ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Sunday, June 13, 2021

 Analisa Puisi-Puisi FB، April 2021- 2

Sewaktu saya memulakan penulisan ini, saya baru selesai membaca ulasan puisi Prof.Rahman Shaari. dalam Dewan Sastera, April, 2021. Ulasan Prof.Rahman menarik, namun ianya ringkas sahaja. Saya tidak menemui sesuatu yang baru dalam ulasan itu. Mungkin dia mengulas dari satu sudut sahaja. Saya teringat tulisan Lara MN tentang kemiskinan kritikan dalam persada sastera kita. Memang benar kenyataan itu.
Kita terus kepada persoalan kita, iaitu sajak-sajak FB, April, 2021. Saya perturunkan sajak Yang saya pilih Kali ini;
TAK PERNAH
Cuma
Hanya satu
Dalam berkata cinta
Makna rasa kian berbeda
Tempat lahir mengisi jiwa
Tiada pernah menduga
Akan dambaan
Perasaan
Terlanjur
Dalam berbicara
Bisa mengasah emosi
Pernah dulu melukai hati
Waktu mana resah menghampiri
Masih ditimpa kekejaman
Seraya mengundang
Kebencian
Enzo Nazri
Bani43000
03April2021
Enzo Nazri. mengetengahkan tema cinta dalam puisi di atas. Hampir semua orang pernah bercinta termasuk Enzo Nazri. Saya sebernarnya kurang minat dengan tema ini. Namun untuk memberi semangat kepadanya, saya pilih sajak beliau.
Dalam menghayati cinta, beliau mendapati makna dan Rasa cinta itu berbeza. Dan is kian berbeza dari waktu ke waktu seperti Katanga 'makna rasa kian berbeza.' Mungkin maksudnya berbeda dari seorang ke seorang, atau berbeza dengan perubahan masa.
Cinta adalah ibarat tempat lahir mengisi jiwa. Bagi orang muda memang ia mengisi kekosongan jiwa. Namun bila sudah lama hidup cinta bukanlah satu-satunya yang mengisi jiwa. Ada lagi perkara lain yang perlu dalam hidup ini.
Cinta juga katanya boleh mengasah emosi . Namun berikutnya, beliau menyatakan cinta juga boleh 'melukai' emosinya. Barangkali Enzo Nazri pernah terluka dengan cinta.
Luka boleh jadi terkena pisau, tetapi luka kerana cinta akibatnya tentu lebih
hebat
. Malah beliau menyebut kejam dan mengundang kebencian kerana cinta.
Ada beberapa ayat yang menarik dalam sajak ini seperti mengasah emosi. Emosi boleh diasah melalui cinta. Satu kiasan yang baik. Lain-lain ayat yang menarik ialah ditimpa kekejaman dan mengundang kebencian.
Katiga--tiga ayat ini
Enzo Nazri telah memilih diksi yang sesuai untuk puisinya. Teknik lain yang digunakan ialah
rima akhir yang hampir sama dalam seriap rangkap. 'Ditimpa kekejaman menghampiri teknik hyperbola. Nazri boleh membuang perkataan yang kurang perlu seperti pada rangkap awal 'cuma, hanya satu mungkin boleh diganti seperti 'hanya satu perkara, dalam menafsir cinta,makna dan rasah makin berbeza.' Bagaimana pun terpulang kepada penyair itu sendiri untuk memilih perkataan dan diksi yang sesuai bagi puisinya. Cuma elakkan menggunakan perkataan yang tidak perlu dan tidak tepat.
Zainal Lasim,
@lbnu lazim
4.5.2021
4.50.

No comments: