ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

Tuesday, February 15, 2011

Akhirnya ‘bread and butter’ jadi isu penentu memilih kerajaan
Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Kebangkitan rakyat Tunisia mengejutkan dunia. Kezaliman Presiden Zainal Abidin dikatakan punca kepada sebuah kebangkitan besar rakyat menggulingkan pemimpin negara.

Jika kezaliman dikatakan menjadi punca rakyat bangkit secara bersepadu, mengapa ia tidak berlaku di beberapa negara Arab yang lain yang juga diperintah secara diktator? Bahkan Sadam Husein yang zalim itu, tidak berjaya dijatuhkan oleh rakyat sendiri. Ia dijatuhkan oleh kuasa luar. Presiden Syria Hafiz Al-Assad melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan rakyat di Hamma, namun kerajaannya tidak tumbang melalui kesepaduan kuasa rakyat.

Presiden Zainal Abidin tidak memulakan kezaliman terhadap rakyat Tunisia pada tahun 2010, sebaliknya sejak 23 tahun yang lalu. Hanya baru sekarang dia dijatuhkan. Ertinya zalim saja tidak cukup untuk sesebuah kuasa dijatuhkan.

Kejatuhannya mula bersemarak dari peristiwa seorang peniaga buah Mohamad Bouazizi membakar diri kerana kesempitan hidup. Dia dilarang berniaga di tepi jalan oleh pihak penguasa, sedangkan sumber pendapatannya yang sedikit itulah diguna untuk menyara keluarga. Api yang membakar Bouazizi rupanya turut membakar hati seluruh rakyat Tunisia yang sedang dihimpit tekanan ekonomi. Isunya ialah tekanan ekonomi rakyat, soal makanan dan perut yang lapar.

Terdapat ramai pemimpin gerakan Islam di Tunisia tapi mereka tidak mampu mengembeling kuasa rakyat menumbangkan kerajaan yang zalim, melalui cara yang sah atau sebaliknya. Kerajaan zalim itu tidak tumbang melalui semangat Islam ataupun semangat isme ciptaan manusia. Namun ia boleh tumbang gara-gara isu ‘bread and butter’.

Terbaru, Mesir turut menerima tempias kebangkitan rakyat menentang kerajaan. Semuanya berpunca dari tekanan ekonomi yang teruk melanda rakyat. Ikhwanul Muslimun boleh dianggap sebagai ‘guru’ kepada semua gerakan Islam di dunia tapi isu ‘bread and butter’ rupanya lebih berkesan menggerakkan rakyat bangkit di jalanraya, berbanding semangat Islam yang dipasak oleh Ikhwanul Muslimun di kalangan rakyat. Perut yang lapar mampu membuat manusia bertindak di luar kenormalan.

Sejak Revolusi Bolshevik di Russia, banyak sudah kerajaan-kerajaan di atas dunia ini yang jatuh kerana isu tekanan ekonomi yang dirasai rakyat bawahan. Kezaliman pemerintah mungkin jadi punca, tetapi isu ‘bread and butter’ yang menyempurnakan kejatuhan.

Hari ini dunia sekali lagi sedang dilanda krisis ekonomi atau lebih tepat lagi isu kenaikan harga barangan makanan. Pertubuhan Makanan dan Pertanian (Food and Agricultural Organisation, FAO) memberi amaran bahawa dunia sedang menghadapi krisis kenaikan harga barang. Kenaikannya melonjak ke aras tertinggi bulan lalu, memecahkan rekod krisis kenaikan tahun 2007-2008.

Pertubuhan itu membayangkan bahawa krisis harga makanan tersebut akan meningkatkan krisis ekonomi dan politik di negara-negara membangun. Krisis seterusnya dijangka merebak ke negara-negara Eropah.

Malaysia sebagai sebuah negara yang banyak mengimport makanan dari luar lebih cepat terasa. Kini kenaikan harga barangan terutamanya makanan sudah tidak terbendung lagi. Ia dijangka berlarutan untuk beberapa tahun. Orang biasa pun menggunakan lebih 50 peratus dari pendapatannya untuk makanan. Orang miskin lebih lagi, mereka mengguna lebih 80 peratus untuk makanan. Habis di mana sumber yang mereka akan gunakan untuk keperluan lain seperti pengangkutan, pendidikan, pakaian, utiliti dan sebagainya?

Setiap orang yang berbelanja di pasar akan keluar dengan dahi berkerut. Tiada apa sangat yang boleh dibeli dengan sehelai wang kertas RM50. Ia cuma lebih baik sikit dari wang Jepun cap pokok pisang. Semua ini adalah satu penyeksaan terhadap rakyat jelata.

Tidak semua rakyat terasa bila orang politik bercerita mengenai PAS berkawan DAP, non Muslim masuk masjid, wakil rakyat lompat parti, baling kerusi dalam mesyuarat agung parti dan sebagainya. Tapi soal kesempitan akibat kenaikan kos hidup akan dirasai semua orang sekalipun orang politik tidak bercerita.

Rakyat Malaysia boleh diberitahu bahawa kenaikan harga barangan makanan adalah disebabkan faktor luaran. Isu global konon-kononnya. Tapi rakyat yang saban hari dimomokkan dengan kehebatan kerajaan BN menjana ekonomi tidak sudi untuk mendengar alasan yang dibuat dalam dua piawaian; bila ekonomi hebat itu kerja BN, jika teruk itu angkara pihak luar. “Kenaikan harga barang pun tak reti nak kawal, jadi kerajaan apa? lebih baik turun bagi orang lain naik.” Begitulah antara kata-kata yang tersusun di forum alam maya.

Mahu tidak mahu, kenaikan harga barangan terutamanya makanan akan memberi impak yang sangat mendalam terhadap penolakan rakyat terhadap BN selaku pemerintah. Sementelahan pula BN sudah terlalu lama memerintah melebihi rekod Zainal Abidin di Tunisia dan Hosni Mobarak di Mesir.

11 kali pilihanraya umum, rakyat kuat menyokong BN lantaran mereka berada di zon selesa. “Buat apa nak tukar kerajaan, ekonomi tiada masalah.” Pilihanraya ke 12, BN hampir tertolak. Antara puncanya ialah kenaikan harga minyak dan barangan.

Ekonomi kini lebih teruk berbanding tiga tahun lalu. BN sedar bahawa retorik ‘ketuanan Melayu’ saja tidak cukup jika rakyat kelaparan. Sebab itu Najib sanggup berhabis-habisan untuk membeli sokongan rakyat.

Bagi Pakatan Rakyat, jika isu ‘bread and butter’ jadi pemangkin terbaik rakyat menolak BN, tunggu apa lagi, gunakan sebaik-baiknya itu tersebut, pemangkin terbaik untuk menamatkan hayat BN.

http://www.kedahlanie.info/
Teladan politik Islam pada diri Rasulullah
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 15 Feb: Pada diri Rasulullah s.a.w. itu adanya teladan politik Islam yang terbukti memberi keadilan kepada semua agama dan kaum, disambung pula oleh pemerintahan Islam selepas itu.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, ianya membuktikan sesuatu kaum khususnya Arab tidak selama-lamanya menjadi pemimpin.

"Rasulullah s.a.w. telah membuktikan Islam tidak membenarkan perhambaan sesama manusia, Islam memberikan hak kepada rakyat, hak kepada wanita dan kaum minoriti, dan Islam memberi keadilan kepada seluruh makhluk di atas muka bumi ini.

"Teladan Nabi Muhammad s.a.w. inilah yang sepatutnya kita ikuti dengan menolak perjuangan sempit atas nama perkauman yang terbukti zalim dan tidak memberi keadilan kepada rakyat," ujarnya dalam perutusan sempena Maulidur Rasul 1432H.

Berikut perutusan penuh beliau.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Sambutan Maulidur Rasul s.a.w. yang diadakan saban tahun, mestilah diutamakan dengan memulakan azam baru bagi mengikuti teladan Nabi Muhammad s.a.w. yang diutuskan oleh Allah SWT, untuk membebaskan manusia daripada belenggu jahiliah.

Jasa besar Nabi Muhammad s.a.w. adalah, membawa Islam yang menerangi manusia, yang memerdekakan manusia daripada diperhambakan sesama manusia, dijajah sesama manusia, dizalimi dan menzalimi sesama manusia, kepada manusia yang merdeka dan mempunyai hak yang dihormati.

