ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, September 12, 2009

NATIJAH DARI FAHAM KEBANGSAAN

NATIJAH DARI FAHAM KEBANGSAAN


Sebenarnya teori kemasyarakatan yang mempengaruhi alam dipermulaan abad dua puluh adalah teori kebangsaan. Manusia tidak terfikir adanya satu bentuk penghidupan atau masyarakat dunia ini selain dari cara di mana setiap bangsa itu bebas dan merdeka dari pengaruh bangsa-bangsa lain. Di sini manusia akan berusaha keras serta meletakkan bangsa-bangsa lain ke satu martabat yang lebih rendah darinya. Seterusnya manusia akan berusaha segenap tenaga dan hartanya untuk meletakkan bangsanya lebih tinggi dari bangsa lain secara mutlak. Sudah menjadi satu kepercayaan kepada manusia dewasa ini bahawa kemuncak hidup bermasyarakat ialah adanya satu pemerintahan kebangsaan yang berdaulat. Kepercayaan ini telah mengambil alih akidah kepercayaan kepada Tuhan.

Akibat dari fahaman dan amalan ini, dunia telah mengalami kerugian yang parah dalam peperangan dunia pertama. Api semangat ini telah memusnahkan dunia pada tahun 1914 di mana mereka yang bersemangat kebangsaan telah bangun berjuang untuk menegakkan kebangsaan dengan menolak yang lain dengan penuh keyakinan bahawa usaha ini adalah semulia-mulia pencapaian hidup manusia.Negara kebangsaan telah menjadi sesembahan dan Tuhan mereka.

Sebagai natijah dari fahaman ini, bangsa-bangsa di dunia mula mengamalkan sikap keras terhadap bangsa-bangsa lain di luar sempadan yang memalukan sehingga mencapai tahap seperti binatang buas. Dalam perang dunia pertama, yang berlarutan dari 1914 hingga 1918, kota-kota habis dimusnahkan, negara-negara habis dirosakkan, resam-resam tamadun serta budaya manusia habis dipijak-pijak. Setelah manusia menanggung risiko pengalaman semangat kebangsaan dan bila dunia mengalami kepahitan akibat dari semangat kebangsaan ini, dunia mula memikirkan satu idea tentang kesatuan umat dan kesejahteraan iaitu setiap bangsa sewajarnya melucutkan kekuasaan mutlaknya. Di masa yang sama mestilah ditegakkan satu lembaga kekuasaan pusat untuk mengendalikan sekatan peperangan antara kaum dan bangsa, seterusnya mewujudkan semangat bersama dan persefahaman antara satu sama lain. Untuk mencapai matalamat ini maka lahirlah ikatan bangsa-bangsa, tetapi ikatan ini terbukti gagal dan cacat sejak kelahirannya. Ini sinonim dengan pendapat Iqbal,"perompak-perompak kubur menubuhkan persatuan mereka, untuk membahagikan kubur sesama mereka."

Ini kerana anggota ikatan ini mula membahagi-bahagikan negara-negara di dunia ini. Matalamat kelahiran ikatan bangsa-bangsa itu sebenarnya ditubuhkan dengan niat dan perancangan jahat untuk menguasai bangsa-bangsa yang dhaif serta kecil. Anggota ikatan tadi telah meletakkan negara-negara kecil di bawah jajahannya mengikut istilah-istilah yang dilaung-laungkan tetapi semuanya bertujuan untuk menakluk dan memperhambakan negara-negara dhaif itu. Ini bererti supaya tidak berlaku serangan ke atas negara-negara kecil itu. Sebenarnya ikatan bangsa-bangsa bersatu telah bekerja sebagai pembahagi bangsa-bangsa kecil untuk dijadikan hadiah kepada bangsa-bangsa besar. Berdasarkan logik inilah idea menjadikan Palestin sebagai bumi kebangsaan Yahudi. Kerja-kerja mengumpul dan menghimpun orang-orang Yahudi di seluruh pelusuk dunia berjalan dengan lancar kepada satu bumi yang satu hari pun tidak pernah kosong dari penghuninya. Malah bumi Palestin sentiasa didiami dan dibangunkan oleh penduduk-penduduk Arab sejak zaman silam lagi. Inilah jalan dan cara yang diteruskan oleh ikatan bangsa-bangsa bersatu itu, bagi menjamin tidak berlakunya pertembungan sesama kuasa besar. Ikatan ini sebenarnya merupakan satu pakatan menindas bangsa-bangsa kecil.

Seolah-olah manusia tidak dapat mengambil sebarang pelajaran dan pengalaman –pengalaman pahit yang dirasakan sepanjang perang dunia pertama itu. Malah penyelesaian-penyelesaian yang dikemukakan oleh ahli-ahli cerdik pandai dan ahli fikir seolah-olah mengambil pengalaman pahit itu untuk menyesatkan dan memperdaya umat manusia ini lebih jauh lagi.

Penyokong-penyokong faham kebangsaan telah membuat demonstrasi bahawa mereka tidak bertujuan apa-apa selain dari menyatu-padukan umat manusia. Sedangkan teori nasionalisme dan sesuatu yang bersumber darinya adalah merupakan natijah yang tabi’i kepada teori ini samada merupakan perseteruan atau perluasan empayar. Sebenarnya perasaan ini sudah menguasai akal fikiran mereka. Oleh itu perancangan politik mereka berkisar di sekitar matalamat ini. Sebenarnya inilah matalamat sebenar mereka.

Tujuan nekad mereka adalah untuk merampas, menyamun dan menguasai hak bangsa-bangsa kerdil ini berlarutan sepanjang tahun di bawah slogan keamanan, kedamaian , dan kesejahteraan alam sejagat. Dalam tempuh ini mereka telah berjaya menabur bibit-bibit perpecahan dan fitnah di seluruh pelusuk dunia. Di masa yang sama mereka melengkapkan diri mereka dengan pelbagai senjata peperangan yang tiada tandingnya dalam sejarah umat manusia. Sebagai implikasinya, meletuslah peperangan dunia kedua yang lebih parah dan merbahaya dari perang dunia pertama dahulu. Jutaan manusia menemui ajal mereka. Negeri-negeri menjadi ranap. Bangsa-bangsa terhalau dari negeri sendiri. Bahagian-bahagian negeri-negeri bertukar menjadi khemah tawanan perang dan manusia bertukar menjadi binatang buas, ganas serta zalim terhadap sesama manusia, sampai ke peringkat memalukan binatang liar sendiri.


Selepas perang dunia kedua, kini sekali lagi manusia mengalami kecelakaan akibat semangat kebangsaan yang diidam-idamkan dengan keadilan dan suasana sejagat, maka ditubuhkanlah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mencapai matalamat ini serta menggariskan sifat-sifat asas manusia, Seterusnya dibentuk pula majlis keselamatan untuk mengendalikan keselamatan dunia. Sebagaimana yang kita tahu, bahawa hakikat keselamatan dunia yang dipropagandakan oleh badan ini sebenarnya menjadi bahan ketawa monyet di rimba sahaja. Sebagai contoh semasa pencorobohan Pakistan oleh India beberapa ketika dahulu, mereka menganggap ianya sebagai masalah Kashmir. Perkara yang sama juga berlaku ke atas Palestin di mana rakyat Palestin dihalau keluar dari negara mereka sendiri. Ianya berlaku di depan mata majlis keselamatan itu. Kemudian bumi Palestin ditempatkan oang-orang yang di bawa dari seluruh pelusuk dunia Demikian juga dengan halnya umat Turki di Cyprus di mana kini mereka diancam kepupusan, sebagaimana alam mengalami masalah yang sama di Rodesia, Angola, Afrika Selatan, Vietnam dan tempat-tempat lain ( seperti kini di Iraq dan Afghanistan-alkundangi). Namun majlis keselamatan menonton sahaja gelagat dunia yang sedang terjadi.

Maka sehubungan dengan hak lembaga asasi manusia, perkara yang berlaku ialah di mana tiada satu pun umat yang mengisytiharkan pegangannya dan kanun masing-masing hingga ke hari ini. Tidak ada sebuah negara pun yang mahu memberi tempat yang sewajarnya kepada tamadun tadi dalam kanun dan perlembagaannya. Malah hingga kini tidak wujud satu badan pun yang boleh dirujuk dengan soal-soal pencerobohan ke atas hak-hak asasi individu, kelompok atau bangsa.


Oleh: Syed Abul ‘Ala AlMaududi.
Disunting oleh AlKundangi dari kitab:
Wahdatul ‘Alami Islamiyyah,
11.9.2009
http://alkundangi.blogspot.com

Wednesday, September 9, 2009

PAS TETAP TANDING DI BAGAN PINANG

PAS DI BAGAN PINANG

Pakatan Rakyat tetapkan Pas tanding di Bagan Pinang

SEREMBAN 9 Sept — Pakatan Rakyat (PR) Negeri Sembilan menetapkan calon Pas bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.
Keputusan itu diumumkan oleh Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan Zulkefly Mohamad Omar pada sidang akhbar di pejabat Perhubungan Pas Negeri Sembilan di sini, hari ini.

Turut hadir pada sidang akhbar itu ialah Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Sembilan yang juga anggota Parlimen Telok Kemang Datuk Kamarul Bahrin Abbas serta Pengerusi DAP Negeri Sembilan yang juga Anggota Parlimen Rasah dan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lobak Loke Siew Fook.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong berikutan kematian penyandangnya, Azman Mohammad Noor pada Jumaat lalu akibat jangkitan dalam darah.
Pada pilihan raya umum tahun lepas, Azman, 54, yang mewakili Barisan Nasional (BN) menang dengan undi 6,430 menewaskan calon PAS, Ramli Ismail yang memperoleh 4,097 undi.

Zulkefly berkata keputusan meletakkan calon Pas adalah berdasarkan kesefahaman yang dicapai di antara mereka.

Ditanya mengenai calon Pas, beliau berkata ia akan diumumkan seminggu atau dua tiga hari sebelum tarikh penamaan calon yang akan ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Katanya calon yang dipilih adalah mengikut ksesuaian beliau di kawasan itu berdasarkan pandangan akar umbi dan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan mengumumkan nama calon berkenaan.

Sementara itu, Kamarul Bahrin meminta SPR mengkaji semula proses pengundian undi pos di kem tentera sebab ramai di kalangan anggota tentera didapati tinggal di luar kem dan mereka ini tidak wajar dianggap sebagai pengundi pos.


http://wrlr.blogspot.com
9.09.09

Tuesday, September 8, 2009

SKANDAL PKFZ: PENGLIBATAN UMNO CUBA DITUTUP

Skandal PKFZ: Penglibatan Umno cuba ditutup

Oleh Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 7 Sept: Demi menyelamatkan banyak lagi jerung besar Umno dan BN dari terdedah, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa mempercepatkan drama siasatan kes skandal PKFZ dari terus mendapat perhatian rakyat Malaysia.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar tengahari tadi mendakwa tidak mustahil Umno mengaut rasuah yang lebih besar dari MCA di sebalik skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

"Sebelum ini, kita banyak membincangkan watak-watak pemimpin MCA, sehingga menenggelamkan watak sebenar (serta) kepentingan politik Umno itu sendiri. Keyakinan saya, Umno lebih banyak mendapat faedah dari skandal PKFZ terbabit berdasarkan beberapa pendedahan sebelum ini.

"(Antaranya) membabitkan Datuk Abdul Rahman Palil (bekas exco Selangor) iaitu Pengerusi Koperasi Pembangunan Pulau Lumut (KPPL) menjual tanah hanya RM3 sekaki persegi kepada Kuala Dimensi Sdn. Bhd. (KDSB). Kemudian, beliau (Rahman) juga selaku ahli Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) bersetuju untuk membeli (semula) tanah tersebut daripada KDSB dengan harga RM25 sekaki persegi.

Ini bermakna dia (Rahman) dapat keuntungan lapan kali ganda (lebih kurang RM1.8 billion, termasuk faedah) dari skandal pembelian tanah tersebut," jelasnya.

Bercakap pada sidang media di Pejabat Agong PAS, Mahfuz turut menjelaskan, Bekas Bendahari Umno Tan Sri Abdul Azim Mohamad Zabidi merupakan orang kepercayaan kepada (Pengerusi Kelab Anggota Parlimen BN) Datuk Seri Tiong King Sing yang juga merupakan Ketua Pengarah Eksekutif (CEO) KDSB. Azim Zabidi ini sebenarnya Pengarah syarikat Wiramaju Sdn. Bhd, (iaitu) anak syarikat KDSB.

Image"Timbalan CEO KDSB ini, Haji Faizal Abdullah dahulunya merupakan Ketua Pemuda Umno; dan sekarang ini merupaka Timbalan Pengerusi Umno Bahagian Kapar. Saya difahamkan sekarang ini Faizal menjawat jawatan Bendahari Barisan Nasional Selangor," kata Mahfuz.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena mempersoal kengganan Perdana Menteri Malaysia itu menubuhkan suruhanjaya diraja yang bebas demi membongkar penyelengan serta rasuah di PKFZ itu.

"Kita (rakyat) tidak ada satu jaminan bahawa badan siasatan sedia ada (iaitu) Polis dan Suruhanjaya Penjegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mampu menyiasat kes ini (PKFZ); kerana berasaskan pada beberapa insiden sebelum ini; Polis dan SPRM terus dipersoalkan semua pihak.

"Walaupun baru-baru ini (Ketua Polis Negara) Tan Sri Musa Hassan sendiri membekukan akaun KDSB, kerana ada kaitan dengan beberapa kes dalam tangannya, tetapi saya masih meragui tindakan-tindakan ini kerana penyambungan kontrak Musa sendiri yang dipertikai.

"Bagaimana Musa boleh menyesaikan kes skandal PKFZ yang dikatakan bahawa dilindungi beberapa kongsi gelap, sedangkan dia sendiri dikaitan dengan beberapa peribadi misteri seperti BK Tan dan (Tengku) Goh Cheng Poh. Sebab itu, di Parlimen kita (Pakatan Rakyat) cadangan ditubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja yang bebas," kata Mahfuz lagi.

Dakwa Mahfuz, kerajaan sebenarnya cuba melindungi beberapa pemimpin Umno yang lain, dengan menyuruh Menteri Pengangkutan, Ong dan Ahli Parlimen Bintulu Tiong tidak menggunakan media massa untuk menyelesaikan masalah dalaman MCA sebelum ini.

"Seperti laporan media yang mendakwa Presiden MCA Ong (Tee Keat) menerima RM10juta dari Pengarah KDSB Tiong serta saman balik (oleh Ong) RM500 juta sebelum ini (24 Ogos) hanyalah sebahagian dakwaan rasuah yang melibatkan pemimpin-pemimpin MCA (dan) Barisan Nasional. Sebenarnya banyak lagi yang terlibat di kalangan Umno, cuba dilindungi," dakwanya.

Beliau juga mempertikai keputusan Najib yang mengarahkan Pasukan Khas yang dibentuk PKA sendiri supaya membentangkan laporan lengkap skandal PKFZ itu dalam Kabinet Rabu ini.

"Kalau Najib serius, seharusnya ia mendahulukan laporan PAC dalam sidang Parlimen depan seterusnya membentuk sebuah suruhanjaya diraja yang bebas. Skandal rasuah itu melibatkan beberapa individu dalam Lembaga (PKA) sendiri, bagaimana sebuah jawatan kuasa di bawahnya boleh melaporkan sesuatu tentang 'Tuan Lembaga'nya sendiri. Ia sesuatu yang mustahil dan diragui," katanya.

Turut menyertai Mahfuz, Naib Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salehuddin Ayub.

Julai lepas, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Seri Azmi Khalid berjanji untuk menyerahkan laporan lengkap berhubung skandal PKFZ sebelum sidang Parlimen depan.

Dalam kenyataannya, Azmi mengakui 405 ektar tanah yang menempatkan gudang, blok, pejabat dan hotel bertaraf empat bintang itu menjadi pertikaian khalayak sejak 2003, apabila kos pembangunannya RM2.5 billion telah melambung pada RM4.6 billion secara misteri.

Disebabkan itu, Azmi sendiri meminta Peguam Negara Tan Sri Abdul Ghani Patail tidak membuat apa-apa penjelasan, sehinggalah siasatannya selesai.

