ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Tuesday, November 23, 2010

TAN SRI ROZALI ISMAIL SILA UNDUR DIRI: JANGAN PERAH KERINGAT DAN DARAH RAKYAT SELANGOR!

BERDASARKAN REALITI, terbukti Syabas dan Puncak Niaga Sdn Bhd telah gagal melaksanakan tugasnya sebagai penjaga amanah untuk membekalkan air bersih kepada rakyat di Selangor, berikutan data dan rekod menunjukkan kedua-dua syarikat itu tidak mempunyai kewangan mencukupi, selain dibebani hutang.

Dengan keengganan Tan Sri Rozali menyerahkan pengurusan air kepada kerajaan negeri walaupun ditawarkan dengan harga RM9.2 bilion bermakna, ada yang tersirat di sebalik tindakan itu. Rakyat faham bahawa syarikat yang jujur adalah syarikat yang berkemampuan bukan sahaja di segi kewangan, tetapi juga di segi pengurusan. Namun berdasarkan realiti, Syabas dan Puncak Niaga Sdn Bhd tidak memiliki ciri-ciri dan kriteria itu. Maka langkah terbaik untuk menjaga kepentingan rakyat adalah dengan menyerahkan pengurusan air di Selangor kepada kerajaan negeri dan Tan Sri Rozali pula berundur.

Rakyat di Selangor tidak mahu ditindas, apatah lagi golongan Melayu yang mengharapkan anak Melayu untuk menjaga kepentingan mereka. Namun di sebaliknya pula yang berlaku. Kerajaan negeri hanya menawarkan kenaikan harga air sebanyak 12 peratus tetapi Syabas menawarkan kenaikan 37 peratus. Apakah ini satu tindakan atau perbuatan untuk menjaga kebajikan rakyat?

Rakyat di Selangor juga tidak mahu urusan pembekalan sumber air ini dipolitikkan kerana rakyat Selangor tahu, Tan Sri Rozali adalah orang politik Umno yang cenderung berpolitik lebih daripada menjaga kepentingan rakyat, khususnya dalam urusan pembekalan air.

Bukti telah tersuluh, di mana Tan Sri Rozali yang mengetuai Gabungan Wawasan Peneroka Felda (GWGF) telah memohon untuk menjadikan badan itu sebagai ahli bersekutu di dalam parti Umno.

Maka dengan rendah hati, kami rakyat Selangor mahu Tan Sri Rozali melepaskan urusan pembekalan air di Selangor kepada kerajaan negeri. Ini bukan kerana beliau ahli Umno atau telah memohon mendaftarkan pertubuhan yang dikendalikannya sebagai ahli bersekutu Umno, tetapi atas dasar rakyat Selangor tidak mahu melihat pengurusan air dikendalikan mereka yang cenderung berpolitik!

singalautmetro.blogspot.com
WAJIB BACA UNTUK RAKYAT SELANGOR: PENSTRUKTURAN SEMULA INDUSTRI AIR DI SELANGOR
IKLAN INI DISIARKAN DI DALAM HARIAN METRO HARI INI

Jika anda hanya perlu membayar 12 % kenaikan dengan penstrukturan semula industri air oleh satu pihak yang telah komited memberikan bekalan air percuma sebanyak 12 meter padu setiap bulan, tetapi digesa membayar 37% kenaikan harga air kerana kedegilan pihak-pihak tertentu, apakah pilihan yang akan diambil oleh anda?

Pada tahun 1996, kerajaan Barisan Nasional di peringkat persekutuan telah menswastakan pengurusan air di Selangor kepada empat syarikat. Ini bertujuan untuk meningkatkan kecekapan. Tetapi, ia dimulakan dengan kelemahan yang nyata. Semasa perjanjian air dibuat, pentadbiran kerajaan negeri Selangor di bawah kerajaan BN telah cuai untuk mengambilkira aset-aset negeri yang digunakan oleh syarkat pengendali industri air ini. Keseluruhan aset ini dianggarkan bernilai RM10 bilion. Akibatnya, semua aset ini digunakan secara percuma.

Syabas diberikan 72% kontrak secara RUNDING TERUS tanpa pembukaan tender. Nilai keseluruhannya berjumlah RM600 juta.

Audit menunjukkan beberapa persoalan serius terhadap amalan kewangan yang dibuat oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) dan Puncak Niaga Sdn Bhd - kedua-duanya dimiliki oleh ahli perniagaan, Tan Sri Rozali Ismail. Perbandingan akaun awam Syabas dengan nota kontrak yang diberikan kepada mereka antara tahun 2005-2007 menunjukkan wujud perbezaan berjumlah RM325juta.

Jumlah hutang oleh empat syarikat terbabit berjumlah RM6.4 bilion dengan lebih kurang separuh daripadanya dimiliki Syabas.

Pada tahun 2005, Syabas melanggar syarat perjanjian konsesi dengan mengimport paip bernilai RM375 juta dari negara Indonesia dan bukan domestik. Apakah amalan ini berlaku kerana hakikatnya syarikat Indonesia itu juga milik Tan Sri Rozali Ismail?

Tanggungan kos meningkat disebabkan semua syarikat terlibat membuat tugas berlainan dan membuat keuntungan masing-masing sehingga menyebabkan ketidakcekapan berlaku dalam pengurusannya.

Pada tahun 2009, kerajaan persekutuan telah memberikan pinjaman mudah sebanyak RM320 juta untuk Syabas. Ini bermakna rakyat Malaysia yang menanggung penuh kos biaya pinjaman ini dan bukan Syabas!

Dalam situasi ini pun Tan Sri Rozali masih menikmati gaji setinggi RM425,000 sebulan atau RM5.1 juta setahun. Tidak hairanlah kenapa Syabas bersungguh-sungguh mahu menaikkan tarif air sehingga 37% dengan rakyat menanggungnya melalui kelemahan dan perlanggaran syarat perjanjian, pinjaman mudah serta bayaran bil yang mahu terus ditingkatkan.

Lebih malang lagi, rakyat tidak mendapat perkhidmatan yang diharakan dan kerajaan persekutuan berdolak dalik membelakangi Akta Industri Perkhidmatan Air yang mereka sendiri luluskan di parlimen pada tahun 2006 untuk memulakan proses pemindahan pengurusan industri air kepada kerajaan negeri. Penangguhan yang dibuat selepas pentadbiran kerajaan negeri Selangor diambilalih oleh kerajaan Pakatan Rakyat ini ternyata satu tindakan bermotif politik sempit yang menjelaskan bahawa "rakyat didahulukan untuk berdepan masalah, pencapaian pendapatan kroni terpilih diutamakan".

Tawaran terkini kerajaan Selangor iaitu RM9.29 bilion untuk mengambilalih konsesi ini patut dilihat adil kepada semua pihak, hatta jika kita menggunakan anggaran paling konservatif sekalipun. Tawaran ini telah ditolak oleh Syabas dan Puncak Niaga. Mereka tidak sanggup melihat kerajaan negeri Selangor memberikan 20 meter padu air percuma kepada rakyat bersama kenaikan tarif air yang lebih munasabah di samping keuntungan yang akan disalurkan kepada program untuk kebajikan rakyat seperti Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Kerajaan negeri Selangor mahu menyelaraskan pengurusan industri perkhidmatan air dan memudahkan aset yang ada serta tidak mengenakan kos pemindahan dan ketidakcekapan yang mahu diperbaiki. Industri air mesti diuruskan oleh mereka yang JUJUR, CEKAP DAN BERORIENTASIKAN RAKYAT.

Rakyat perlu menunjukkan sikap untuk mendesak Syabas, Punca Niaga dan Kerajaan Persekutuan untuk membenarkan pengambilalihan industri ini oleh kerajaan negeri Selangor. Sudah tiba masanya kita menegaskan bahawa kuasa rakyat adalah KUASA KERAMAT. Ayuh, tandatangani petisyen di www.airuntukakyat.net untuk menunjukkan sikap anda.

singalautmetro.blogspot.com
Lebih separuh tandas awam di seluruh negara kotor

KUALA LUMPUR -- Walaupun pelbagai langkah diambil bagi meningkatkan kebersihan tandas awam, satu audit menunjukkan 3,000 daripada 5,764 tandas di seluruh negara adalah kotor.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Chor Chee Heung berkata audit menerusi kaedah penarafan oleh Pihak Berkuasa Tempatan menunjukkan 51.6 peratus daripada tandas awam hanya mampu mencapai tahap satu atau dua bintang, dan hanya tujuh peratus atau kira-kira 400 tandas yang mencapai taraf lima bintang, iaitu kebersihan paling memuaskan.

"Daripada data tersebut, nampaknya masih jauh lagi perjalanan kita untuk mencapai tahap tandas awam yang baik," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Sambutan Hari Tandas Sedunia dan Seminar Kesihatan Persekitaran Peringkat Kebangsaan 2010 di sini hari ini.

Bagi memastikan tandas di premis-premis awam tidak terus kotor, Chor berkata tindakan penguatkuasaan oleh PBT terhadap mana-mana premis awam yang tandasnya terlampau kotor akan diperketatkan lagi mulai tahun depan, antaranya membuat pemeriksaan mengejut dua kali setahun, di samping pemeriksaan biasa.

Menurut beliau, jika inisiatif sebegini tidak dijalankan, ia bukan sahaja akan menyebabkan masalah sanitasi dan kesihatan kepada masyarakat tetapi turut menjejaskan imej negara di mata pelancong asing.

"Saya pasti jika tandas-tandas di stesen minyak, restoran dan di tempat awam yang lain kotor, tiada pelancong dari negara maju yang mahu datang melancong ke negara ini," katanya.

sinarharian.com.my
Pemilihan 2010 Tidak BERSIH !!

Pendapat Oleh: edyesdotcom


Pemilihan 2010 telah melabuhkan tirainya semalam, tetapi statusnya pemilihan 2010 adalah umpama susuk yang penuh dengan calar-balar yang lukanya bakal menjadi kudis yang busuk.

Semalam kita dapat lihat proses pengundian yang berlaku di beberapa kawasan negeri Selangor. Sebagai sebuah negeri yang diperintah oleh PKR, sudah pasti proses pengundian Pemilihan 2010 yang di Cabang-Cabang negeri Selangor akan menjadi paling meriah dan turnout yang tinggi. Selangor merupakan lubuk terkuat Parti Keadilan Rakyat semenjak berjaya menguasai negeri Selangor pada 8 Mac 2008.


Di sini saya mengambil pemilihan Cabang Gombak sebagai contoh, iaitu salah satu kubu kuat bakal timbalan presiden PKR. Cabang Gombak yang mempunyai keahlian sekitar 7 ribu. Semalam, dari jumlah keahlian 7 ribu, jumlah yang keluar mengundi bagi Cabang Gombak hanyalah 284 undi sahaja. Apakah gombak dilanda banjir besar ?

Mari kita bandingkan apa yang berlaku di Batu Sapi, Sandakan. Masih kita ingat ketika PRK Batu Sapi, bagaimana jerihnya jentera PKR tempatan hendak dikumpulkan hingga menimbulkan seribu kepayahan untuk mencari wakil PACA dari kalangan penduduk tempatan. Dengan logistik mobilisasi yang tidak semewah daerah gombak, dan kehadiran mesyuarat Cabang (MATC) yang punya kehadiran tidak sampai seratus ahli, mari kita lihat sebuah 'silap mata' ciptaan mereka yang sanggup berbuat apa sahaja demi sebuah kemenangan dalam parti.

Cabang Batu Sapi mempunyai keahlian sebanyak 3 ribu ahli. Dari jumlah ini, jumlah yang keluar mengundi dalam Pemilihan 2010 (pemilihan pusat) adalah menghampiri seribu undi ! Tidakkah sesiapa sahaja akan berasa pelik jika dibandingkan dengan senario yang berlaku di Gombak ? Dah lebih memelikkan,

Saya akan memperincikan lagi dalam sedikit masa mengenai apa yang dikatakan 'silap mata' dari JPP. Jika tiada aral melintang, lewat malam ini perincian demi perincian akan dipaparkan, juga kepincangan demi kepincangan.

Sementara itu, saksikan laporan yang dikemukakan oleh Chegubard mengenai apa yang telah berlaku di Sabah. Ia sangat mengerikan kita, dan membuatkan kita langsung hilang kredibiliti untuk menyertai himpunan sebersih BERSIH.

Laporan di bawah pada asalnya bersifat confidential tetapi telah dipapar dalam blog tukar tiub selama beberapa jam di atas masalah komunikasi sebelum ditarik balik oleh blog tukar tiub. Malangnya, terdapat beberapa blog lain yang telahpun 'copy n paste' laporan ini untuk dipapar di laman blog masing-masing.

Saya mengambil langkah di atas tanggungjawab saya sendiri, untuk memaparkan laporan yang dikemukakan oleh Chegubard untuk perhatian kepimpinan utama Parti Keadilan Rakyat pada 18 November lalu, setelah JPP dan biro bertanggungjawab tidak menghiraukan bantahan dan laporan sebelum ini.

Juga ingin saya maklumkan, maklumat-maklumat di dalam laporan ini dibuat tidak begitu spesifik untuk menjaga hak bukti dan saksi yang terlibat.

Diharap saudara saudari pembaca semua mengamati laporan di bawah seterusnya membuat konklusi mengikut fahaman masing-masing.


Di bawah adalah laporan kali ke-tiga terhadap kepincangan JPP yang telah dihantar oleh pihak Chegubard;


18 November 2010

Kepada :
Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail,
Presiden,
Parti Keadilan Rakyat

Laporan kepincangan proses pengundian Pemilihan KEADILAN 2010

Perkara diatas dirujuk.

Pertama sekali laporan ini ditulis dalam kebimbangan semua saksi yang didedahkan dalam laporan ini terbuka untuk ugutan, malah kebanyakan saksi tidak berapa selesa untuk tampil kerana tidak mahu menimbulkan masalah pada diri.

Berikut ialah antara kepincangan yang muncul

1. Tarikh tutup pendaftaran/pertukaran anggota sudah diputuskan ada pertukaran selepas tarikh yang dibenarkan.

Merujuk aduan Saufi Mi'ad (bekas Pemangku Ketua AMK Teluk Kemang) mengenai pertukaran keanggotaan Ramlan Roes yang dibuat selepas tarikh yang dibenarkan. Pertukaran ini dibuat dan secara sengaja disedari selepas tarikh dibenarkan untuk membolehkan Ramlan bertanding Ketua AMK Teluk Kemang dengan menyokong Kamarul Baharin, Pengerusi Perhubungan Teluk Kemang yang bertanding Ketua Cabang Teluk Kemang. Apabila bantahan dibuat secara lisan kepada JPP yang bertugas dalam proses penamaan calon, Pegawai bertugas bertanya sama ada Ramlan ini penyokong cheGuBard. Apabila dikatakan tidak maka bantahan tidak dilayan. Bantahan bertulis juga telah dibuat sebaliknya tidak diendahkan sehingga kini.

Masalah aduan pendaftaran dan pemindahan keanggotaan seperti ini juga wujud di banyak tempat tidak ditangani dengan serius sehingga menyebabkan masalah yang besar seperti di Kuala Nerus.

1. JPP disengajakan tidak cukup kakitangan ?

Alasan aduan tidak dilayan ialah JPP tidak cukup kakitangan. Saya menjadi pelik bagaimana ini boleh dijadikan alasan. Atau sengaja tidak cukup kakitangan supaya boleh menutup kelemahan. Dari peringkat awal Rembau telah menghantar 4 calon untuk membantu JPP namun semua ditolak kerana alasan tidak layak dan tidak ada pengalaman.

Kemudian apabila melihat anggota JPP yang dipilih mengendalikan tugas besar, maka alasan menolak calon JPP dari Rembau dilihat cukup tidak munasabah. Ada anggota JPP sekarang yang tua dan terketar – ketar, ada anggota JPP yang buta IT tetapi calon JPP dari Rembau yang antaranya pelajar Kolej Tahun Akhir dan lepasan UITM ditolak kerana tak layak. Ada beberapa cabang lain juga mengadu perkara yang sama. Adakah ini terancang dimana beberapa cabang yang dilihat 'melawan' ditolak calon JPPnya ?


2. Pencalonan ditukar

Merujuk surat pengaduan rasmi yang dibuat oleh Zulkifli Ibrahim selaku penyelaras kempen saya yang mengadu mengenai kegiatan menukar pencalonan. Contohnya Tampin, memang sahih mensyuarat mencalonkan cheGuBard dan Chang Lih Kang sebagai calon Ketua dan Timbalan ketua AMK. Namun apabila muncul di database parti ia meletakkan nama Shamsul dan Khairul Anuar. Jika nama boleh ditukar bagaimana pula dengan nombor jumlah undi.

Surat yang dihantar sebulan lebih tidak berjawab dan tindakan tidak diambil. Orang yang dikenal bersalah bebas masuk dan keluar ibu pejabat dan menikmati bayaran gaji tanpa tekanan.


3. Buku daftar mengundi catat kurang dari jumlah Undi dalam peti undi

Perkara ini berlaku di beberapa tempat malah ada yang disenyapkan. Kebetulan di Kubang Pasu kami ada PACA maka kami berjaya 'menangkap' buku kehadiran yang hanya melaporkan kehadiran sekitar lebih kurang 70 orang sebaliknya kertas undi pula hampir 200 di dalam kotak.

Ini diperakui oleh JPP apabila memanggil wakil calon Zaid Ibrahim untuk berbincang dengan menyelesaikan dengan cara bahagi 2 jumlah undi. Ini penyelesaian apa ? Individu bersalah harus dihukum kerana jelas berlaku penipuan. Wakil calon saya langsung tidak dipanggil.

Berapa banyak cabang lain yang perkara ini dilaporkan berlaku tetapi kerana kelicikan kia dilakukan kami gagal membuktikanya.


4. Jumlah datang mengundi meragukan

Mendapat sms dari no. 0105895379 yang merupakan anggota KEADILAN setempat, beliau menyatakan tahu penipuan berlaku di mana pengundi yang hadir di Cabang Sandakan dan Libaran yang mana beliau sendiri melihat tiap cabang yang hadir paling tinggi hanya sekitar 200 orang itupun melibatkan 'pengundi hantu'. Beliau menamakan oleh En. Mustafa Osman, Ketua Penerangan Libaran sebagai terlibat.

Beliau sendiri teragak – agak untuk tampil kerana jika identiti terdedah akan diancam samseng. Lebih lagi seolah tergambar parti itu sendiri sedia menipu. Beliau juga menyatakan bagaimana setiausaha Perhubungan Sabah yang dipukul di Lapangan Terbang berkaitan isu Pilihanraya Kecil tidak mendapat pembelaan malah seolah samseng yang memukul mendapat perlindungan parti, ini lebih menakutkannya.

Dr. Jurin Gunsalam, melaporkan pusat pengundian Libaran pada jam 2.00ptg hanya mencatatkan kehadiran 20 orang sahaja bagaimana mungkin sebelum ditutup kehadiran 900 orang dilaporkan.

Di Batu Sapi, Sandakan, Libaran satu siasatan terbuka harus dilakukan oleh badan bebas segera. Jumlah kehadiran luar biasa yang amat meragukan. Wakil kami hanya mencatatkan kehadiran paling tinggi sekitar 200 orang. Jika parti tidak mampu untuk lakukan siasatan. Beri kami buku kehadiran kami akan siasat sendiri.


5. Keputusan undi yang pelik

Jumlah undi yang tertera dalam laman web parti sendiri tidak konsisten. Ada nombor yang berubah ditengah-tengah minggu. Ada nombor yang menunjukkan undi mengurang. Adakah proses pengundian boleh dikira dengan cara 'negatif'.

Nurin Aina (no hp. 0127616421) Calon Exco wanita melaporkan punya bukti bagaimana jumlah undi boleh dilaporkan secara salah oleh JPP.

Saudara Hisham (no. hp : 0196623930) melaporkan bagaimana dalam proses pengiraan undi di Teluk Intan bagaimana undi yang dikira amat meragukan melibatkan calon MPP Nordin Mahmod tetapi apabila didesak semula tong dibuka dan dikira semula jelas undi tersebut dikurangkan dengan banyak dalam kiraan awal.


6. Keselamatan proses pengundian lemah yang memungkinkan penipuan

Di Tuaran laporan saudara Bobby (PACA di Tuaran) sebanyak 30 kertas undi tidak punya cop dibantah tetapi tidak dikira rosak atau batal sebaliknya dikira sebagai sah.

Ini laporan email dari Kenny, Ketua AMK Libaran yang menyatakan apa yang berlaku dengan peti undi di Sandakan.


---------- Forwarded message ----------

From: kenny cyl
Date: 2010/11/7
Subject: Peti Undi Dewan Pandu Putri
To: zulshowfx@gmail.com

..Terima panggilan dari Kent ( ketua AMK KK ) kira kira pukul 4:40ptg mengenai bilangan undi di Sandakan pada 6hb Oct.2010, lalu saya dan seorang AJK cabang Sandakan menuju ke tempat mengundi Dewan Pandu Putri dan sampai disana kira kira pukul 4:55ptg.

Apabila saya sampai saya bertanya pada yang dimaklumkan Mustaffa mengapa tempat ini bersurai dan mengapa pengiraan undi bukan disini. Mustaffa menjawab bahawa tempat ini disewa sehingga pukul 5ptg dan selepas pukul 5ptg tidak dibenarkan menjalankan aktiviti-aktiviti, Oleh kerana itu peti undi terpaksa di alih ke tempat lain untuk pengiraan.

Didalam perbualan saya dengan Mustaffa, kereta Dmax biru itu lalu membawa peti undi itu beralih dari Dewan Pandu Putri kira kira pukul 5:05ptg. Saya bertanya pada Mustaffa lagi, ke mana peti itu di bawa, dia jawab : belum tentu lagi kerana mahu cari Hotel yang sesuai untuk pengiraan dan perkara ini telah pun di maklumkan pada orang atasan. Saya sekali lagi tanya, siapa yang di tugaskan dalam kereta yang membawa peti undi itu, Dia menjawab : Davi ada dalam kereta. Mustaffa tanya saya jika mahu tahu, call dia dalam pukul 6ptg dan saya pun diberi nombor telefon bimbit dia lalu di terus beralih dari Dewan itu.

Setelah ini saya terus call Jurin Ketua AMK Kota marudu mengenai perkara itu, selepas saya memaklumkan hal ini pada Jurin, dalam bernerapa minit Chang Lih Kang Call saya dan saya memaklumkan hal ini lagi pada dia ... dan seterusnya..Nicholas, zulkifli...juga call pada saya. Saya dan AJK cabang Sandakan terus menuju ke tempat pengundian Cabang Sandakan di Jockey Lodge yang saya di maklumkan oleh Mustaffa bahawa tempat penggundian di Dewan Pandu Putri adalah untuk kawasan Libaran dan Jockey Lodge adalah untuk kawasan Sandakan.

Setelah Saya dan AJK cabang Sandakan sampai di tempat undi kawasan Sandakan iaitu di Jockey Lodge, saya berjumpa dengan Benedict Wong dan dimaklumkan pengiraan undi sedang dijalankan di tempat tersebut. Benedict Wong memaklumkan saya bahawa peti undi itu ada di bilik gerakan Libaran dan saya bersama Benedict Wong menuju ketempat tersebut. AJK cabang Sandakan yang mengikut saya menolong di tempat pengundian di Jockey Lodge. Setelah saya sampai di bilik gerakan Libaran bersama Benedict Wong tetapi gate di bawah tangga berkunci.

Di sana Benedict Wong menelefon untuk mencari arah tuju peti itu, setelah beberapa pangillan yang dia buat, Benedict Wong memaklumkan saya bahawa Peti itu akan ada di Sanbay Hotel dan saya bersama Benedict Wong terus menuju ke Sanbay Hotel dan sampai disana kira kira pukul 5:45ptg. Thamrin sudah pun tunggu disana. saya membuat beberapa panggilan memaklumkan peti Libaran akan sampai ke Sanbay Hotel. Pada masa itu juga Tian Chua juga membuat panggilan pada saya mengenai hal ini dan saya pun memaklumkan dia juga dan dalam perbincangan saya dengan Tian Chua , peti undi Libaran pun sudah sampai kira kira 6ptg. Dan saya melihat Thamrin ada disitu dan Benedict Wong suruh saya hantar dia balik ke Jockey Lodge, lalu kita beralih dari Sanbay Hotel ke Jockey Lodge kira kira pukul 6:45ptg. Disana pengiraan undi kawasan Sandakan di adakan di bilik 207 yang di ketuai oleh Masri.

Setelah saya tahu Pengiraan Undi Libaran ada Thamrin dan Sandakan ada Masri. saya pun meminta diri untuk pulang kira kira 7:15mlm. Kira-Kira pukul 10mlm Star reporter call saya bertanya mengenai Peti Undi Libaran. dan saya memaklumkan dia hal tersebut dan kemudian Malaysian Insider call saya juga dan cerita yang sama saya maklumkan. saya mendapat nasihat dari Nicholas bahawa ceritakan saja apa yang betul betul terjadi pada reporter. Pagi ini saya mendapat panggilan dari reporter lagi. cerita yang sama saya berikan padanya. TAMAT report by Kenny

(Email di atas tidak diedit bahasa dan tulisannya kecuali meletakkan perenggan)


Di semua tempat mengundi pula sebaik sahaja ditutup semua wakil PACA diarah keluar selama 30 min. Adakah ini satu yang terancang untuk merancang penipuan ?

Kami terpaksa menyiapkan jentera seperti melawan Bn yang diuruskan SPR. PACA terpaksa disediakan, sedangkan dipihak lain mereka lansung tidak mempedulikan untuk mewujudkan PACA pun. Di Kota Raja mujur kami sediakan PACA ada dalam sekitar 10 kejadian meja depan yang mencatat kehadiran pengundi mengarahkan kertas undi AMK diberikan kepada pengundi yang sudah lebih 40 tahun. PACA yang kami sediakan berjaya mengesan dan gagalkan usaha ini. Banyangkan berapa banyak yang sudah terlepas.


7. Campur tangan serius DSAI

Dr Jurin (no hp : 0195313585) melaporkan bahawa Ketua Cabang Kota Marudu memaklumkan bahawa beliau telh dihubungi oleh DSAI sendiri dengan 'mengarahkan' sokongan kepada calon tertentu dan mengarahkan menolak calon tertentu. Di Cabang tersebut juga proses pengundian telah mengambil sukarelawan JPP dari AJK cabang yang jelas memihak dan 'mengarahkan' undi ketika proses berlansung.

Ini belum masuk dengan usaha jahat menggunakan laman sosial dan sms menfitnah say dan teman- teman. Amizuddin Ahmat (bekas Ketua AMK Pulau Pinang) sendiri mendapat panggilan telefon dari seorang yang dikenali orang Shamsul yang menuduh saya membeli undi RM30 satu undi di Sabah / Sarawak.


8. Di cabang beluran Ketua AMK Beluran melaporkan Pusat Pengundian ditutup pada jam 3.30 ptg menyebabkan lebih dari 10 anggota AMK yang dibawa tiba jam 3.55 ptg gagal mengundi


9. Jumlah kertas undi yang dihantar ke Cabang juga pelik. Di Pendang ada pengundi tak dapat mengundi kerana kertas undi tidak cukuptetapi di Cabang Batu Sapi, Libaran dan beberapa cabang yang tiba – tiba mencatatkan kehadiran tinggi kertas undi terlebih cukup. Menurut maklumat JPP kertas undi disediakan hanya sekitar 20 % - 30 % dari jumlah pengundi tetapi di tempat yang jumlah undi pelik kertas undi tersedia lebih dari 50 %. Mana JPP tahu yang orang akan datang mengundi lebih ? Bagaimana dengan hak pengundi di Pendang yang dinafikan hak mengundi.

Saya memohon tindakan segera diambil. Satu keputusan mengumumkan menggantung keputusan Kubang Pasu, Libaran, Sandakan dan Batu Sapi perlu dibuat sebelum proses pengundian minggu ini bermula.

Kononya wujud pengundi hantu di Rembau saya juga mohon Rembau dibatalkan dan undi semula.

Satu penyiasatan terbuka perlu diadakan segera mengenai kepincangan yang berlaku.

Saya masih berpegang teguh dengan disiplin parti menggunakan seluruh saluran dalaman parti. Namun saya semakin diasak ke dinding.

Saya selaku anggota Parti KEADILAN Rakyat mohon keadilan.

Sekian dan terima kasih


Badrul Hisham Shaharin
calon Ketua AMK

sumber:tranungkite.net/v11

ZAHID KELUAR PARTI

Oleh: ulitmayang

"Image Hosted by ImageShack.usMengikut Zaid Ibrahim , beliau sudah menghantar surat perletakan jawatan dalam parti PKR , dan juga mengumumkan akan keluar parti berkuatkuasa pada 16 Disember ini.Tidaklah diketahui apakah tujuan , niat dan naiwatu , objektif Zaid menunda tarikh rasmi keluar parti kepada 16hb Disember 2010 , hari khamis ini.

Mungkin beliau ada petunjuk dan muslihat tertentu sehingga seolah – olah adanya tempoh kuat kuasa selama 30 hari atau 1 bulan dari tarikh surat dihantar. Wallahuallam !!!

Tapi , yang mengharukan jugak , Biro Politik PKR , sebaik menerima surat dari Zaid terus saja mengadakan mesyuarat bagi menerima hasrat beliau melepaskan semua jawatan dan juga keahlian dalam parti.

Nampak macam begitu nekad dan semacam agak tergesa – gesa tindakan PKR ni. Agaknya sudah tidak mampu menunggu lagi sehingga tarikh berkuatkuasa yang telah dicadangkan oleh Zaid. Begitu gelojoh sekali PKR ni. Saifuddin: "Zaid sendiri mahu keluar parti"
"
tranungkite.net/v11