ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, November 17, 2010

ZAHID DAN PEMILIHAN SEMULA PKR

Isu Datuk Zahid Ibrahim kini menjadi hangat menjelang pemilihan PKR yang dijadualkan berlansung pada 21 November,2010.Saya cuba memahami persoalan Zahid, namun saya tidak merasakan saya bakal dapat membuat kesimpulan atau pandangan tentang rentak politiknya yang sentiasa berubah-ubah, sama seperti berubahnya hari,minggu dan bulan.

2. Zaid dikatakan orang yang membawa masalah ke mana sahaja ia pergi. Dalam Persatuan Peguam Muslim ada masalah. Bila dia menyertai UMNO, dia juga ada masalah yang membuatkan dia meletakkan jawatan Menteri di JPM.Dan bila dia menyertai KeAdilan, dia juga ada masalah, yang mana akhirnya dia menarik diri dari bertanding jawatan Timbalan Presiden. Kini tinggal Azmin dan Mustafa Kamil Ayub berentap merebut jawatan itu. Azmin dijangka menang mudah dalam pemilihan ini. Dia dikatakan anak emas kepada penasihat PKR, DS Anwar Ibrahim.

3. Namun permintaan semula Mustaffa supaya pemilihan ditangguhkan tentu ada alasan yang tersendiri. Mustaffa juga sudah lama dengan Anwar, dan pernah menjadi orang kuat ABIM suatu ketika dulu. Pendek kata dia juga sudah lama berkorban untuk Anwar. Mengapa pula Azmin jadi pilihan, sedangkan Presiden sendiri berasa kurang senang dengannya? Hanya DS Anwar yang tahu.

4.Saya rasa pemilihan PKR wajar ditangguhkan sehingga segala rasa tidak puas hati di peringkat akar umbi diselesaikan. Apa yang disuarakan oleh saudara Jamil Kuching (Tranungkite,net) mungkin juga berasas. Ketua Umum harus mendengar dan prihatin dengan suara ahli bawahan. Tanpa ada ahli bawahan tidak ada pemimpin. KeADILan bukan milik peribadi.Ia adalah milik semua ahli dan para penyokong Pakatan Rakyat. Jika salah satu parti gabungan Pakatan Rakyat tempang, Pakatan Rakyat juga turut tempang. Oleh itu masalah dalaman parti harus diselesaikan sebelum halatuju selanjutnya ditentukan.

alKundangi,
17.11.2010

Monday, November 15, 2010

PAS + DAP + PKR = PR , atau PAS + UMNO + MCA + MIC = BN , Mana Lebih Afdal !!


Oleh: ulitmayang

"Image Hosted by ImageShack.usAda berita yang mendukacitakan orang – orang Melayu hari ini. Walaupun sudah begitu lama ianya berlaku , tetapi hari ini dan minggu ini ianya dibicarakan secara rasmi , secara terbuka , tanpa berselindung , bukan sebelah pihak tetapi kedua – dua belah pihak , samada pemerintah dalam erti kata UMNO di peringkat pusat , mahupun sebagai pembangkang di peringkat negeri , iaitu di Pulau Pinang.

Secara rasminya , UMNO akhirnya mengaku , bahawa mereka lah yang bertanggungjawab melenyapkan , menjual dan melelong tanah – tanah milik orang Melayu , selama 50 tahun lalu , khususnya di negeri Pulau Pinang.

Hari ini dan minggu ini , berlaku satu episode duka orang – orang Melayu bilamana PAS begitu komited dan tekad untuk menggantikan UMNO di peringkat pusat , iaitu mengambil alih Putrajaya bersama – sama ‘taukeh’ mereka dalam Pakatan Rakyat , ia itu DAP.

DAP yang dikatakan bersama – sama PKR telah berjaya memperalatkan PAS , sejak selepas PRU 12 , tanggal 08 Mac 2008 lalu , bagi tujuan mengekalkan kuasa pemerintahan oarng – orang Cina di Pulau Pinang. Orang – orang Melayu dikatakan terus ditindas di bawah pemerintahan LGE hari ini.

