ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, May 29, 2010

SIME DARBY ALAMI KERUGIAN RM 1.6 BILLION

Baru-baru ini heboh diperkatakan Syarikat Konglomerat terbesar Kerajaan Malaysia, Sime Darby mengalami kerugian berbillion ringgit. Pengerusinya, Tun Musa Hitam menjelaskan dalam satu wawancara dengan Mingguan Malaysia Ahad,23 Mei,2010 mengenai punca-punca kerugian itu.Antaranya salah urustadbir konglomerat itu yang mempunyai 100,000 kakitangan di dalam dan luar negara.

2. Namun antara yang menjadi "turning point" terhadap kerugian berkenaan adalah pengambilalihan projek sakit, khasnya Projek Bakun, projek Empangan Hidroletrik yang tidak pun mendapat kelulusan Kementerian Alam Sekitar sewaktu DS Anwar masih dalam kerajaan lagi. DS Anwar ketika itu menentang Projek Bakun, namun Mantan PM, Mahathir Mohamad ingin projek itu diteruskan demi untuk kebaikan rakyat Sarawak, katanya.

3. Menurut Tun Musa Hitam, Sime Enggineering, anak syarikat Sime Darby mengambil alih Bakun pada 2002 di mana ketika itu projek berkenaan menghadapi pelbagai masalah, khususnya kos yang menjangkaui anggaran. Ia dianugerahkan kepada seseorang, kemudia ia ditender semula ketika itu, Sime Enggineering memperoleh tender berkenaan. Ia tiada kaitan dengan Sime Darby sekarang, namun katanya lagi, kerajaan harus memantau projek yang menelan berbillion ringgit itu serta melibatkan kepentingan nasional. SPRM sepatutnya herus menyiasat pendedahan oleh Tun Musa ini, memandang jumlah yang terlibat berbilion ringgit dan melibatkan kepentingan negara pula.

4. Sebenarnya projek Bakun mulai nazak sekitar tahun 1997, selepas syarikat milik Ting Phek King, Ekran Berhad, gagal menyiapkannya melalui Bakun Hydroelectric Corporation. Teras perniagaan Sime Darby adalah perladangan. Mengapakah pula perlu ia mengambil alih projek Bakun yang bukan bidangnya. Atau ada apa-apakah kaitannya dengan Mantan PM , Tun Mahathir?

5. SPRM tidak sepatutnya memilih bulu dalam menjalankan siasatan terhadap kerugian yang melibatkan wang negara. CEO nya, Datuk Seri Zubir Murshid harus bercuti sementara siasatan dijalankan. Tun Musa Hitam juga harus bertanggungjawab, kerana ia Pengerusinya ketika ini.


AlKundangi,
28 Mei,2010
http://alkundangi.blogspot.com
http://alrembauwi.blogspot.com