Dalam pada itu, Azmi bersama-sama Abdul Ghani memanggil dua bekas Menteri Pengakutan Tun Dr. Ling Liong Sik (berjawatan 1986-2003) dan Datuk Chan Kong Choy (berjawatan 1 Julai 2003 18 Mac 2008) untuk melengkapkan siasatan skandal tersebut, tetapi menafikan keterlibatan kedua-dua menteri terbabit dalam skandal itu.

Dalam pra laporan, Azmi telah memanggil lima syarikat yang disyaki, termasuk PricewaterhouseCoopers (PwC) yang dikatakan khalayak mendalangi skandal rasuah PKFZ tersebut.

Timbalan PAC yang juga Ahli Parlimen Kepong/Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP, Dr. Tan Seng Giaw pula sebelum ini turun mendapatkan keterangan daripada beberapa pemimpin Barisan Nasional terbabit yang lain; seperti Pengerusi Tetap Umno Tan Sri Onn Ismail, Bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Chor Chee Heung (MCA) dan sebagainya.

Sumber lain melaporkan bekas Menteri Pengangkutan sebelum ini, Tun Dr. Ling Leong Sik (mantan Presiden MCA) dan Tan Sri Chan Kong Choy juga pernah dikatakan terbabit melindungi watak-watak misteri di sebalik skandal PKFZ dari tahun 2003 hingga 2006.

Isu skandal PKFZ yang berleluasa sejak penghujung 1990an lalu kembali menggamit perhatian khalayak apabila Najib sedaya upaya cuba menutup dakwaan berani Tiong ke atas Presiden MCA Ong Tee Kiat baru-baru ini; bahawa MCA mendapat kepentingan RM10 juta dari faedah PKFZ.

Forum Gerak Reformasi,
7 September,09.

SYEIKH MUHAMMAD QUTB DI PUSAT PERUBATAN DI JEDDAH

Muhammad Qutb dan Mursyidul AmMursyidul Am Ikhwanul Muslimin, Asyheikh Muhammad Mahdi menyeru agar para ikhwan mendoakan kesehatan Syeikh Muhammad Qutb yang kini sedang sakit dan dirawat di sebuah pusat perubatan di Jeddah. Muhammad Qutb adalah seorang pemikir besar Islam dalam Ikhwanul Muslimin dan beliau terkenal dengan beberapa tulisannya, antaranya Syubhatun Hawlal Islam (Salah Faham Terhadap Islam). Beliau merupakan adik kepada pemikir dan ulama besar Ikhwan, Assyahid Syed Qutb rahimahullah. Kita doakan agar beliau cepat sembuh dan dapat menyumbang tenaga dan fikiran selanjutnya dalam memperkembangkan dan mempertahankan Islam.

http://ikhwanonline.com
8.9.2009

http://alkundangi.blogspot.com

Sunday, September 6, 2009

ISLAM: AMBIL SELURUHNYA ATAU TINGGALKAN SEMUA SEKALI (II DAN AKHIR)

Islam: Ambil Seluruhnya Atau Tinggalkan Semua Sekali(II-AKHIR)Sedangkan masyarakat Islam adalah satu masyarakat lain: satu masyarakat suatu masyarakat masyarakat di mana setiap individu dijamin rezekinya, baik yang bekerja atau yang mengganggur, baik yang kuat mahupun yang lemah, baik yang sihat mahupun yang sakit. Suatu masyarakat yang setiap tahunnya mengambil satu perduapuluh daripada modal, bukan dari keuntungan, untuk kepentingan perbendaharaan negara. Setelah itu diambil lagi, tanpa ikatan dan syarat, semua wang yang diperlukan oleh negara untuk memelihara masyarakat dari penyakit atau menjamin kesihatan.

Jadi laksanakanlah sistem itu terlebih dahulu. Setelah itu baru dilihat berapa orangkah lagi yang memerlukan pertolongan. Berapa ramaikah lagi pencuri yang melakukan pencurian, sedangkan perutnya dipenuhi oleh makanan dan hatinya dipenuhi keimanan.

Demikian pula ada yang bertanya kepada kita tentang masalah seks di kalangan pemuda, jikalau mereka mengikuti ajaran-ajaran Islam.Orang-orang ini melihat kehidupan para pemuda yang hidup dalam suatu masyarakat yang bukan Islam. Segala yang terdapat di sana merangsang naluri mereka. Segala yang terdapat di sana membangkitkan syahwat mereka. Lalu mereka meminta pendapat-pendapat Islam tentang masalah-masalah yang dihadapi itu?

Dalam masyarakat Islam tidak terdapat pemudi-pemudi yang berbaju separuh telanjang, wanita-wanita yang suka menggoda orang lain atau digoda, yang berkeliaran di setiap tempat, menyebarluaskan fitnah dan kekacauan, dan semuanya yang bersifat kesyaitanan. Dalam masyarakat Islam tidak terdapat gambar-gambar telanjang, filem-filem dan nyanyian-nyanyian cabul, seperti filem-filem dan nyanyian Abdul Wahab dan kuncu-kuncunya. Dalam masyarakat Islam tidak terdapat media yang menyiarkan gambar-gambar telanjang, kata-kata yang cabul dan lawak-lawak yang cabul yang dapat dijumpai disetiap tempat. Dalam masyarakat Islam tidak terdapat minuman keras, yang mendorong manusia membuat hal-hal yang kurang sopan, yang dapai memenuhi keinginan nafsu buas kesyaitanan. Akhirnya masyarakat Islam itu akan mempersiapkan pemuda untuk hidup bersuami-isteri dengan cepat, kerana perbendaharaan negara akan membantu orang-orang yang inginkan hidup yang lebih baik dalam sebuah rumah tangga.

Jadi kalau kita ingin mendapatkan gambaran pendapat Islam tentang masalah seksual di kalangan pemuda pemudi, pertama-tama laksanakanlah sistem Islam secara keseluruhan. Baru setelah itu dilihat, bukan sebelumnya, apakah para pemuda pemudi masih mempunyai masalah dalam hal seks atau tidak.

Saya menganggap semua persoalan yang diajukan kepada Islam mengenai suatu persoalan yang tidak ditimbulkan oleh sistem Islam, pada waktu itu Islam diusir dari segala bidang kehidupan, saya menganggap semuanya ini mempermain-mainkan Islam dan memperolok-olokkan Islam. Dan saya juga berpendapat bahawa jawaban yang diberikan kepada pertanyaan-pertanyaan seperti itu sama dengan ikut serta memperolok-olokkan Islam yang dilakukan oleh para ahli yang memberikan fatwa.

Orang-orang yang berteriak-berteriak sekarang ini, agar wanita diberi hak untuk memilih dan dipilih, atas nama Islam, atau memanjangkan bajunya atau lengan bajunya atas nama Islam, maka saya minta maaf kalau saya katakan, walaupun saya amat memuliakan maksud baik dari orang-orang yang menyatakannya: mereka itu telah menjadikan Islam objek olok-olok dan sesuatu yang ditertawakan, kerana mereka membatasi semua perincian-perincian kecil seperti ini.

Semua potensi mereka harus diarah kepada pelaksanaan sistem Islam dan hukum Islam dalam segala segi kehidupan. Mereka seharusnya menuntut agar sistem Islam itu menguasai sistem masyarakat dan undang-undang internasional. Pendidikan Islam itu harus menguasai sekolah-sekolah, rumah tangga dan masyarakat. Islam harus diambil sebagai sebagai suatu keseluruhan dan dibiarkan untuk melakukan kegiatannya di dalam kehidupan secara total. Inilah yang lebih sesuai demi kehormatan Islam dan kehormatan orang-orang yang menyeru kepada Islam.

Ini kalau mereka benar-benar ingin bersungguh dalam hal ini,kalau mereka benar-benar ikhlas dalam berdakwah. Tetapi kalau yang dimaksudkan adalah hanya untuk ribut-ribut dan menarik perhatian, dan dalam pada itu berada dalam keadaan aman, tidak memikul risiko sedikit pun, maka ini adalah persoalan lain, yang saya inginkan agar sekurang-kurangnya badan-badan dan kelompok-kelompok Islam tidak harus terlibat dengannya.


Assyahid Syed Qutb,
Disunting oleh AlKundangi
Dari kitab: Dirasatul Islamiyyah.
6.9.2009.
http://alkundangi.blogspot.com