang pernah ditangkap bertelanjang bulat dalam skandal video seksnya, telah secara angkuh mempertahankan kenyataannya. Dan ketika dikritik atas sifat jahilnya terhadap budaya lain, Chua membalas bahawa ‘there was nothing great’ (Apa yang hebat sangat) untuk mengenali amalan agama Islam.

"So what is so great about that? That is your religious values which I don't know. How am I to know when I'm not practising that religion?”

"I have the right to say that it's basic manners to shake hands with people. That's my values. Understand? You also must value my value, which is good manners, which includes shaking hands," Chua dipetik sebagai berkata.

(Apa yang hebat sangat tentang itu? Itu amalan agama kamu yang saya tak tahu. Macammana saya nak tahu jika saya tak pratikkan agama itu?

(Saya mempunyai hak untuk mengatakan bahawa ini adalah sikap sopan-santun yang asas untuk bersalam dengan orang lain. Itu nilai saya. Faham? Kamu mesti juga menghormati nilai saya, iaitu sikap sopan-santun yang baik, termasuk bersalam)

Dalam isu perpecahan umat Islam di negara ini, Mahathir sekali lagi lupa memandang cermin apabila menyalahkan PAS dan Nik Aziz sebagai pemecahbelah orang Islam kepada tiga kumpulan yang menjadi penghalang terbesar kepada ‘perpaduan Melayu’, apabila sejarah jelas menunjukkan bahawa siapa yang memecahkan politik orang Melayu pada tahun 1988 dan 1998.

Pada tahun 1988, pertarungan hebat Mahathir dengan bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah untuk menjadi Presiden Umno telah memecahkan Melayu Umno kepada dua, dengan terbentuknya parti Semangat 46 yang menjadi kepada pemangkin kepada gabungan parti pembangkang yang pertama, Angkatan Perpaduan Ummah antara PAS dan Semangat 46 (serta Hamim dan Berjasa).

Satu dekad kemudian, orang Melayu, dan orang Malaysia pada keseluruhannya dilanda kemelut apabila Mahathir mengambil keputusan untuk membuang Anwar Ibrahim daripada kabinetnya, dengan tuduhan-tuduhan yang paling dahsyat yang tidak pernah dilihat dalam sejarah politik orang Melayu.

Ini membuka kepada lanskap politik yang baru dengan pembentukan Parti Keadilan Rakyat, yang kini menjadi salah satu daripada tiga komponen parti terpenting dalam Pakatan Rakyat bersama DAP dan PAS.

Dalam meneruskan hujahnya, Mahathir juga menyoal, teruk sangatkah orang nasionalis ini dalam mengamal ajaran Islam apabila mereka memastikan negara sekarang diperintah oleh orang Melayu Islam dan juga menerap nilai-nilai Islam dalam pemerintahan.

Mahathir, sudah tentunya tidak mengiktiraf masalah yang paling jelas pada saat ini yang mengganggu pemimpin “nasionalis Melayu” iaitu rasuah dan salahguna kuasa yang kian berleluasa.

“Hasil perjuangan nasionalis Melayu negara sekarang diperintah oleh orang Melayu Islam. Mereka mengharamkan arak dalam majlis rasmi Kerajaan, menerap nilai-nilai Islam dalam pemerintahan, membekalkan wang kerajaan untuk kegiatan-kegiatan agama Islam, memudahkan orang Islam buat kerja haji, mendirikan masjid-masjid, menubuhkan Universiti Islam, Bank Islam, Takaful, badan-badan dakwah, mengharamkan loteri nasional dan berbagai-bagai lagi yang disuruh oleh agama Islam.

"Teruk sangatkah orang nasionalis ini dalam mengamal ajaran Islam?” kata Dr Mahathir, sekali lagi menunjukkan kejahilannya dalam politik Islam.

Mahathir akan menjadi orang terakhir untuk menerangkan samada korupsi berleluasa, kebocoran dan ketirisan besar-besaran, penyalahgunaan kuasa dan diskriminasi terhadap bangsa lain melalui slogan bauran Ketuanan Melayu juga sebahagian daripada "amalan Islam" yang disebutnya.

Sebaliknya, Nik Aziz nampak lebih konsisten dengan mesejnya bahawa Islam adalah penyelesaian kepada masalah-masalah negara, dan untuk beliau, tiada alasan untuk pemimpin Melayu-Islam untuk menolak Islam dalam pentadbiran mereka.

Untuk membuktikan keIslaman, mereka hanya perlu menghentikan rasuah, salahguna kuasa, kebocoran kewangan, ketidakadilan dan diskriminasi terhadap kaum lain.

Walaupun ramai yang nampak bahawa ini adalah satu percubaan (daripada buku politik Mahathir) untuk mengalihkan padangan orang Melayu kepada satu “common enemy” (musuh bersama) daripada kepincangan dan masalah yang sedang dialami negara kita, serangan Dr Mahathir mungkin mempunyai agenda yang lebih besar iaitu untuk membantu Umno untuk menyingkirkan musuh yang paling digeruni mereka, iaitu Nik Aziz.

