ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, October 29, 2008

ISU PKNS: DI MANA SILAPNYA TAN SRI KHALID?

ISU PKNS: DI MANA SILAP TAN SRI KHALID?


Pengurus Besar PKNS, Datuk Harun Salim dilaporkan akan bersara hujung bulan Oktober ini.Sehubungan dengan itu, Tan Sri Khalid selaku Menteri Besar Selangor melantik Timbalan Pengurus Korporat dan Akaun,Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar PKNS bagi menggantikan Datuk Harun yang akan bersara akhir bulan ini. Tempoh pemangkuan itu mengambil masa selama setahun sementara mencari calon yang sesuai.


Pelantikan Low Siew Moi itu menimbulkan bantahan dari banyak pihak,mungkin kerana beliau bukan Melayu dan bukan beragama Islam..Tetapi pengalaman Low Siew Moi atau lebih dikenali sebagai Madam Low selama 35 tahun di PKNS dengan 11 tahun di Bahagian Korporat meyakinkan TS Khalid untuk melantik beliau ke jawatan itu meskipun bersifat sementara.


Pelantikan Madam Low ini dikatakan memecahkan tradisi selama 44 tahun kerana selama itulah PKNS diterajui oleh kaum Bumiputera dan dibantah oleh lima persatuan pekerja PKNS iaitu Persatuan Pegawai Kanan, Persatuan Pegawai Eksekutif, Badan Islam, Kelab Sukan dan Rekreasi, Persatuan Kebajikan dan Kesatuan Sekerja PKNS.


Selama 44 tahun PKNS diterajui oleh Bumiputera, namun apa yang lebih mengecewakan kita seperti apa yang disebut oleh Tan Sri Khalid, setelah membuat pemeriksaan selama 44 tahun itu, beliau amat kesal apabila mendapati usaha PKNS dalam memartabatkan orang Melayu dalam bidang perniagaan dan hartanah tidak mencapai sasaran yang diharapkan. Bahkan lebih 75 peratus dari projek yang dilaksanakan oleh PKNS diberi kepada syarikat bukan Melayu samada secara langsung ataupun tidak (Sinar Harian,28 Oktober,08,hal.2).


Bahkan lebih teruk dari itu, beberapa aktiviti dan keputusan perniagaan yang dibuat oleh PKNS bukan berdasarkan keperluan PKNS sendiri, tetapi adalah lebih kepada parti politik yang memerintah. Akaun PKNS juga didapati tidak betul dari segi pengurusannya seperti pada tahun 2007 PKNS dilaporkan mengaut laba RM500 juta, namun setelah disemak ia adalah hasil luar biasa, bahkan RM100,000 darinya dihadiahkan kepada Pengerusi PKNS sebelum ini,iaitu bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khir Toyo.


Walaupun ada pihak yang menyatakannya ia adalah mainan politik TS Khalid sepertimana yang dituduh oleh Mohd Isa Abu Kasim.ADUN Batangkali, namun kekecewaan MB Selangor itu terhadap pencapaian PKNS selama 44 tahun dalam memartabatkan orang Melayu ternyata adalah alasan yang kuat mengapa MB Selangor itu melantik Madam Low menjadi Pemangku pengurus Besarnya. Bayangkan kalau selama itu 75% projek PKNS terlepas kepada kaum bukan Melayu, lalu apalah gunanya kalau PKNS berketuakan seorang Melayu? Rasionalnya pengalaman Madam Low adalah penting bagi MB Selangor itu, dan beliau mungkin boleh membantu orang Melayu melalui PKNS pada masa depan.Lagipun pelantikannya cuma setahun, dan jawatan tersebut bukan diperingkat membuat dasar.


Dalam Islam, jawatan-jawatan yang bukan bersifat pembuat dasar dibolehkan kepada orang-orang bukan Islam.Berlainan jika jawatan itu adalah CEO kepada satu-satu syarikat GLC kerajaan yang mana CEO boleh membuat keputusan yang bersifat mendasar, atau melibatkan asas syarikat. Bagi PKNS, ia masih boleh dipantau oleh MB sendiri, dan Pengurus Besar hanyalah menjalankan tugas membantu MB dalam pelaksanaan dasar, bukan pembuat dasar. Pembicaraan Hak-Hak Bukan Muslim dalam negara Islam banyak diperkatakan dalam buku-buku ulama tersohor, antaranya karya Yusoff AlQardhawi sendiri yang diterbitkan Bahagian Hal Ehwal Islam JPM. Inilah yang perlu kita terokai dan hayati,bukan hanya bercakap berdegar-degar tapi praktikalnya nasib bangsa sendiri tidak terbela. Yang terbela hanyalah anak, menantu dan kroni. Selebihnya engkau engkau, aku aku atau seperti Enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing.


AlKundangi,
29.10.2008
.

DEKLARASI JANDA BAIK

Berikut adalah deklarasi yang dikeluarkan oleh para blogger dalam satu pertemuan di rumah Pak Habib, Syed Hussain AlAtas di kediaman beliau pada 26.10.2008. Tulisan ini diangkat dari laman Ketua Pengarang Siasah, di http://msomelayu.blogspot.com/ untuk tatapan pembaca sekelian. Terima kasih.

DEKLARASI JANDA BAIK

Memandangkan keadaan politik negara yang gawat, cabaran dan gugatan terhadap kepimpinan Melayu yang lemah oleh pihak-pihak tertentu, dari dalam dan luar negara serta keadaan ekonomi dunia yang kucar kacir dewasa ini, maka KAMI, para penulis, wartawan dan blogger yang prihatin terhadap nasib Bangsa, Agama dan Tanah Air, yang bersidang di Janda Baik, Pahang mengambil sikap dan pendirian seperti berikut:-

1. KAMI mendesak dan menuntut agar para pemimpin Melayu dari berbagai fahaman politik mengembelengkan tenaga, kerjasama dan buah fikiran demi mempertahankan keluhuran dan kekeramatan PERLEMBAGAAN MALAYSIA TANPA KOMPROMI.

2.KAMI memberi amaran kepada para pemimpin politik Melayu dari semua fahaman ideologi agar jangan menjadi pemimpin Pak Pandir yang hanya menang sorak tetapi kampung halaman dan negara terjual kepada pihak asing.

3. KAMI juga memberi amaran keras kepada pihak-pihak tertentu yang memainkan sentimen perkauman dan mempertikaikan HAK ISTIMEWA MELAYU sepertimana yang termaktub dalam PERLEMBAGAAN NEGARA agar jangan mencetuskan permusuhan antara kaum, antara agama dan antara budaya oleh kerana mereka menganggap kepimpinan Melayu lemah dan boleh diperdagangkan untuk memenuhi agenda perkauman mereka.

4. KAMI juga memberi amaran keras kepada para pemimpin Melayu, khasnya UMNO, agar mereka jangan menjadi pengkhianat BANGSA, AGAMA DAN TANAH AIR hanya kerana didorong oleh nafsu kekayaan kebendaan, kuasa yang dipinjamkan Allah, hingga melupai tanggungjawab mereka terhadap generasi Melayu akan datang.

5. KAMI menggesa seluruh umat Melayu yang menjadi para pejuang BANGSA, AGAMA DAN TANAHAIR tanpa mengira aliran politik agar memilih barisan pemimpin mereka yang terbaik dan bersih dari korupsi, berbagai skandal yang memalukan, yang berwibawa, berilmu dan berjiwa dinamik untuk menerajui kerajaan dan badan-badan amanah lainnya.

6. KAMI memberi peringatan dan teguran ikhlas bahawa UMNO mesti melakukan revolusi mental dan perombakan pemikiran yang dekaden, konservatif, materialistik yang melampau, anti ilmu, berpuak-puak, mementingkan diri, kaum keluarga dan para kroni hingga sanggup memperjudikan nasib BANGSA, AGAMA DAN TANAHAIR.

7. KAMI memberi amaran keras dan peringatan yang tulus ikhlas bahawa kepimpinan UMNO yang lemah, korup, rakus dan gila kuasa boleh menggerhanakan masa depan generasi muda Melayu dan rakyat yang telah memberikan sokongan mereka sejak 51 tahun UMNO memimpin kerajaan Malaysia.

8. KAMI juga ingin mengingatkan para pemimpin Melayu yang berkuasa agar jangan terlalu banyak berkompromi dengan golongan-golongan tertentu yang mempunyai agenda tertentu untuk melemahkan kepimpinan Melayu.

9. KAMI juga ingin mengingatkan para pemimpin Melayu yang berkuasa bahawa kelemahan kekuasaan politik Melayu akan membawa kehancuran dan penghapusan kuasa orang Melayu di bumi Malaysia yang bertuah ini.

10. KAMI menyeru dan menggesa rakyat Melayu bertindak proaktif dalam berbagai bidang kehidupan untuk menjamin kekuasaan politik Melayu tidak terhakis dan ketuanan Melayu dan Islam kekal subur selagi ada matahari dan bulan.

11. KAMI merafak sembah memohon agar Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu mempertahankan kedaulatan baginda seperti mana yang termaktub dalam PERLEMBAGAAN MALAYSIA dengan memberi sokongan moral kepada perjuangan umat Melayu dan Islam dalam berbagai lapangan hidup. Perlulah dihayati kedaulatan dan kedudukan Raja-Raja Melayu akan berterusan sekiranya rakyat Melayu dan umat Islam memperjuang dan mempertahankan institusi Raja tersebut.

12. KAMI dengan penuh takzimnya memohon Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dan kaum kerabat baginda agar jangan mengkhianati dan melakukan sesuatu tindakan yang boleh menjejaskan institusi Raja dan melukai perasaan umat Melayu yang mempertahankan institusi Raja selama ini.

13. KAMI juga menyeru kepada kerajaan agar melaksanakan KEADILAN dan TANGGUNGJAWAB sebagai pemerintah kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum memandangkan Malaysia negara majmuk.

14. KAMI ingin memberi peringatan kepada bukan Melayu agar berpegang teguh pada kontrak sosial dan PERLEMBAGAAN NEGARA demi menjaga keharmonian hubungan antara kaum serta kesejahteraan dan keamanan yang kita sama-sama mempertahankannya.

15. KAMI yakin dan percaya bahawa Kebebasan suara Rakyat dan amalan Demokrasi mestilah dipertahankan oleh kerana rakyat yang memberi mandat dan amanah kepada parti-parti politik tertentu untuk berkuasa. Oleh hal demikian KAMI akan bekerjasama dengan siapa saja, dan dari golongan mana sekali pun, demi memperjuangkan hak dan kebebasan Rakyat serta amalan Demokrasi di bumi Malaysia yang bertuah ini.Inilah deklarasi yang tulus ikhlas yang KAMI abadikan sebagai cetusan rasa dari buah fikiran KAMI demi memperjuangkan hak dan kepentingan Rakyat, Keamanan dan Kesejahteraan Negara Malaysia.

KAMI rakamkan cetusan hati nurani Rakyat yang bernama DEKLARASI JANDA BAIK, bertempat di kediaman Sdr Syed Hussein Al-Attas, bertarikh 26 Oktober 2008.

Tuesday, October 28, 2008

UMNO: SINGA TUA YANG KEHILANGAN GIGI


Jika seorang manusia itu hidup sudah lebih 50 tahun, maka ia dikatakan sudah menempuh zaman penghujungnya, atau dengan kata lain umur sudah merangkak tua. Sudah layak untuk menyambut Jubli Emas dari segi usia, sepertimana persatuan-persatuan sukan, pertubuhan-pertubuhan sosial dan politik dan sebagainya. Inilah yang dialami oleh parti tertua Melayu itu, Parti Kebangsaan Melayu Bersatu.


Dalam satu wawancara dengan Mingguan Malaysia bertarikh 26.10.2008, Dr.Rais Yatim, ahli Parlimen Jelebu yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno mengakui bahawa UMNO sudah menampakkan kehilangan dominasinya dalam Barisan Nasional, istimewa setelah PRU ke 12 yang memperlihatkan UMNO/BN kehilangan 5 negeri dan satu Wilayah Persekutuan. Seperti juga di zaman kini, zaman siber, di mana anak-anak sukar dididik akibat pengaruh luar melalui alam siber dan media elektronik, begitulah UMNO tidak lagi dapat mengawal parti-parti komponen dalam BN yang terdiri dari MCA,MIC, GERAKAN dan lain-lain. Bahkan sebuah parti dari Sabah mengumumkan untuk keluar dari Barisan Nasional.


Lebih dari itu, Dr. Rais menyebut bahawa budaya ugutan kini telah menular dalam BN itu sendiri. MCA misalnya, menuntut supaya Timbalan Pengerusi BN diberikan kepada mereka, walaupun selama ini jawatan itu didominasi oleh UMNO. Manakala Artikel 43 Perlembagaan Persekutuan tidak pula menyebut tentang keperluan Timbalan Perdana Menteri itu yang biasanya dilantik dari Timbalan Pengerusi BN.Mengapakah parti-parti komponen BN kini berani menuntut hal-hal seperti ini yang dulu tidak mereka lakukan? Apa yang dapat kita katakan ialah UMNO kini berada dalam keadaan kurang upaya, sama seperti OKU yang disebut-sebut sebagai istilah orang kurang upaya. Kekurangan keupayaan ini bukan berpunca dari luar, bahkan dari dalam UMNO sendiri.


Selain dari kemelut politik wang, UMNO juga ketandusan pemimpin berkaliber. DS Najib Tun Razak, yang diwarwarkan akan menggantikan Abdullah sebagai PM, kelihatan mempunyai serangkaian masalah yang menyukarkan laluan beliau ke arah itu. Pelbagai isu perlu dihadapi sebelum beliau menjawat jawatan PM. Bahkan kalau perlu, menurut TGH Abdul Hadi, Najib perlu dibersihkan, kalau perlu dihadapkan ke mahkamah sebelum menjawat jawatan PM.


Manakala generasi muda pula kurang berminat dengan UMNO. Mugkin kerana UMNO berasaskan parti satu kaum, atau pun UMNO sudah terlalu tua dan menanggung masalah yang banyak seperti korupsi,penyalahgunaan kuasa, berlagak yang bukan pada tempatnya, mengkayakan kroni dan anak sendiri dan sebagainya yang tidak tertuliskan di sini menjadikan golongan muda menjauhkan diri dari UMNO. Maka jadilah UMNO Singa Tua yang tidak lagi mempunyai gigi untuk meneruskan kesinambungan kuasanya menjelang pemilihan UMNO Mac ini, dan kalau usianya panjang, mungkin dilanjutkan Tuhan sehingga PRU ke 13 akan datang. Sesudah itu, UMNO mungkin kian nazak dan menemui ajalnya. Pakatan Rakyat yang memerintah 5 buah negeri tampak lebih meyakinkan golongan muda bahkan bangsa lain juga, kerana ia lebih berkebajikan dan bijak mengambil hati rakyat. Jika Pakatan Rakyat mampu mengekalkan dan meningkatkan prestasi mereka, tidak mustahil PR akan menguasai Malaysia pada Pilihanraya akan datang. Sama-samalah kita tunggu dan lihat pada PRU akan datang.


AlKundangi,
27.10.2008.

Monday, October 27, 2008

KONTRAK SOSIAL DAN PERPADUAN ALA BN

KONTRAK SOSIAL DAN PERPADUAN ALA BN


Untuk kesekian kalinya UMNO/BN mengulang-ngulang isu kontrak sosial beberapa kali di media-media cetak maupun elektronik. Isu ini sering disentuh bila parti komponen BN agak kuat dan UMNO kelihatan lemah dan seolah kehilangan halatuju parti terutama ketika menghadapi soal pucuk pimpinan yang akan bertukar dan perebutan kerusi Timbalan Presiden,Naib Presiden,Ketua-ketua Bahagian,Ketua Pemuda dan timbalannya dan pelbagai jawatan yang akan dipertandingkan Mac depan.


Ingatan Majlis raja-raja tentang hak-hak orang Melayu baru-baru ini juga menimbulkan tanda tanya kepada siapakah sebenarnya ingatan itu ditujukan? Kepada parti-parti pembangkangkah yang bergabung dalam Pakatan Rakyat atau kepada UMNO/BN sendiri yang sering memainkan isu perkauman bila mereka merasakan mereka kehilangan sokongan rakyat dan cengkaman kuasa mereka lemah? Apakah dengan menimbulkan isu kontrak sosial sokongan rakyat akan kembali, dan UMNO/BN kembali kuat?


Isu perkauman mula disentuh oleh Ketua Umno Bukit Bendera, En.Ahmad Ismail yang menyebutkan kaum China adalah menumpang di negara ini. Dan tidak ada tindakan tegas ke atas En.Ahmad Ismail, walaupun ia memainkan isu sensitif yang boleh menimbulkan keresahan kaum. Penangkapan anggota Hindraf, khasnya para pemimpin mereka juga boleh menimbulkan keresahan kaum dan menafikan hak-hak mereka sebagai warga negara di bawah jaminan kontrak sosial.


Kontrak sosial sebenarnya merujuk kepada perjanjian oleh bapa kemerdekaan dengan pihak British, dan merupakan penggantian beri memberi atau quid pro pro melalui perkara 14-18 yang berkenaan pemberian kewarganegaraan Malaysia kepada kaum bukan bumiputera.Istilah ini juga digunakan merujuk kepada bahagian-bahagian lain dalam perlembagaan seperti yang menyatakan Malaysia adalah negara sekular.


Dalam isu berkaitan kaum, kontrak sosial berkaitan dengan hubungan ras, dan seringkali dibidas oleh parti-parti komponen BN kerana kerajaan UMNO sering menggunakannya untuk bercakap tentang hutang orang-orang bukan Melayu terhadap kewarganegaraan yang diberikan kepada bukan Melayu yang boleh merenggangkan hubungan ras di negara ini. Dan UMNO/BN sebenarnya seringkali mempergunakan isu kontrak sosial ini untuk mempertahankan prinsip Ketuanan Melayu.


Apakah ketuanan Melayu sedang tercabar sekarang ini? Tuntutan MCA yang meminta Timbalan Pengerusi 2 supaya diperuntukan kepada MCA adalah satu cabaran kepada Barisan Nasional,khasnya UMNO. Soalnya apakah UMNO akan tunduk kepada permintaan ini, sedangkan kedudukan UMNO dilihat agak lemah, dilanda berbagai masalah, serta ketiadaan pemimpin berwibawa, dan hampir tewas dalam PRU ke
12? Mungkin inilah alasannya isu kontrak sosial itu dimainkan semula,seperti memutarkan filem P.Ramlee di kaca TV untuk ditonton oleh sebilangan rakyat yang akan terhibur dengan penayangan semula itu.


Penulis baru saja selesai membaca wawancara Pof.Emeritus Dr Khoo Kay Kim dengan akhbar rasmi PAS, Harakah bil.1384,24-26 Okotober,2008. Apa yang disebut oleh Khoo Kay Kim adalah cerita lama, tentang konsep perpaduan melalui pendidikan. Kita tidaklah menafikan kisah-kisah “perpaduan” yang dialaminya ketika bersekolah di Teluk Anson. Memang itu satu pengalaman yang agak jarang ditemui keitka ini. Pendidikan dan persekolahan kini adalah mengikut suku-bangsa,seperti sekolah kebangsaan dihadiri oleh sebilangan besar Orang Melayu, sekolah jenis kebangsaan China oleh orang China,dan sekolah jenis Kebangsaan Tamil oleh orang India. Di peringkat ini lagi kelihatan soal perpaduan kaum tidak ditekankan,bahkan pembahagian sekolah menurut kaum seperti yang diamalkan oleh kerajaan BN/UMNO menambah-tebalkan lagi tembok perkauman yang sedia ada.


Apa yang dipuji oleh Prof.Dr.Khoo Kay Kim hanyalah konsep yang diamalkan oleh Universiti Islam Antarabangsa, di mana para pelajarnya terdiri dari pelbagai kaum, termasuk kaum dari luar negara. Memang ini adalah satu formula perpaduan yang paling baik yang diamalkan oleh IPTA buat masa ini. IPTA dan IPTS lain tidak memperlihatkan ciri ini, bahkan masing-masing bergaul dan berkumpul mengikut kelompok masing-masing.


Mungkin apa yang kita boleh amalkan sekarang adalah konsep perpaduan yang disarankan oleh Prof.Jayum A.Jawan yang penulis pernah singgung dalam satu tulisan berjudul Bangsa Malaysia: Khayalan Atau Kenyataan? yang boleh dicapai di http://alkundangi.blogspot.com. Apa yang disarankan oleh Prof itu adalah kita harus menerima hakikat bahawa kita hidup dalam masyarakat berbilang bangsa. Dengan demikian kita harus menerima kepelbagaian ini. Kesatuan Dalam Kepelbagaian atau Unity In Diversity, ini sahaja yang kita boleh amalkan ketika ini bergantung kepada situasi politik dan sosial yang sedia ada.


Namun formula yang diketengahkan oleh UIAM adalah lebih baik dan praktikal nampaknya, walaupun ia sukar diterima oleh sesetengah pihak. Perpaduan di bawah naungan Islam, dan ini adalah perpaduan yang bersifat kekal, walaupun mungkin bagi sesetengah orang khasnya golongan liberal menganggap konsep ini agak fanatik. Namun dengan pemahaman yang mendalam, mereka nanti pasti inilah konsep yang paling baik yang dikemukakan oleh Islam itu sendiri. Negara Madinah yang didirikan oleh Nabi Muhammad SAW adalah berasaskan perpaduan ini dan akhirnya berjaya menyatukan semua kaum yang berada dalam negara itu, bahkan bangsanya jauh lebih majmuk dari negara kita Malaysia ini.


AlKundangi,
27.10.2008.