ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Wednesday, January 20, 2010

ISU PENGGUNAAN NAMA ALLAH

Isu Penggunaan Nama Allah

Isu penggunaan nama Allah masih diperkatakan oleh UMNO dan media-media arus perdana, seolah-olah isu itu belum selesai. Nik Abd Aziz sudah pun menegaskan bahawa nama Allah itu boleh digunakan oleh semua agama samawi tanpa ada unsur penyelewengan.

Namun dalam konteks Malaysia, agama selalu digunakan untuk tujuan politik (tidak termasuk PAS), untuk meraih simpati, atau menambah jumlah bilangan pengikut. Agama juga sering digunakan untuk meraih sokongan dalam pilihanraya.

Oleh yang demikian, adalah wajar jika polemik tentang penggunaan nama Allah ini dihentikan setakat ini sahaja, dan agama-agama lain tidak sepatutnya dibenarkan menggunakannya, kerana memandangkan Malaysia adalah negara berbilang kaum dan agama.

Penggunaan nama Allah dalam masyarakat seperti Malaysia akan menimbulkan kekeliruan di kalangan orang ramai yang kurang faham tentang Islam dan agama-agama samawi. Kita juga takut terperangkap dengan sesetengah pihak yang mungkin menggunakannya untuk melebarkan pengaruh agama mereka.

Oleh kerana Islam adalah agama rasmi negara ini seperti yang tercatat dalam perlembagaan, maka sudah sewajarnya hanya Islam sahaja yang patut dibenarkan menggunakan nama itu. Biarlah agama-agama lain menamakan Tuhan mereka seperti dahulu, dan tidak menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat. Kerajaan tidak seharusnya membenarkan mereka menggunakan nama yang menjadi hak mutlak orang Islam sekarang ini. Lagi pun agama-agama samawi telah pun terbatal dengan lahirnya agama Islam, agama yang diredhai oleh Allah dan Rasulnya sebagai agama terakhir dalam siri kenabian.

AlKundangi,
20.1.2010

No comments: