ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, October 25, 2008

Sedikit Catatan

Sedikit catatan:

Kebelakangan ini saya tidak berkesempatan menulis. Jadi saya mengambil berita-berita penting dari akhbar tempatan untuk dipostkan ke blog ini. Saya menghadapi masalah kesibukan kerja dan sedikit masalah kesihatan-harap maklum.

AlKundangi,
25.10.2008.

Bajet PR Untuk Rakyat

Bajet PR untuk rakyat

KUALA LUMPUR - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam membentangkan Bajet Pakatan Rakyat (PR) 2009 yang menjanjikan rakyat pemulihan dan keyakinan semula terhadap ekonomi negara dalam keadaan pasaran kewangan global yang tidak menentu sekarang.

Dalam bajet 20 muka surat itu Anwar turut menyelar kerajaan kerana tidak mengambil langkah berjaga-jaga menghadapi kemelesetan ekonomi yang bakal terjadi. “Semua negara maju bersiap-sedia menghadapi kemelesetan ekonomi tetapi kerajaan tidak langsung meramal perkara ini akan terjadi. Kerajaan tidak sedar, mereka tidak mengeluarkan sebarang kenyataan,” jelasnya selepas membentangkan bajet tersebut di Parlimen semalam.

Beliau juga menegaskan bajet 2009 yang telah dibentangkan oleh Barisan Nasional (BN) sebagai tidak teratur dan tidak mungkin mampu menahan keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang. “Bajet Barisan Nasional adalah haru-biru,” tegasnya. Tambah beliau lagi kerajaan tidak mengendahkan isu-isu yang amat penting terutamanya pengurangan kemasukan pelabur-pelabur luar, inflasi dan pengangguran.

Ditanya samada bajet itu akan diterima kerajaan atau tidak, Anwar menyerahkan kepada kerajaan untuk membuat keputusan.


(Sinar Harian,24.10.2008)

Isu Ekonomi Negara Lebih Penting-Anwar

Isu ekonomi negara lebih penting

KUALA LUMPUR - "Cukuplah mengenai isu ini, kami sedang berusaha ke arah itu. Kami mahu ia menjadi satu kejutan,” itulah yang diluahkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila ditanya wartawan mengenai pelan peralihan kuasa kerajaan persekutuan yang diuar-uarkan oleh Pakatan Rakyat (PR) pada awal Disember nanti.

Beliau berkata demikian kerana menyifatkan perkara yang lebih penting sekarang adalah untuk menyelamatkan ekonomi negara daripada terus terjerumus dalam kemelesetan pasaran kewangan global.“Jangan bercakap mengenai isu ini lagi, kerajaan hanya buat jenaka terhadap isu ini,” katanya pada sidang media selepas membentangkan Bajet Pakatan Rakyat 2009.

Selain itu jelasnya, PR tidak terburu-buru untuk melakukan peralihan kuasa kerana masih banyak isu lain yang lebih penting.“Disebabkan masalah ekonomi semakin teruk, kita mesti bekerjasama dengan kerajaan untuk memastikan negara selamat,” ujarnya.Tambahnya, selain beberapa pilihan peralihan kuasa yang telah gagal, beliau menyifatkan pilihan peralihan kuasa melalui Perlembagaan Negara yang sah untuk memastikan segala-galanya berjalan lancar juga telah ditolak Perdana Menteri.

Sementara itu, mengulas mengenai peralihan kuasa antara Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan Timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak, beliau menyifatkan UMNO tidak akan kukuh di bawah kepimpinan Najib.“Najib tidak akan mengukuhkan UMNO, beliau hanya jadi Presiden UMNO tetapi tidak akan menjadi Perdana Menteri yang disokong rakyat,” kata Anwar.Terdahulu, pada 9 Oktober lepas, Anwar telah membuat kenyataan di Kota Bharu bahawa beliau meletakkan sasaran baru peralihan kuasa pada Hari Raya Korban Disember nanti.


(Sinar Harian,24.10.2008)

PerubahanAkan Berlaku Secara Semulajadi:Najib

KUALA LUMPUR - Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berpendapat bahawa perubahan agar generasi muda menerajui parti UMNO seperti yang disarankan oleh mantan Timbalan Presiden parti, Tun Musa Hitam akan berlaku secara semula jadi.

Katanya, mana-mana pemimpin dalam UMNO mempunyai peranan sendiri untuk meneruskan perjuangan parti namun kebanyakan ahli juga menyedari perubahan generasi perlu berlaku di semua peringkat. “Saya anggap perkara ini sebagai satu perkara yang akan berlaku secara semula jadi dalam parti,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Jualan Jimat Malaysia 2008 (MSS 08), di sini, semalam.

Kelmarin, Musa berkata ‘penyakit tua’ UMNO ketika ini tidak lagi boleh dirawat oleh ‘orang-orang tua’ dan menyarankan pemimpin muda memegang jawatan tertinggi dalam parti untuk melahirkan idea-idea baru.

Jelas Najib, telah tiba masanya untuk barisan pemimpin termasuklah pemimpin parti di peringkat cawangan dan bahagian untuk menjalankan tanggungjawab bukan setakat di kalangan ahli UMNO sahaja tetapi kepada semua lapisan rakyat. “Kita menyedari, jika mahu (parti) kekal berkuasa dan terus berkuasa, kita perlu memberi perhatian kepada semua peringkat termasuk mereka yang bukan ahli UMNO dan bukan Islam sekali,” katanya.

(Sinar Harian,Sabtu 24/10/2008)