Kejayaan besar penjajah barat ialah memesongkan umat Islam daripada politik Islam yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w. Hasilnya lahirlah umat Islam yang menerima sahaja siapa sekalipun menjadi pemerintah mereka, walaupun zalim kepada rakyat, kerana bagi mereka urusan politik tidak ada kaitan dengan agama.

Sedangkan pada diri Rasulullah s.a.w. itu adanya teladan politik Islam yang terbukti memberi keadilan kepada semua agama dan kaum, disambung pula oleh pemerintahan Islam selepas itu, yang membuktikan sesuatu kaum khususnya Arab tidak selama-lamanya menjadi pemimpin.

Rasulullah s.a.w. telah membuktikan Islam tidak membenarkan perhambaan sesama manusia, Islam memberikan hak kepada rakyat, hak kepada wanita dan kaum minoriti, dan Islam memberi keadilan kepada seluruh makhluk di atas muka bumi ini. Teladan Nabi Muhammad s.a.w. inilah yang sepatutnya kita ikuti dengan menolak perjuangan sempit atas nama perkauman yang terbukti zalim dan tidak memberi keadilan kepada rakyat.

Kita melihat bagaimana kehidupan masyarakat Arab jahiliah sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w. yang penuh dengan perhambaan dan kezaliman, tetapi semuanya berubah selepas kedatangan Islam.

Justeru, saya menyeru kepada seluruh umat Islam khususnya, supaya memulakan tekad baru, menolak jahiliah moden yang menjadikan rakyat sebagai hamba, yang harta negara berlegar sesama mereka, yang rasuah dan zalim, kepada perjuangan yang lebih syumul iaitu Islam sebagaimana dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Presiden Parti Islam Se-Malaysia (PAS)

12 Rabiul Awal 1432H/15 Februari 2011

sumber:harakahdaily
PAS kena wujudkan Lujnah baru kuasai media maya


Salam. Semalam penulis ada baca tulisan Polis Pencen mengenai kewajaran Web Rasmi Pakatan Rakyat menghadapi serangan bertali arus media massa pro BN terhadap PR. Penulis setuju dengan pandangan Polis Pencen bahawa maksimumkan peranan Harakahdaily kerana pengaruhnya besar di media maya.

Polis Pencen juga kritik laman rasmi PAS seperti Dewan Ulama dan Dewan Muslimat yang tidak dikemaskini. Malah, Polis Pencen seperti kecewa apabila mengungkapkan...



Tulisan sebegini hanya menyemak sahaja, mereka yang dipertanggungjawabkan tidak akan mengambil peduli.


Mungkin juga kerana Polis Pencen dah banyak menulis dan memberi pandangan membina tetapi tidak diambil perhatian mereka yang dipertanggungjawabkan.

Sebenarnya, banyak laman rasmi PAS yang dibangunkan di Malaysia namun hanya beberapa sahaja yang aktif dan dikenali oleh pengunjung blog. Kenapa tak dikenali ? Sebab tak kemaskini, kalau kemaskini pun seminggu atau sebulan sekali.

Penulis senaraikan antara yang popular, Tranungkite di bawah Dewan Pemuda PAS Dungun , Buletin Online yang rasanya bawah PAS Terengganu dan Intanhijau di bawah PAS Teluk Intan.

Tranungkite memang laman popular no 1 dalam Top Ranking, Buletin Online juga ada dalam Top Ranking , Intanhijau ada dalam senarai Cenangau.

Mungkin ada yang penulis tak tahu, tapi tak mungkin pengendali Top Ranking tak tahu sebab blog-blog popular mereka masukkan dalam Top Ranking.

Nak tahu laman atau blog tu aktif atau tidak selain tengok Top Ranking, tengok komen pencacai Umno . Jika banyak komen pencacai Umno, bagus la blog tu sebab pencacai Umno ni masuk blog yang popular je, yang tak popular tak mahunye dikomen sebab tugas mereka memang begitu.

Pencacai Umno ni akan buka blog kosong untuk mudah komen dalam blog orang lain. Antaranya, yang selalu keluar joecharlie, goodlistener dan ada beberapa lagi.