Jadi seruan berbunyi " UMNO terus ajak PAS bersama BN , bukannya gantiikan UMNO - BN" , ada kebenarannya. Menurut orang yang membuat seruan ini , kedudukan PAS akan lebih baik jika komponen Pakatan Rakyat (PR) itu bersama BN daripada terus berganding dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

“PKR dan DAP itu hanya membebankan PAS. “PAS akan lebih baik bersama Umno-BN bukan bersama PKR dan DAP yang tidak sehaluan dengan PAS,”. PAS kena fikirkan kedudukan dalam Pakatan Rakyat, samada berdiri sendiri atau bersama BN,”.

Seruan di atas tadi lahir ekoran dari forum yang diadakan oleh PAS , dan cetusan idea TGHH dan diulas lanjut oleh KP PAS , dimana katanya " sudah sampai masa UMNO diganti" . Dalam seminar dan forum tersebut , yang bertajuk " PAS sedia ganti UMNO" , tidak lah diketahui apakah rasionalnya diadakan , dan seruan ke arah itu , setelah baru berlalu 1 minggu kekalahan PAS di PRK Galas dan PKR di Batu Sapi , dimana bedah siasat ‘ post mortem’ bagi mencari punca sebenar kekalahan masih belum secara rasmi diumumkan , Presiden PAS sudah bercakap besar untuk menggantikan UMNO ketika mengambil alih Putrajaya dalam PRU 13 nanti.

Strategi apakah yang akan digunakan oleh TGHH dan sekalian para pemimpin PR bagi menawan Putrajaya , sedangkan Galas yang dah ada dalam tangan boleh terlepas ? Begitu juga dengan kejayaan BN menambah bilangan undi majoriti di Batu Sapi !!!

Catatan

Barangkali , tulisan di atas merupakan ulasan orang – orang UMNO , ekoran dari seruan TGHH supaya UMNO bersikap gentleman , “sekiranya” kalah dalam PRU 13 nanti. Barangkali juga , ajakan KP UMNO supaya PAS lebih baik bersama UMNO , MIC dan MCA mengukuhkan BN. Bahkan , tidak salah sekiranya masih ada lagi pemimpin – pemimpin PAS yang masih mengimpikan ‘UG’ , turut bersetuju dengan saranan UMNO di atas tadi.

Jadi bagi mereka ini , formula PAS + UMNO + MCA + MIC = BN adalah lebih afdal. UMNO dah banyak berubah dan bersedia untuk melakukan “transformasi” politik , sepertimana kerajaan BN kelolaan UMNO sudah pun melakukan “transformasi” ekonomi kini.

tranungkite.net/v11
"
Zaid Ibrahim keluar PKR
Sumber: Malaysiakini

Datuk Zaid Ibrahim telah mengambil keputusan untuk meninggalkan PKR, lapor The Star hari ini.

"Saya sedari hari-hari saya semakin singkat kerana pemimpin parti tidak berhenti-henti membuat serangan peribadi ke atas saya.
"Saya berundur kerana mahu menjauhkan diri saya daripada penipu dan pembohong. Saya tidak lagi mahu menjadi swebahagian daripada kumpulan yang menaburkan fitnah dan sanggup menipu semata-mata untuk tujuan peribadi mereka,” katanya.

Zaid, yang menyertai PKR pada Jun 2009 selepas meninggalkan Umno berkata beliau akan bercuti seketika untuk menjauhkan diri daripada semua tumpuan ketika ini.

"Saya bukan membenci parti tetapi saya meluat dengan pemimpin yang bermasalah di dalam parti,” katanya.

Bekas menteri kabinet itu menarik diri daripada pemilihan jawatan timbalan presiden PKR minggu dengan alasan kepimpinan parti gagal menangani dakwaan manipulasi dan penyelewengan dalam sistem pemilihan berkenaan.

Beliau juga pada sidang akhbarnya itu membidas pemimpin PKR, termasuk ketua umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah, beliau juga mencadangkan Anwar supaya berundur kerana berpendapat dia sebagai punca masalah di PKR.

Dalam wawancaranya, dengan beberapa akhbar pro-Umno, semalam adalah hampir pasti bahawa Zaid akan meninggalkan PKR dan menubuhkan partinya sendiri.

Malah, Zaid pernah mengumumkan pada dialognya di Kedah bahawa beliau akan menubuhkan “Keadilan baru” jika dipecat dari PKR.
Rosmah Pangku Tugas Najib, Langgar Hierarki Negara


Oleh Biaqpila

KUALA LUMPUR 2 NOV: Tindakan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor mewakili Perdana Menteri dalam beberapa acara yang tidak boleh disertai Datuk Seri Najib Razak menimbulkan pelbagai persoalan kini apakah beliau adalah pemangku Perdana Menteri.

Malah Rosmah yang turut seolah menggantikan tugas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dimaktubkan dalam Perlembagaan bagi menggantikan tugas Perdana Menteri jika ia sakit atau uzur.


Mengulas perkara ini, Ahli Parlimen Ketereh, Ab Aziz Ab Kadir berkata perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku kerana ia berkaitan tanggungjawab rasmi Ketua Negara sedangkan hierarki kepimpinan masih lagi wujud.

"Sekarang ini berlaku benda-benda yang tak sepatutnya berlaku, bagaimana seorang isteri boleh mewakili PM sedangkan kita ada lagi Timbalan Perdana Menteri dan menteri-menteri.

"Ini melibatkan dasar negara, perkara yang seharusnya ada pertanggunjawabanlah dalam soal mewakili jawatan-jawatan yang tertentu ini," katanya.

Rosmah dilaporkan Bernama merasmikan dan membaca teks ucapan Najib ketika majlis perasmian Karnival Deepavali 1 Malaysia di Little India dekat Brickfields dan Jalan Tengku Kelana, Klang walaupun tiada jawatan rasmi dalam kerajaan.

Ahli Parlimen Kuala Langat Abdullah Sani Abd Hamid pula dengan sini menganggap betapa ini menunjukkan kebenaran spekulasi bahawa Rosmah bertindak sebagai 'kuasa' sebenar di belakang Najib sendiri.

"Dah lama kita tau semua dah taulah kalau Najib tak sakit memang dia jadi perdana menteri dah pun. Tapi apa yang jelas melihat keadaan sakit PM ni memberi

ruang besar, spekulasi yang dibuat orang ramai bahawa beliau above the PM lah.

"Kesesuaian dengan Najib sakit, peranan itu diambil beliau untuk menonjol diri sebagai acting PM. Saya setuju sebab gaya itu lebih dari Menteri dan lebih dari Perdana Menteri," katanya.
DATUK ZAID IBRAHIM KELUAR PKR?


KUALA LUMPUR, Nov 15 — Datuk Zaid Ibrahim has announced he is quitting PKR today, a widely-anticipated move a week after dropping out of the party’s deputy presidential race.

The maverick politician said he resigned in an interview with The Star daily that appeared in today’s edition with the banner headlines “Zaid: I quit”. This was his third interview in as many newspapers owned by Barisan Nasional (BN) parties.

“I knew my days in the party were numbered because the leaders were relentlessly making personal attacks against me.

“I am quitting because I want to dissociate myself from liars and cheats. I do not want to be part of a group that propagates lies and does not have any qualms about cheating for as long as the end justifies the means,’’ Zaid told The Star, adding he would take a short break “to get away from all the attention”.

He has become increasingly critical of the party leadership in recent weeks, going as far as to ask de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim and his political rival Azmin Ali to quit their posts for the sake of the party.

Zaid joined the party 18 months ago after being sacked from Umno, where he was also critical of Datuk Seri Najib Razak.

“I am not sick of the party, I am sick of the sick leaders in the party,’’ he said in the interview.

Zaid said he had been attacked for merely asking for a clean, free and fair party election.

He said that right from the start of polling when he was leading the pack in the race for the No. 2 post, he had been calling on party leaders to seriously look into irregularities in the balloting process.

“How can they blatantly lie that I only made noise after my opponent (Azmin) took the lead on the third day of polling?” he asked.

“They call me a troublemaker, that I am a Trojan horse out to destroy the party. They also accused me of being an Umno agent trying to destroy the party from within.

“I cannot accept all these lies.

“They (PKR leaders) do not take well to criticism. They ‘shoot’ the messenger of truth rather than address the complaints,” he added.

In his note quitting the party polls last week, Zaid thanked all the members who have supported him and “placed their faith in the cause of reform”.

“It is of utmost disappointment that I am unable to continue in this flawed election process. I remain committed to the Opposition’s cause and will continue to speak about the issues of the common people.

“Together, we will continue our unabated struggle towards a better government for the people,” he said.

According to political observers, Zaid is likely to go on and form his own party as Umno has indicated it will not take back the lawyer-turned-politician.

The Kelantanese was in Umno for 23 years and a former Kota Baru MP. He was made a senator and became the law minister in the Abdullah administration after Election 2008.

While hailed a hero for joining PKR in June 2009, he was criticised by BN-owned newspapers and had to come out with a book “Saya Pun Melayu” (I am Malay, too) to defend himself.

Ironically, Zaid took his strident views against his PKR colleagues in the very newspapers that used to be critical of him.

Zaid built a one-man law practice into the country’s largest law partnership that still bears his name.

He was also co-ordinator of the Pakatan Rakyat (PR) secretariat that sought to formalise the pact that won four more states and 82 federal seats in Election 2008.

Zaid had once proposed PAS spiritual leader and Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat as a better PR chief than Anwar. He said last weekend that other PAS leaders were more capable than Anwar, whom he supported for the PKR presidency, saying they would make a good team.

Anwar declined.

Zaid’s campaign for the PKR No. 2 race was marked with claims that he would quit if either Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim or Anwar’s daughter, Lembah Pantai MP Nurul Izzah, would enter the contest. Both later declined although Khalid showed some interest.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/zaid-unsurprisingly-quits-pkr/
Pergerakan Islam vs AS dan sekutunya
Oleh - Suhaimi Mokhtar


Amerika Syarikat (AS), sekutu Baratnya dan negara-negara Islam yang menjadi proksi negara-negara kuasa ini membahagikan dan menyenaraikan pergerakan, pertubuhan, jemaah, organisasi atau parti yang wujud di bumi Islam, walau apa pun nama yang dipakai, kepada dua senarai atau bahagian, iaitu yang halal dan yang haram mengikut pandangan mereka.

Lebih tepat lagi pembahagian atau penyenaraian ini mengikut kaca mata orde dunia yang dikepalai AS sebagai pertubuhan atau apa sahaja panggilan, sama ada pergerakan, jemaah, organisasi atau parti tergolong kepada sama ada dalam kategori 'pertubuhan pengganas' atau pertubuhan tidak pengganas, prodemokrasi atau menepati parti politik Islam.

Terdapat pula dalam kepelbagaian panggilan terhadap jemaah Islam ini, pergerakan atau apa sahaja panggilan yang diberikan, mengesampingkan perjuangan politik seluruhnya dan bergerak di bidang dakwah dan penyebaran Islam melalui kaedah mengajak umat Islam mengutamakan kepada mengerjakan sesuatu untuk mendapat fadilat semata-mata.

Hakikatnya Islam adalah sesuatu yang sempurna dan menyangkuti kesyumulan dan keuniversalannya tanpa meninggalkan sesuatu apa pun. Ia sebagai suatu cara hidup atau 'way of life', suatu manhaj, nizam atau sistem yang menyangkuti perundangan, hukum-hakam, aqidah, dakwah dan lain-lain.

Dalam dunia orde baru mengikut agenda atau acuan AS, Barat dan sekutu negara-negara umat Islam yang menjadi proksi negara kuasa ini, tanpa wujudnya negara Islam sebenar, umat Islam diajak berada dalam jemaah Islam atau apa sahaja panggilan, sama ada pergerakan, pertubuhan atau lainnya dan tidak berada di luar jemaah.

Tiada sebuah negara Islam yang sebenarnya wujud dewasa ini. Apa yang dimiliki oleh Islam ialah negara umat Islam yang bumi wilayahnya menjadi hak milik umat Islam. Sesetengah dari negara umat Islam ini telah dicerobohi, ditakluki dan dijajah seperti Iraq dan Afghanistan. Ada pula negara umat Islam yang buminya dirampas melalui kuasa penjajahan seperti Palestin, Kashmir dan bumi umat Islam yang pernah dijajah oleh kuasa penjajahan dari barat atau timur seperti wilayah umat Islam bekas Kesatuan Soviet.

Terdapat bumi umat Islam yang terjebak dalam perang proksi kerana terdapat negara umat Islam yang bersekongkol dengan AS dan Barat untuk mempertahankan survival golongan elit pemerintahan negara-negara umat Islam ini. Negara-negara bersekongkol ini turut sama menentang kebangkitan Islam yang dicetuskan oleh pergerakan Islam dan sebagainya.

Dalam suasana inilah wujudnya pergerakan Islam atau apa sahaja nama mengikut kesesuaian negara atau wilayah setempat, yang bangkit berjuang mengikut saluran amalan demokrasi yang dibenarkan melalui pilihan raya.

Kebanyakan atau kadang-kadang pilihan raya dicemari dengan penyelewengan dan korupsi yang melampau yang mewarnai pilihan raya, bagi menjamin kemenangan gulungan yang bersekongkol atau pro-AS dan Barat. Selalunya pergerakan atau parti Islam akan kecundang dalam pemilihan yang dikatakan demokratik tetapi sebenarnya tidak demokratik.

Dalam kes pilihan raya di wilayah Pihak Berkuasa Palestin (PA) beberapa tahun lalu, kemenangan Hamas, sebuah pergerakan Islam tidak diiktiraf oleh AS, Barat dan konco-konconya, bahkan negara kuasa ini yang menggerakkan agenda orde dunia mengikut acuannya menyenaraikan Hamas sebagai organisasi atau pertubuhan pengganas.

Kemenangan pergerakan Islam FIS di Algeria digagalkan dengan rampasan kuasa tentera bagi menggagalkan kewujudan kerajaan yang dikuasai pergerakan Islam dan keadaan yang sama berlaku di Turki, apabila pergerakan Islam Refah yang dipimpin Profesor Nickmuddin Erbakan hanya mampu memerintah beberapa tahun apabila tentera turut merampasnya kerana polisi-polisi pro Islam sehinggalah akhirnya parti AK pimpinan Tayyeb Erdogon dan Abdullah Gul memenangi pilihan raya dan terpaksa mengisytiharkan bahawa Turki tetap mengamalkan fahaman sekular. Parti FIS dan Refah masing-masing di Aljeria dan di Turki akhirnya diharamkan seperti juga Ikhwanul Muslimoon diharamkan di Mesir.

Perjuangan kebangkitan untuk pembebasan dari segala belenggu dan kuasa penjajah dianggap dan disenaraikan perjuangan keganasan sementara pencerobohan, penjajahan dan penaklukan melalui kekuatan persenjataan dan ketenteraan dianggap sebagai perjuangan pembebasan.

Dalam ruang-ruang yang sangat ketat inilah pergerakan Islam dan sebagainya mencari kesesuaian dalam perjuangan mereka dan kerana ketatnya ruang maka sangat mudah bagi pihak pelaksana agenda orde dunia baru untuk menyenaraikan pergerakan, pertubuhan atau jemaah Islam itu tergolong sebagai pertubuhan pengganas atau tidak.

Pergerakan Islam yang mempunyai ciri-ciri perjuangan menegakkan Islam dengan segala kesyumulannya menghadapi delima perjuangan bagi mengelakkan diri dari disenaraikan oleh AS, Barat dan negara konco mereka dalam senarai pertubuhan pengganas.

Ikhwanul Muslimoon yang bermula di Mesir sejak kejatuhan sistem khalifah yang terakhir di Turki telah diharamkan oleh rejim Mesir sejak zaman Gamal Abdul Nasir lagi. Penyertaan anggota ikhwan dalam pilihan raya menggunakan tiket bebas dan atas nama individu.

Sedangkan hakikatnya dari kemunculan Ikhwanul Muslimoon inilah munculnya pergerakan Islam dan sebagainya di negara-negara umat Islam yang menjadi wadah perjuangan untuk melindungi, pemelihara dan penerusan kepada perjuangan Islam yang diwarisi dari para nabi dan rasul.

Dalam negara Islam yang tidak wujud sistem Islam, umat Islam hendaklah berada dalam jemaah, pergerakan, pertubuhan, parti politik Islam atau apa sahaja nama yang dipilih mengikut kesesuaian setempat bumi negara umat Islam.

Satu-satunya pra syarat perjuangan pergerakan Islam yang syumul ialah perjuangan itu mestilah bersumberkan al-Quran, hadis dan mengikut acuan yang telah ditetapkan Allah sebagai perjuangan pewaris nabi dan rasul. Ia tidak boleh mengikut acuan lain, apa lagi acuan AS, Barat dan negara konco mereka.

Mana-mana pergerakan Islam yang kerana tidak mahu disenaraikan sebagai pertubuhan pengganas lalu mengikut acuan AS, Barat dan negara Islam sendiri yang menjadi konco kuasa ini. Dengan demikian maka terkeluarkan pergerakan ini dari senarai perjuangan menegak dan membela Islam. Adalah lebih baik dan wajar di senaraikan sebagai pertubuhan pengganas dari terkeluar dari senarai pergerakan Islam yang berjuang menegakkan Islam yang syumul.

Pedulikan penyenaraian AS, Barat dan konco-konco mereka, Apa yang lebih penting ialah penyenaraian Allah sebagai pergerakan Islam yang berjuang mewarisi perjuangan para rasul dan nabi. Pergerakan Islam mesti mengikut acuan Allah dalam perjuangan dan bukan mengikut acuan AS, Barat dan konco-konco mereka menampilkan diri mereka sebagai penegak dan pembela Islam.

Mereka jauh dari hakikat sebenar apabila mengekang perjuangan Islam, ulama dibunuh dan disenaraikan sebagai pengganas kerana mengajak umat Islam berjihad. Pergerakan Islam mesti mengikis ciri-ciri kesyirikan dalam perjuangan ini yang menyebabkan Allah tidak mewajarkan kemenangan kepada perjuangan Islam,

Tiada sebuah negara umat Islam yang sebenarnya wujud dewasa ini. Iran satu-satunya yang menghampirinya. Setakat menjadi khadam dua tanah suci, ia tidak membawa erti memiliki ciri-ciri negara Islam, sedangkan ia bersekongkol dengan AS dan Barat yang memusuhi Islam.* Penulis ialah Perunding Media di Kuala Lumpur.

www.sinarharian.com.my
Anwar, Azizah Dan Nik Aziz Tersenarai 500 Individu Muslim Paling Berpengaruh

Berita Sumber TVS

Image Hosted by ImageShack.usKUALA LUMPUR 13 NOV : Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat tersenarai dalam 500 Individu Muslim Paling Berpengaruh Dunia untuk tahun 2010.

Buku ' The Most Influential Muslims 2010' Edisi ketiga itu diterbitkan oleh The Royal Islamic Strategic Studies Centre.

Dalam laporan itu Anwar disifatkan sebagai seorang ahli politik yang dikenali di peringkat global dengan pendirian Islam serta sangat berpengaruh kalangan generasi muda.

"Empat buah negeri di bawah kerajaan Malaysia berada di penguasaan Anwar. Jika Anwar memimpin dalam pilihanraya yang adil, Anwar akan memenangi pilihanraya umum 2013 ini.

" his excellency dr anwar Ibrahim is a Malaysian politician of global stature. He is the former deputy prime minister of Malaysia, former finance minister and is currently the leader of the Malaysian opposition coalition.He is well-known for his liberal Islamic stance on politics, and is incredibly influential as a leader and role model for young people. Ibrahim's coalition now controls four of 13 state governments. If led by Anwar, it would have a fair chance of winning the next national election in 2013."

Sementara itu, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail turut disenaraikan untuk tahun 2010.

"Dr Wan Azizah Wan Ismail is the president of Parti Keadilan Rakyat (People's Justice Party). She was Leader of the Opposition Party until she stepped down for Anwar Ibrahim.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat juga antara yang tersenarai dalam 500 individu Paling Berpengaruh 2010.

Menurut buku itu, Nik Aziz disifatkan sebagai pemimpin yang sudah memerintah Kelantan 20 tahun yang mempunyai sokongan ahli PAS hampir 1 juta ahli.

"Nik Aziz telah memerintah negeri Kelantan kira-kira 20 tahun dan beliau memegang kuasa yang sangat penting dalam tempoh berkenaan di mana sokongan ahli PAS hampir satu juta ahli"

"Dato' Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat is a Malaysian politician, an Islamic scholar and has been the chief minister of the State of Kelantan for the past 20 years. He holds the position of Mursyidul Am-the religious guide-within the Pan-Malaysian Islamic Party (PAS). As the religious guide of the Pan-Malaysian Islamic Party, Nik Mat is the spiritual leader of Malaysian Islamic politics and holds very important sway over the tenor of politics in the nation. Nik Mat's fundamentalist party has close to one million members and enjoys strong support from the northern rural and conservative states such as Kelantan and Terengganu."

The Most Influential Muslim 2010 dibahagikan kepada 15 kategori ,antaranya kategori ulama, politik, cendekiawan, pemuda, media, sains, teknologi, perubatan, undang-undang, seni dan radikal.

Penyenaraian ini bukti kepimpinan politik dan peranan besar yang disumbangkan tokoh tersebut mendapat pengiktirafan antarabangsa.
Anwar, Azizah Dan Nik Aziz Tersenarai 500 Individu Muslim Paling Berpengaruh Dunia 2010

tranungkite.net/v11
Satu Rancangan Untuk Kuburkan PKR Melalui Mahkamah?

Artikel Oleh: WFAUZDIN NS

INGATKAH anda sejarah Umno pernah diharamkan? Mungkin ramai yang tidak tahu Umno sekarang adalah `benih baru' yang ditanam oleh Tun Mahathir. Jika anda mahu tahu sejarah Umno, mengapa ianya diharamkan suatu ketika dan kenapa `benih baru' ditanam semula, anda bolehlah bertanya dengan Ku Li atau Rais Yatim. Mereka arif tentang sejarah ini.

Seimbas lalu, saya petik dari blog rakan Greenboc tentang sejarah pengharaman Umno secara ringkas. "Pada Jun 1988, satu guaman sivil telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh 11 ahli Umno yang dinamakan sebagai ‘Umno 11′. Kumpulan ini telah memohon suatu relif termasuk suatu pengisytiharan bahawa pemilihan calon yang menang semasa Perhimpunan Agung Umno April 1987 sebagai bertentangan dengan perlembagaan parti, tidak sah dan dianggap terbatal serta tidak mempunyai kesan." (Greenboc).

Mengapa perlu kita imbas kembali sejarah Umno yang banyak mengkhianati orang-orang Melayu ini? Ini adalah untuk belajar dari sejarah parti yang hampir pupus itu, mengapa parti itu diharamkan suatu ketika. Ringkasnya, Umno diharamkan adalah kerana ketamakan kuasa Tun Mahathir yang mahu menghalang kemaraan Ku Li. Apabila saluran mahkamah digunakan oleh kumpulan yang sanggup merosakkan parti asalkan musuh mereka tidak dapat menguasai parti berkenaan.

Tidak mustahil hal yang sama boleh berlaku kepada PKR. Kita akan lihat siapa nanti yang tergamak membawa masalah dalam parti ini ke mahkamah, walaupun ruang dibuka seluas mungkin untuk mereka di dalam parti. Rasa tidak puas hati tentang pemilihan di dalam PKR kali ini banyak kedengaran, apatah lagi dijadikan bahan berita utama oleh media pencacai. Pihak parti juga telah memberikan kenyataan dan berjanji untuk menyelesaikannya sehingga sanggup memberi masa untuk mereka yang tidak puas hati itu mengumpul bukti untuk disiasat. Malahan, Presiden Parti DS Wan Azizah yang dikatakan `tidak berminat' dengan Azmin pun membuat kenyataan untuk menyiasat segala dakwaan tetapi bagi menghormati kehendak majoriti akar umbi, tanpa adanya bukti kukuh salah laku setakat ini, maka pemilihan mesti diteruskan.

Mungkin ada pula yang menukar tuduhan mereka selama ini dan menganggap DS Wan Azizah `berpihak' kepada Azmin apabila meneruskan pemilihan. Jika pemilihan dibatalkan dan dilakukan semula tanpa asas dan bukti kukuh, tentunya penyokong Azmin akan mendakwa pula DS Wan Azizah menyokong Zaid mahu pun Sdr Mustafa Kamil. Tentu sekali ini menimbulkan dilema buat Presiden Parti, lantas beliau berpegang kepada fakta yang ada iaitu pemilihan mesti berjalan dan siasatan perlu juga dilakukan.

Tentang isu samada parti akan dibawa ke mahkamah atau tidak, itu terpulanglah kepada mereka samada ingin digelar sebagai pengkhianat atau tidak. Apa yang penting, kita jangan meletakkan diri kita `satu kepala' dengan pengkhianat yang bakal muncul nanti.

wfauzdin.blogspot.com