Apa tidaknya, Nik Aziz telah menjadi batu sandungan (penghalang) terbesar kepada idea perpaduan Mahathir dan ipar-iparnya di Perkasa, dan mematikan Nik Aziz juga akan melumpuhkan segala usaha menjadikan Parti Islam SeMalaysia sebagai pengganti Umno pada pilihanraya umum yang akan datang.

TAHNIAH : RON97 naik 10 sen lagiHarga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen berkuatkuasa tengah malam ini menurut satu sumber industri.

Dengan kenaikan itu, harga petrol RON97 akan meningkat menjadi RM2.50 seliter (RM2.40 sebelumnya).

Ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol RON97.

Kenaikan harga ini juga dilakukan sehari selepas pilihan raya kecil DUN Tenang yang berlangsung semalam.

Semenjak tahun lalu, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.50 pada 4 Januari tahun ini.

Harga bagi petrol RON97 yang banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapung mengikut pasaran minyak dunia semasa.

Apungan itu diperkenalkan tahun lalu dan satu gred baru petrol RON95 turut diperkenalkan.

Harga bagi RON95 kini ditetapkan pada kadar RM1.80 seliter.

Pengurangan subsidi bagi bahan keperluan seperti petrol telahpun mula diperkenalkan melalui Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) sejak awal tahun lalu.
Badan berkenaan ditubuhkan bagi mengurangkan beban subsidi negara.

sumber:kedahlanie
Facebook: Bahagia dan bahaya


TERIMALAH hakikat bahawa ranking masyarakat kita membuka akaun, melayari dan apa jua istilah laman sosial dalam alam maya seperti Facebook, Twitter, Myspace, Finder dan sebagainya antara yang tertinggi di dunia.

Namun isunya apakah yang terjadi dengan teknologi Internet seperti Facebook?

Bukalah laman web Internet dan klik Facebook nama si polan bin/binti si polan dengan mudah kita dapat membelek foto manis, foto tampan, foto samaran atau apa jua kemungkinan yang boleh dieksploitasikan untuk tatapan awam bagai papan tanda di Bursa Saham! Tidak kira isteri orang, jejaka perasan, don juan, kasanova, pemimpin politik yang berkarisma dan apa jua jenis manusia yang mana yang membezakan mereka hanyalah nawaitu masing-masing. lronisnya ada isu fitnah, gosip dan tohmahan pula yang dipaparkan!

Justeru berlakulah seperti laporan konflik politik, pergeseran kaum, pergolakan rumah tangga dek keberanian dan keberahian yang tidak dapat dikawal.

Dan di sebalik tabir menerusi laman sosial seperti ini apabila hubungan dilayani kian bertambah intim dalam kes pasangan suami isteri maka kian parahlah hubungan kekeluargaan.

Si wanita meraih simpati, si lelaki pendengar/pelayan/pelayar yang empati maka hanya tembok malu sebagai benteng terakhir sama ada bertahan atau kecundang jua akhirnya.

Yang mendukacitakan lagi, cuba jengok-jengoklah pejabat kerajaan, baik di Putrajaya atau di mana jua, staf yang senior mahupun yang junior khususnya anak-anak muda begitu tekun dan asyik menghadapi papan monitor; seolah-olah menumpukan tugasan rasmi.

Ketua-ketua jabatan dari peringkat KSN, KSU, KP, TKSU, TKP dan seterusnya ke bawah akar umbi rajin-rajinlah cuba jengok dan pantau.

Jangan anggap bahawa anda generasi lama boleh dikelentong dengan silap mata ICT. Bukanlah mustahil asyik melayani dan chatting menyebabkan sepatutnya surat rasmi yang disiapkan dalam masa satu jam bertukar menjadi satu bulan. Bahkan ada yang ditunda tarikh ke belakang hampir sebulan.

Kepada mereka yang leka gila dengan pembaziran masa cuba hitung masa yang anda bazirkan dalam sehari seminggu atau sebulan semata-mata untuk bersembang-sembang kosong. Lihatlah mereka yang maju seperti anak-anak muda keturunan Cina, mereka terus berniaga dan bekerja gigih secara terus menerus menghargai masa ketika lapang pada usia muda.

Tanyalah diri kita sendiri; berapakah buah buku yang kita berjaya habis baca dalam seminggu atau bulan ini? Sudahkah kita membelai suami/isteri/anak-anak kita dengan bisikan kata-kata romantis pada hari ini; pagi, petang atau malam ini?

Sudahkah kita menyiapkan tugasan rasmi di pejabat? Kunci ada di tangan kita maka kitalah yang sendiri mahu membuka atau mengunci minda kita, terserahlah.

MAHNESSA A. KADIR
Setiausaha Agung Persatuan Pengamal Pendidikan Malaysia
Kuala Lumpur
sumber:kedahlanie