Penulis nak maklumkan bahawa PAS Pusat sebenarnya mempunyai laman rasmi yang aktif tetapi dalam Top Ranking namanya Berita Tempatan () yang merujuk kepada laman PAS Parit Buntar. Sebenarnya , laman PAS Parit Buntar menggunakan domain laman PAS Pusat

Mungkin pengendali Top Ranking tak tahu, harap dapat tukar Berita Tempatan () jadi Laman PAS Pusat lepas ini. Ada sebab laman PAS Parit Buntar linknya dalam blog lain namanya Berita Tempatan (), WebMaster laman PAS Parit Buntar ada jawapannya.

Penulis bukan nak bercakap pasal Top Ranking, ucap terima kasih kepada mereka kerana bersusah payah memeriahkan keaktifan blogger.

Penulis nak sentuh pasal isu yang ditimbulkan Polis Pencen mengenai kegagalan laman rasmi PAS berfungsi membantu menyebarkan maklumat kepada rakyat.

Penulis ada terbaca dan terdengar Lujnah Penerangan PAS Pusat ada buat pertandingan laman rasmi PAS Kawasan. Tapi sampai hari , tak tahu apa ceritanya. Mungkin dah ada pemenang tapi penulis tak tahu.

Penulis juga dapat tahu baru-baru ini , Dewan Pemuda PAS Pusat ada buat pertemuan dengan bloggers di Temerloh. Tak tahu apa resolusi hasil pertemuan itu, mungkin dah ada yang dibuat.

Bagi penulis, satu perkara yang menyebabkan laman-laman rasmi PAS tidak aktif adalah kerana tiada yang sanggup memikul tugas mengaktifkan laman ini. Jika ada yang ambil peranan pun , tugas tidak dijalankan dengan sebaik-baiknya kerana menggangap mengaktifkan laman bukanlah keutamaan.

Lebih malang lagi, banyak PAS Kawasan yang tidak menganggap penting media maya ini. Maka , banyak kawasan bukan sahaja tidak aktif blog atau laman webnya, malah ada yang tidak ada langsung laman web atau blog.

Penulis pernah menulis mencadangkan diwujudkan Lujnah Blogger atau Media Maya supaya nampak kepentingan blog, facebook dan twitter di semua peringkat parti. Penulis tak mahu ulang, baca di sini

Ada yang tanya bolehkah laman atau blog PAS Kawasan aktif dan dikunjungi ramai pelawat sedangkan tidak ramai yang boleh mengendalikan blog di kawasan.

Penulis kata boleh melalui hubungan baik PAS kawasan itu dengan blogger pro PAS dalam kawasannya. PAS Kawasan berkenaan boleh lantik blogger berkenaan mengendalikan blog PAS Kawasan disamping mengaktifkan blognya sendiri.

Bukan sahaja PAS Kawasan, PAS Negeri, Dewan Pemuda Negeri dan Kawasan pun boleh buat. Penulis bagi buktinya blog PASPB yang baru diaktifkan pada bulan November 2010. Blog ini wujud pada tahun 2007 bagi mengantikan sementara laman PAS Parit Buntar yang diserang.

Selepas laman dibaikpulih, blog ini tak digunakan sehinggalah diaktifkan secara serius pada November 2010.

Penulis tahu blog ini dikendalikan oleh dua orang WebMaster dan dua-danya blogger. Seorang tugasnya bahagian teknikal, seorang tugasnya update blog. Mengapa blog ini boleh menarik ramai pelawat? kerana pengendalinya blogger.

Sebab itulah penulis cadang wujudkan Lujnah Media Maya dalam PAS. Nampak memang tak ada apa-apa media maya ini, namun anak muda kebanyakannya menggunakan media maya ini untuk mencari berita.

Mesir dan Tunisia adalah dua contoh bagaimana media maya menggerakkan rakyat terutama anak muda berhimpun dalam keadaan media utama dikongkong kerajaan.

Akhirnya , penulis ambil balik apa yang Polis Pencen tulis di akhir tulisannya sebab penulis pun dah banyak menulis tapi tak da respon pun. Mungkin ada tapi tak nampak je.

Tulisan sebegini hanya menyemak sahaja, mereka yang dipertanggungjawabkan tidak akan mengambil peduli.

- Tulahan

sumber:blog.marhaen.info/