ads

emel kepada (pendapat,komen, artikel)

zainal55@yahoo.com

Saturday, July 21, 2012

BADLI SHAH, IBRAHIM LIBYA DAN TV ALHIJRAH

Seminggu dua yang lalu penulis menontom Rancangan 30 minit Ustaz Don di TV AlHijrah. Nampaknya rancangan itu, walaupun bab sembahyang, ia adalah bagus dan agak detail. Persembahan Ustaz yang masih sedang menyiapkan ijazah sarjana itu menarik untuk ditonton. Apa lagi ia membicarakan kitab Muniyatul Musolli, sebuah kitab jawi yang lengkap mengenai sembahyang. Penulis sudah pun mempelajari kitab itu pada tahun 80an, namun kupasannya tidak sebaik Ustaz Don. Syabas untuk Uztaz Don. Semoga beliau istiqamah dengan Ilmunya.

Selepas rancangan Ustaz Don, ada satu forum mengenai keselamatan Negara yang turut disertai oleh Ustaz Badlishah, seorang ustaz dari Pahang. Pemudahcara memperkenalkannya ustaz tersohor dari Pahang. Dalam satu slot, Uztaz Badli mengucapkan terima kasihnya kepada tentera kerana menjaga keamanan negara dari ancaman komunis, ancaman Ustaz Ibrahim Libya, Abu Sayyaf dan lain-lain. Penulis agak terkejut apabila dua nama itu disebut sebagai dua tokoh yang mengancam keselamatan dari sudut Islam (Islamic worldview).

Umum mengetahui Uztas Ibrahim Libya bukanlah pengganas atau terorrist seperti yang dilabelkan oleh Amerika. Semua orang sudah mengiktiraf ustaz Ibrahim Libya sebagai pejuang yang syahid di jalan Allah. Pihak kerajaan pun tidak berani menggali semula tempat persemadiannya, takut-takut nanti ada tanda-tanda shahid ditemui. Rancangan menggali semula itu dibatalkan. Tetapi apabila ustaz Badli menyenaraikannya sebagai tokoh yang mengancam keselamatan negara, penulis  merasakan ada yang tidak kena dalam pandangan ustaz Badli itu. Dalam hal ini, pandangan ustaz Badli sama sahaja dengan pandangan kerajaan Barisan, yang menolak kesyahidan ustaz Ibrahim Libya. Penulis pun tertanya-tanya apakah ustaz Badli ini ulama tersohor atau ulama rasmi seperti yang disifatkan oleh Ibnu Taimiyyah? Atau oleh Allahyarham Ustaz Fadhil Noor? Atau Ustaz Badi tidak faham akan kejadian dan kronologi sejarah yang mengaitkan Asyahid Ustaz Ibrahim Libya?

Seperkara lagi, dia juga menyenaraikan Abu Sayyaf sebagai mengancam keselamatan negara, khasnya di Malaysia Timur. Seharusnya kedudukan Abu Sayyaf dinilai semula sebelum melabelkannya sebagai pengganas. Selatan Filiphina adalah sebuah negara yang bergolak di antara pejuang-pejuang Islam dengan askar-askar kerajaan yang mewakili kerajaan Flliphina yang kristian itu. Oleh itu, ustaz Badli harus menilai semula kedudukan Abu Sayyaf dalam perjuangan membebaskan selatan Filiphina. Ketersohoran Ustaz Badli akan hilang jika beliau membuat pendirian yang bertentangan dengan pendirian kebanyakan umat Islam, hanya kerana disebabkan oleh kepentingan tertentu.

AlKundangi,
21.7.2012.   

No comments: