ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

Thursday, June 3, 2010

GAZA - EMEL DARI SEORANG SAHABAT

Sahabat2ku sekalian,
Sama2lah kita berdoa semoga saudara2 kita yang ditindas dan dizalimi olih orang2 kufur diberi kekuatan dan terus berjihad demi menegakkan Islam ini berjalan dimuka bumi Allah. Insya’Allah. Wallahu’alam


Allah shj yang merestui perjuangan ini…..

Selemah-lemah iman apabila hanya dapat benci kejahatan dan doakan kebaikan untuk saudara seislam. Teruskan boikot barangan USA dan jangan shopping kat Singapore.

Baca dan baca lagi utk renungan kita bersama...

Salam,


Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati. I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi: Mesir

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...  "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.
Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza . Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine … Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!!  Memang sekutu kuat Amerika and Israel . (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)


Gaza ( Palestine )

Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza !
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.
 Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….) Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..

Hamas

Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid.  Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"…like they know they can die anytime.
Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.
Hamas ada 25,000 org...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...

Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!
Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah. Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel .

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam.
Kiriman,
Mohd Fadzli Zamani.
3.6.2010

Wednesday, June 2, 2010

Adakan Himpunan Besar-besaran Di Negeri Pakatan Rakyat - Nasharudin

KUALA LUMPUR, 1 Jun : Timbalan Presiden PAS, YB Ust Nasharudin Mat Isa menggesa supaya negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat dapat mengadakan himpunan aman besar-besaran di negeri masing-masing bagi menzahirkan bantahan dan kutukan ke atas kezaliman dan keganasan rejim zionis Israel.

“Saya ingin menyeru kepada umat Islam dan seluruh rakyat Malaysia supaya kita dapat bersatu dalam membela nasib sukarelawan misi kemananan Gaza di samping mengutuk tindakan zalim dan kebinatangan rejim zionis yahudi. Ini adalah misi keamanan yang melewati sempadan agama dan bangsa,” ujar beliau ketika diminta mengulas mengenai tindakan ganas rejim zionis yahudi yang bertindak diluar batas undang-undang dan kemanusiaan apabila bertindak menyerang konvoi bantuan kemanusiaan antarabangsa yang tidak bersenjata sehingga mengakibatkan kematian sekurang-kurangnya 16 orang sukarelawan dan mencederakan lebih 30 yang lain.

Nasharudin juga menyeru masyarakat antarabangsa terutamanya PBB dan OIC supaya mengambil sikap dan tindakan yang paling keras ke atas perbuatan ganas rejim zionis yahudi yang tidak berperikemanusiaan itu.

Akhirnya beliau mengajak seluruh umat Islam berdoa dan bermunajat kepada Allah supaya Allah memelihara keselamatan saudara kita di Gaza dan memberi kekuatan yang sebenarnya kepada pejuang-pejuang Islam di Palestin untuk bangkit menentang tentera zionis yahudi bagi membebaskan negara Palestin dan Masjidil Aqsa. – ANN

www.ann.com.my
1.6.2010

Tuesday, June 1, 2010

KERAJAAN MALAYSIA AKAN BANKRAP?

Terkejut juga mendengar berita ini, ia itu kerajaan Malaysia akan bankap kalau tindakan segera tidak diambil untuk mengurangkan defisit akuan kerajaan yang semakin meruncing.Tetapi sebenarnya bukan kerajaan yang akan bankrap tetapi rakyat Malaysia.Rakyat Malaysia yang selama 50 tahun diperbodohkan dengan begitu mudah bakal bankrap dan kalaupun Malaysia berjaya keluar dari kemelut hutang yang semakin membusong ini, sekali lagi rakyat Malaysia yang akan terpaksa menanggung semua kesulitan yang bakal mendatang.

2.Ketua Pengarah ISIS, Dr Mahani Zainal Abidin sudah menyatakan hala tuju yang bakal diambil kerajaan untuk mengatasi masalah defisit ini ia itu mengurangkan subsidi dan memperluaskan kutipan cukai.Sementara beberapa pakar ekonomi upahan kerajaan turut menyuarakan bahawa struktur subsidi kerajaan tidak sampai kepada golongan sasar dan perlu diubah.

3.Perubahan kepada struktur subsidi akan juga melibatkan penarikan subsidi kepada harga minyak dan sekaligus sudah dapat dibayangkan bagaimana harga minyak itu nanti.Minyak sebagai sumber utama keperluan tenaga negara jadi sebarang menarikan balik subsidi hanya akan menyebabkan banyak kesan kesan kenaikan harga barangan keperluan lain yang turut melibatkan sebahagian besar keperluan golongan miskin yang menjadi kumpulan sasar utama subsidi kerajaan.Oleh itu sebarang subsidi yang akan diberikan terus kepada golongan ini mungkin tidak berkesan untuk mengurangkan bebanan rakyat kepada kenaikan harga pengguna yang melampau.

4.Inilah mesej yang hendak disampaikan oleh Dr Mahani dan pakar ekonomi upahan lain bilamana mereka mencadangkan GST dan struktur percukaian yang mengalirkan lebih banyak wang rakyat kepada kerajaan dan pada masa yang sama mengurangkan subsidi dengan alasan subsidi terrsebut tidak sampai ke kumpulan sasar.Yang mereka lupa atau buat buat lupa ialah sejak 50 tahun negara merdeka, tidak pernah terjadi subsidi kerajaan sampai ke kumpulan sasar.Yang sering terjadi ialah subsidi kerajaan dalam apa jua bentuk, baja,beras,benih dan sebagainya dikuasai oleh segolongan yang menjadi penyokong dan pembiaya UMNO sementara subsidi tersebut hanya dijadikan alat untuk mengumpul kekayaan yang kemudiannya dibahagi kepada UMNO dan orang orang yang mengawalnya.

5.Sebenarnya ketam yang jalannya tak betul tak perlu menyuruh anak anaknya berjalan betul.Dr.Mahani dan pakar ekonomi upahan kerajaan sepatutnya mencadangkan kepada kerajaan agar terus mensonglap duit rakyat seadanya dan biarkan negara bankrap kalau tak berani untuk mencadangkan agar kerajaan Malaysia sekarang ditukar kepada pentabdir baru dalam semua aspek.Kesemua pentabir dan pembuat keputusan kerajaan harus dicadangkan supaya meletakkan jawatan untuk menyelamatkan Malaysia.
Kalau tak berani memberi cadangan, tak usah dicadangkan untuk mengurangkan subsidi dan diperluaskan kutipan cukai daripada rakyat kerana langkah itu bakal mempercepatkan rakyat bungkus.Kepada rakyat pula, sampai bila anda semua sanggup berhabis habisan untuk kerajaan yang nampaknya sudah bertukar menjadi ular sawa yang makan kambing dengan perutnya semakin membuncit?

http://tranungkite.net/v10
31.5.2010.